Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Her står en gruppe lovlydige borgere, der pænt venter på den grønne mand. Sådan er det sjældent i dagens Danmark.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Her står en gruppe lovlydige borgere, der pænt venter på den grønne mand. Sådan er det sjældent i dagens Danmark.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi blæser højt og flot på 'den røde mand'

97 procent af de 18-27 årige smutter over fodgængerfeltet, selvom der er rødt.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har du nogensinde kørt hjem i mørket uden lys på cyklen? Eller kørt for hurtigt på motorvejen?

Ikke kun mordere og røvere bryder loven. Det gør vi næsten alle sammen. I hvert fald ifølge en Gallup-undersøgelse for Urban, hvor 85 procent af befolkningen svarer ja til, at de har brudt loven på en eller anden måde.

Og måske er tallet endnu højere, vurderer politikommissær Lars-Christian Borg fra København Politi.

Ligeglade med den røde mand
»De færreste kan nok sige sig fri for at have brudt loven på en eller anden måde. Måske endda uden at vide det. Det rigtige tal er sikkert større end i jeres undersøgelse,« siger han.

Men det betyder ikke, at hele befolkningen er tyve og røvere. Det kan også være mere uskyldige lovbrud.To tredjedele af danskerne kan for eksempel godt finde på at smutte over vejen, hvis der ikke er biler i syne, viser Gallup-undersøgelsen.

Ældre er mest tilbøjelige til artigt at vente på den grønne mand, mens hele 97 procent af de 18-27 årige kan finde på at smutte over vejen.

Politiet vil ikke høre om småsager
Og selv om det er ulovligt, kan man ikke kalde danskere, der kører uden lys på cyklen eller går over for rødt, for kriminelle, mener politikommissæren.

»Der er afgjort en bagatelgrænse, som de fleste heldigvis er ret enige om. Også i politiet. Vi er ikke interesserede i, at politifolk går nidkært rundt og er petitesseryttere. Politiets ressourcer retter sig mod den hårde kriminalitet, og det er de fleste nok meget godt tilfredse med,« siger Lars-Christian Borg.

Og befolkningen skal faktisk heller ikke være alt for lovlydige.

»Det ville jo lægge retssystemet ned, hvis alle ringede til os og meldte det, hver gang de så nogle køre uden lys på cyklen eller gå over for rødt.«

De ældre er mest lovlydige
Urbans undersøgelse viser, at de unge er mest kriminelle - hele 97 procent af de 18-27 årige og 95 procent af de 27-35 årige indrømmer at have brudt loven.

Blandt de ældre danskere over 60 år, er det kun 66 procent, der nogensinde har gjort noget ulovligt - eller vil indrømme det.

Det betyder dog ikke, at de unge ikke har respekt for loven, mener Lars-Christian Borg.

»Generelt har hele befolkningen respekt for loven - også de unge. Men det er måske lidt sejere at indrømme sine lovbrud, når man er ung, end når man er ældre,« siger han til Urban.

Professor på RUC med speciale i ret og etik Peter Høilund mener heller ikke, at befolkningen, mange lovbrud betyder, at danskerne ikke har respekt for loven.

»Vi vil ikke have loven ændret, bare fordi vi jævnligt bryder den. Selv om jeg indimellem retter mig efter min indre fornemmelse for retfærdighed og for eksempel går over for rødt på en tom vej, synes jeg jo stadig, at færdselsloven generelt er fornuftig.«

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden