Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

PELLE RINK
Foto: PELLE RINK

Sund mad i madpakken og motion er vejen frem, hvis den stigende kurve med overvægtige børn skal knækkes. På billedet er det Alma Josefine Wetterling på otte år (tv) og Nikoline Adler på ni år, der ser på en sund og lækker madpakke.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skolelæger slår fedmealarm

De danske børn bliver tykkere. På skolerne møder sundhedsplejerskerne 13-årige, hvis største ønske er at få en rigtig ven.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De danske børn tager for meget på i vægt.

En landsdækkende undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL) viser entydigt, at der bliver flere og flere overvægtige børn. I 63 procent af kommunerne oplever sundhedsplejersker, kommunallæger og sundhedskonsulenter, at der er blevet flere overvægtige børn i de seneste år.

Det skriver KL's nyhedsbrev Momentum.

I Herlev fortæller kommunallæge Søren Krue, at mellem hver tredje og hver fjerde af eleverne i de seneste 9. klasses årgange er overvægtige.

Fra 15 til 24 pct på ni år
»Der bliver flere og flere overvægtige børn. Og en stigende andel af dem ender i gruppen af decideret fede, som vi er rigtigt bekymrede for,« siger Søren Krue.

Det samme oplever ledende sundhedsplejerske Anne Marie Knudsen i Køge Kommune. I 1998 var 15 procent af de børn, der begyndte i 0. klasse i Køge, overvægtige. Ni år senere, i 2007, var hele 24 procent – eller næsten hver fjerde af de små poder – for tykke.

»Vi ser overvægtige 13-årige, der har som mål i livet bare én gang at prøve at have en rigtig ven. Børn mærker meget tidligt de sociale konsekvenser af at være overvægtig, hvis man for eksempel ikke har luft til at løbe, gynge og klatre som de andre på legepladsen,« siger Anne Marie Knudsen til Momentum.

Fire-årige bliver målt og vejet
De overvægtige og fede børn har fået kommunerne til at iværksætte en række tiltag, der skal få fedtet af børnene. Eksempelvis i Herlev. Her bliver alle fire-årige målt og vejet. Resultaterne bliver sendt ind til kommunens kommunelæge, Søren Krue, der finder frem til de børn, der er i risiko for at udvikle egentlig fedme.

»De får så besøg af den sundhedsplejerske, som besøgte familien, da barnet var lille. Hvis sundhedsplejersken derefter vurderer, at der er behov for det, tilbydes familien rådgivning og støtte, indtil barnet begynder i skole«, forklarer Søren Krue.

Forskerne ved desværre ikke ret meget om, hvilke tiltag, der er mest effektive overfor fede børn - men man ved dog, at børn ofte ikke vokser fra fedmen.

Bliver også fede som voksne
Professor og fedmeekspert Berit L. Heitmann fra Syddansk Universitet og Institut for Sygdomsforebyggelse i København fremhæver, at cirka 40 procent af de børn, der er overvægtige som 7-årige, også bliver overvægtige som voksne. Og det er en alvorlig sag:

»De alvorligste helbredskonsekvenser af overvægt er de følgesygdomme i form af diabetes, hjerteproblemer, blodpropper og så videre, som overvægtige har stærkt forøget risiko for. Men for det enkelte barn er de psykiske konsekvenser typisk de alvorligste. Det værste er, når man bliver mobbet eller holdt udenfor af kammeraterne. Så fylder det jo mindre for barnet, at det kan få en blodprop som voksen,« siger Berit L. Heitmann.

DOKUMENTATIONLæs mere om undersøgelsen her(eksternt link)

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden