0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Moderne kærlighed

Depressive danskere får piller i stedet for terapi

Det offentlige sender danskerne på apoteket i stedet for til psykologen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Arkivfoto, Jan Grarup
Foto: Arkivfoto, Jan Grarup

Folkesygdom. Deprimerede danskere over 37 år bliver sendt på apoteket frem for til psykologen. Eksperter og foreninger er forargede.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tilskyndet af tilskuddet fra sygesikringen forsøger de fleste at bekæmpe sygdommen i hjernen med piller. Sidste år gik 422.216 danskere på apoteket for at hente antidepressiv medicin. Det er en stigning på 77 procent på 10 år, viser tallene fra Lægemiddelstyrelsen.

Men pillerne kan blot dæmpe symptomerne, som eksempelvis nedtrykthed og lavt selvværd. Medicinen behandler ikke årsagen til depressionens udbrud på samme måde som psykoterapi.

Alligevel er der tilskud til pillerne for alle – og kun tilskud for de få til terapi.

Solid dokumentation
Patientforeninger og eksperter ryster på hovedet over tilskudssystemet: Kun hvis du er mellem 18 og 37 år og har en let til moderat depression, kan du få 60 procents tilskud til psykologregningen.

Så er du eksempelvis så uheldig at blive ramt af en depression som 17- eller 38-årig, må du selv finde de små 11.000 kroner, som de typisk 12 sessioner hos en psykolog koster.

»Rigtig mange mennesker kunne blive behandlet på meget bedre vis, og derfor er det en mærkværdig og uheldig begrænsning. Det svarer til, at cancerpatienter med en særlig alder får tilbudt behandling, mens alle andre må tage på privathospital og betale udgiften selv«, siger psykolog Majken Blom Søefeldt, souschef i Psykiatrifonden.

GUIDE

Psykologbehandlingen, der kaldes kognitiv terapi, har ellers videnskaben i ryggen. Professor i klinisk psykologi Esben Hougaard, Aarhus Universitet, siger, at der er solid dokumentation for, at terapien er mere effektiv end pillerne på længere sigt. Derudover viser studier, at patienterne foretrækker terapien frem for medicinen, hvis de har valgmuligheden, refererer han.

Du er ikke ved at blive skør
»Depression er en utrolig lidelsesfuld tilstand, og derfor bør den behandles på bedst mulige måde, ligesom patientens præferencer bør tages med i betragtning. Derfor bør man gøre det til en mulighed at vælge psykologbehandlingen«, siger professor Esben Hougaard.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere