Klas Östergren. - Foto: Jan Grarup

Klas Östergren. - Foto: Jan Grarup

Familieliv

Rygestop kan udløse depression

Op mod hver syvende får en behandlingskrævende depression, når de har sluppet smøgerne.

Familieliv

Tusindvis af rygere overvejer her i januar at kvitte smøgerne, eller også er de allerede i fuld gang med et rygestop.

Men selv om røgfri lunger er en stor gevinst for helbredet, kan rygestoppet også have ubehagelige følger som angst og symptomer på depression, skriver metroXpress.

Rygere med psykiske problemer Ifølge Poul Tværmose, specialkonsulent på tobak i Københavns Kommune, udvikler op til 14 procent en behandlingskrævende depression, mens 20-25 procent oplever øget tristhed op til seks måneder efter rygestoppet.

»Andelen af rygere er faldet markant de seneste år. Det øger sandsynligheden for, at de tilbageværende rygere, der går i gang med et rygestop, har nogle psykiske problemer, der gør dem sårbare ved rygestop,« siger Poul Tværmose som forklaring på tallene.

Cigaretter dulmer følelser
Torsten Sonne, psykolog og tidligere ledere af Stop-linjen, forklarer, at symptomerne primært rammer rygere, som har brugt smøgerne som en ubevidst strategi til at dulme følelser, de ikke vil konfronteres med.

»Tobakken holder nogle uløste problemer i skak. For mange har rygningen været en del af identiteten siden teenageårene, og de skal pludselig lære sig selv at kende som voksne. Uden at ryge. Så popper problemerne, de ubehagelige følelser og angsten frem,« siger han til metroXpress.

Nikotinafhængighed lettere

En amerikansk undersøgelse tyder ifølge Torsten Sonne på, at de, der har sværest ved at lægge cigaretterne på hylden, netop har svært ved at håndtere frustrationer og ubehagelige følelser.

De, der blot er afhængige af nikotinen, har lettere ved at stoppe.

tjek@pol.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce