Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

ERIK KRAGH
Foto: ERIK KRAGH

Der skal en sund livsstil til for at undgå fedme og deraf diabetes 2.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børns fedme bliver til sukkersyge

Der skal nye, stærke planer for, hvordan man ændrer børn og unges kost- og motionsvaner, mener Diabetesforening.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den eksplosive fedmeudvikling hos danske børn er begyndt at have alvorlige følger.

På 10 år er antallet af svært overvægtige børn steget fra 5 til 15 procent. Mindst ti danske børn har fået konstateret diabetes 2, den såkaldte gammelmandssukkersyge, som tidligere kun ramte den ældre del af befolkningen, skriver Børsen.

Den danske udvikling slægter nu den amerikanske på.

Der skal ske noget nu I USA er antallet af børn med diabetes 2 steget voldsomt de senere år. Danske eksperter på området kalder udviklingen alarmerende og efterlyser fokuserede handlingsplaner.

»Hvis vi skal undgå amerikanske tilstande, skal vi handle nu. Vi ligger traditionelt 10-15 år efter amerikanerne, og derfor har vi en chance for at sætte en stopper for den alvorlige udvikling, hvis vi handler nu. For de foreløbige opgørelser viser, at vi er inde i en alarmerende udvikling«, siger Allan Flyvbjerg, overlæge og formand for Diabetesforeningen, til Børsen.

En sund livsstil er vejen frem

Overvægt, fedme og en usund livsstil er en stor risikofaktor for at udvikle diabetes 2.

»Vi bliver nødt til at komme igang med nogle meget skarpe og fokuserede handlingsplaner, som skal forankres ude i de enkelte kommuner efter anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og Forebyggelseskommissionen«, siger Allan Flyvbjerg, og nævner sunde madordninger på skoler, flere idrætstimer, og lavere priser på sunde fødevarer, som nogle af de faktorer, der kan være med til at løse problemet.

Det er altså ikke de store tiltag i hverdagen, der hjælper til for at forhindre, at børn udvikler fedme og dermed diabetes 2. Børn skal spise sundere og motionere mere. De kan for eksempel gå eller cykle til skole.

Til marts offentliggør Forebyggelseskommissionen en rapport, som skal danne baggrund for regeringens politik på sundheds- og forebyggelsesområdet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden