0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Moderne kærlighed

Børn bor i de mest forurenede rum

PlayStation og legetøj med duft fylder luften i børneværelset med skadelige kemikalier.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

De fleste børn har mange elektroniske apparater stående på værelserne som computer, tv, PlayStation og stereoanlæg, og det skader det generelle indeklima ifølge ny rapport fra Miljøstyrelsen.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det viser beregninger, som Miljøstyrelsen har foretaget.

Årsagen er først og fremmest, at de fleste børn har mange elektroniske apparater stående på værelserne som computer, tv, PlayStation og stereoanlæg, fortæller kemiker fra Miljøstyrelsens Kemikalieenhed Anette Ejersted.

»Når de elektroniske apparater bliver varme, sker der en fordampning af forskellige kemikalier. Det gælder også, når apparaterne står på standby. Det er de færreste, der tænker over det. Ofte er rummene heller ikke så store, og det giver en højere koncentration af stoffer end i andre dele af huset«, siger hun.

Miljøstyrelsens beregninger viste, at det er på børneværelser, at man finder den højeste koncentration af kemiske stoffer. Blandt andet fandt man ftalater, der er mistænkt for at skade drenges forplantningsevner, samt flammehæmmere, der kan være kræftfremkaldende.

Ifølge Styrelsen var det også på børneværelserne, at man stødte på den højeste koncentration af limonene, der er et af de 26 stoffer, der står på EU’s liste over allergifremkaldende duftstoffer.

Kemiske stoffer er desuden mistænkt for at kunne være medvirkende til, at nogen , som vi tidligere har beskrevet i en række

Legetøj kan give hovedpine
Når det netop er på børneværelset, man finder mange kemikalier, skyldes det ikke elektronikken alene.

Det er også et resultat af, at der står mange forskellige produkter på meget lidt plads. Eksempelvis kan der være duftlegetøj med parfume. Nogle børn har desuden stearinlys eller røgelse stående, mens andre sætter hår med spraylak eller stryger perleplader. De farligste ftalater er forbudt i legetøj, men de kan findes i produkter som vinylgulve eller legetøj af ældre dato.

Det er den samlede påvirkning, der batter.

Undersøgelsen viste, at på værelser, hvor der er mange forskellige kilder til ’forurening’, kan koncentrationen af kemikalier blive så høj, at det kan give gener som hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær.

Børn lufter ikke selv ud
Og ofte sidder børnene derinde i mange timer ad gangen, og det er sjældent, at børnene selv tænker på at åbne vinduet og lufte ud, så gardinerne blafrer. Når børnene om aftenen er færdige med at tegne med dufttusser, lime figurer sammen eller spille computerspil, lægger de sig til at sove i de små rum. Ofte med fjernsynet på standby og mobiltelefonen i opladeren.

Desuden er børn mere følsomme over for kemikaliepåvirkning, især små børn, fordi de vejer mindre end voksne.

Køb legetøj uden duft
Derfor er der grund til at tænke sig om, når man køber legetøj, for ofte findes der sundere alternativer. Det er eksempelvis helt unødvendigt, at der er duft i legetøjet, siger Tino Rabe Tønnesen, en af forfatterne til bogen ’Familie uden kemi’:

»Især duftstoffer er årsag til den kontaktallergi, der er i voldsom stigning herhjemme. De har simpelthen intet at gøre i børns legetøj. Jo tidligere børn udsættes for de uheldig påvirkninger, desto større er risikoen for at udvikle allergi senere i livet«.

Ubehagelig cocktaileffekt kan let opstå
Anette Ejersted understreger, at det kun er i sjældne tilfælde, at indeklimaet på et børneværelse er så slemt, at det er decideret sundhedsskadeligt at være der.

Men fordi børn – og også voksne – bliver udsat for et hav af kemikalier hver dag, fra de børster tænder om morgenen, til de lægger sig i sengetøjet om aftenen, anbefaler Miljøstyrelsen, at man skruer ned for kemikaliepåvirkningen de steder, hvor det kan lade sig gøre.

Ikke mindst, fordi man endnu ved meget lidt om effekten, det giver at blive udsat for flere forskellige stoffer på en gang.

»Det er ikke sådan, at vi siger, at det er farligt at opholde sig på værelserne. Men hvis man bliver udsat for det hele på én gang: både elektroniske apparater, røgelse, stearinlys og sprayprodukter, så kommer man op på en koncentration af stofferne, som kan give gener. Derfor er det godt at tage sig nogle forholdsregler, så man sørger for at få et godt indeklima«, siger Anette Ejersted.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere