Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

Forældre håber, at cellerne kan helbrede barnet og dets søskende for sygdomme som kræft, sukkersyge og Parkinsons.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre fryser babyceller ned

Danske forældre er i stigende grad villige til at betale for at få opbevaret stamceller fra deres nyfødtes navlestreng.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

20.000 kroner.

Så meget er danske forældre oftere end før beredte til at lægge på bordet for at få opbevaret stamceller fra deres nyfødte babys navlestreng, skriver metroXpress.

Håbet er, at cellerne kan helbrede barnet og dets søskende for sygdomme som kræft, sukkersyge og Parkinsons.

Interesse over hele landet På bare seks måneder er antallet af forældre, der henvender sig for at få tilsendt information om nedfrysning af stamceller, næsten tredoblet, lyder det fra Danmarks største stamcellebank, Stemcare.

»Vi har sendt 1.807 breve ud i det her kvartal mod 677 breve for seks måneder siden. Vi har mærket et skred i interessen fra forældre over hele landet. For 10 måneder siden kom kunderne primært fra hovedstadsområdet. Nu har interessen spredt sig til de små byer i Vestjylland og Fyn,« siger administrerende direktør Lisbeth Juhl Christensen.

Det er dog stadig kun to procent af de danske forældre, der vælger at nedfryse barnets stamceller, mens det i flere andre EU-lande er op mod 10 procent.

Uenighed om anvendelse blandt forskere

Men selv om stamceller fra navlestrengen i dag anvendes til at behandle kræft og blodsygdomme, er danske forskere uenige om, hvorvidt det er pengene værd at nedfryse stamceller.

»Det er spild af penge. Der er sygdomme, som kan behandles med egne stamceller, men de er meget sjældne. Og ofte skal der bruges to sæt stamceller for at behandle et menneske,« siger Ebbe Dickmeiss, leder af Rigshospitalets blodbank.

Peter Ebbesen, professor ved Laboratoriet for Stamcelleforskning på Aalborg Universitet, er enig i, at forskning i brugen af stamceller stadig ikke har givet beviser for, at nedfrosne celler kan bruges senere.

»Alligevel mener jeg, at det er en god idé. Der er selvfølgelig en risiko for, at man ikke får brug for dem, men jeg tror, at udviklingen forskningsmæssigt går sådan, at det bliver en god investering i fremtiden,« siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden