Foto: FINN FRANDSEN
Familieliv

Den sunde krop kan se ud på mange måder

Bare fordi man er slank, behøver man ikke være sund. Omvendt kan man godt være sund, selv om man vejer lidt for meget.

Familieliv

»Vores hidtidige syn på overvægt er for firkantet«, mener Inge Vinding, der er psykolog og diætist.

Hun har arbejdet med svært overvægtige og mennesker med spiseforstyrrelser i næsten 20 år.

»Den slanke krop har længe haft monopol som symbolet på at have styr på livet. Vi trænger til at danne os et mere nuanceret billede af kropsidealer, for vi kan ikke alle ligne fotomodeller«.

Hun mener, at en del overvægtige opgiver at tabe sig, fordi de alligevel aldrig kan blive superslanke, som de mener, er det eneste, der dur.

Sund frem for åleslank Heldigvis er der dog ved at ske en opblødning i idealerne, oplever hun.

Mange af hendes overvægtige klienter stræber nemlig ikke efter at blive slanke og trimmede som dem i modebladene – nu handler det i langt højere grad om at blive sunde og føle velvære og energi.

»Selvfølgelig vil de fleste gerne tabe sig, fordi overvægten medfører en lang række begrænsninger og helbredsmæssige risici. Men det er ikke alle mennesker, der skal ned på et normalt BMI på under 25. Vi skal i højere grad fokusere på livskvalitet og ikke kilo eller pilen på badevægten«.

LÆS ARTIKEL »Mange overvægtige mennesker bliver hurtigt stigmatiseret af samfundet. Jeg tror, mange normalvægtige mennesker lægger mærke til overvægtige mennesker.

Det er min klare overbevisning, at typiske tanker hos den normalvægtige er: »Tag dig dog sammen. Kan du ikke bare lade være med at spise? Du er doven eller dum. Der må være noget galt med dig. Du belaster samfundet««.

Bliver konfronteret i supermarkedet
»Man tager et kig i indkøbskurven for at få bekræftet sine fordomme. De klienter, jeg har, bliver ofte konfronteret med indholdet i deres kurv eller med deres størrelse i supermarkedet«.

Nogle mennesker kan aldrig opnå en helt slank krop, fastslår Inge Vinding. De kan dog alligevel forbedre deres sundhed væsentligt ved blot at tabe nogle af de overflødige kilo.

Mave kan give kvinder pondus

»Man kan godt være en smule overvægtig, men samtidig være sund, hvis man spiser sundt og er fysisk aktiv. Modsat kan man sagtens være slank og usund. Det er en generel misforståelse, at så længe man er slank, så er man sund. Den sunde krop kan se ud på mange måder«.

GUIDE Det har været den gængse opfattelse af overvægtige kvinder, at de har mistet kontrollen over sig selv, vurderer Inge Vinding. Derfor har der været større pres på kvinder til at tabe sig end på mænd. Især blandt mænd med kort eller mellemlang uddannelse har overvægt nærmest betydet en bedre placering i hierarkiet. Også på det punkt er der skred i normerne: »Nu er der måske en tendens til, at også kvinder kan bruge en større kropsstørrelse til noget positivt som blandt andet at få pondus. Måske fremstår kvinder med nogle ekstra kilo på sidebenene som mere seriøse – især i forhold til mændene«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce