Der findes ingen regler for, hvilken slags legetøj man må sælge til dyr. Det beklager Dyrenes Beskyttelse.
Foto: FINN FRANDSEN

Der findes ingen regler for, hvilken slags legetøj man må sælge til dyr. Det beklager Dyrenes Beskyttelse.

Familieliv

Kæledyr dør af eget legetøj

Hvert år opererer dyrlæger store mængder plastik, bjælder og bomuldssnore ud af mave og tarme på hunde og katte.

Familieliv

Dyrelegetøj er indkøbt i god mening og ofte i dyre domme.

Der findes i dag ingen regler for, hvad man kan sælge som egnet dyrelegetøj, og det er højst beklageligt, udtaler dyrlæge og dyreinspektør i Dyrenes Beskyttelse, Lotte Brink, til Frederiksborg Amts Avis.

»Dyr æder meget ofte deres legetøj. Noget kan passere, men andet sætter sig fast - og det kan i værste fald medføre døden«, siger Lotte Brink, der husker, hvordan der blev pillet legetøj ud af dyremaverne fra dengang, hun selv var praktiserende.

»I lighed med legetøj til børn burde der på dyreområdet være en sikkerhedsmærkning, så både hr. og fru Hansen men i høj grad også forhandlerne har en chance for at vide, hvad det er sikkert. Og det gælder i øvrigt ikke kun på legetøjsområdet, men også for eksempel seler, halsbånd og lignende. Min vurdering er, at man desværre ikke har fundet det vigtigt nok til at lovgive på området«.

Dyrlæge har rædselskabinet »Det er utroligt, hvad vi ser«, siger dyrlæge Steen Bech-Nielsen og fremviser sit rædselskabinet.

I en glasmontre i konsultationen i Ørby kan man blandt andet betragte en stor kattebold, der endte i halsen på en hund, samt adskillige gummifødder fra pivedyr, som røg i tarmene på menneskets bedste ven.

»Dyrene får tarmstop, tarmen rådner, og hvis de ikke opereres, dør de. Det er meget smertefuldt«.

Ingen lovgivning om kemikalier i legetøjet

Ifølge justitsministeriet og fødevareministeriet, som området sorterer under, findes der p.t. slet ingen lovgivning på området. Heller ikke for indholdet af kemikalier i legetøj, som tidligere er blevet kritiseret.

Her er dyrlæge Lotte Brink fra Dyrenes Beskyttelse helt uforstående overfor, at der slet intet er sket. Ftalater er nu forbudt i legetøj til børn, mens der er frit slag i dyrelegetøj - som små børn også sagtens kan finde på at lege med.

Ftalater, der bruges som blødgørere i gummi, er kræftfremkaldende.

»Der er intet sket, siden sagen var oppe i 2006«, siger Lotte Brink.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce