Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Alt for få danskere ved, hvad de skal stille op,. hvis der akut bliver brug for førstehjælp som hjertemassage og kunstigt åndedræt.
Foto: MARTIN LEHMANN

Alt for få danskere ved, hvad de skal stille op,. hvis der akut bliver brug for førstehjælp som hjertemassage og kunstigt åndedræt.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For få danskere kan redde liv

Otte ud af ti danskere vil sige ja tak til et førstehjælpskursus på deres arbejdsplads. Nye erfaringer fra Bornholm viser, at det redder liv.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad vil du gøre, hvis én omkring dig falder om med et hjertestop eller er ved at blive kvalt?

De fleste danskere mener, at de vil kunne assistere i en kritisk situation, men kun hver fjerde har et opdateret kursus i førstehjælp.

Det viser en ny spørgeundersøgelse, som Capacent har lavet for Dansk Røde Kors.

»Det er slet ikke nok«, siger Jutta Helles, førstehjælpschef i Dansk Røde Kors.

Hver anden bør på kursus
»Hver anden dansker bør have et opdateret kursus. Kun med en sådan udbredelse af førstehjælp kan vi regne med, at nogen kan hjælpe, hvis ulykken er ude i hjemmet, på gaden og på arbejdet«, fortsætter Jutta Helles.

Herhjemme er der de seneste år taget flere skridt til at øge kendskabet til og kundskaberne i førstehjælp. I 2006 blev kurser obligatoriske i forbindelse med kørekortuddannelsen, og året før blev førstehjælp skrevet ind i emnet færdselslære i Folkeskolen.

Fokus har været rettet mod de unge danskere, men der er behov for også at uddanne børnefamilierne og de ældre. Det mener organisationerne, der tilbyder de livsforlængende kurser, samt eksperter i førstehjælp.

De ældre halter efter
»Den ældre del af befolkningen halter efter, og hvis kendskabet til førstehjælp virkelig skal udbredes, lader det til, at arbejdspladsen spiller en afgørende rolle«, siger læge Bo Løfgren fra Aarhus Universitetshospital, som igennem en lang årrække har arbejdet med førstehjælp og hjertestopbehandling.

At kurserne er vitale, viser flere undersøgelser. Chancen for at overleve et hjertestop kan fordobles til tredobles, hvis en person træder til med hjertemassage og kunstigt åndedræt, refererer Bo Løfgren.

3.500 hjertestop årligt
I Danmark er der omkring 3.500 hjertestop uden for hospitalerne hvert år, og kun en ud af 15 overlever.

Dansk Hjertestopregisters seneste opgørelse viser, at vidner i kun 31 procent af tilfældene giver hjerte-lunge-redning. I Sverige er den tilsvarende andel 55 procent, viser en aktuel rapport fra Center for Folkesundhed.

Bornholmere redder liv
Siden september sidste år har Trygfonden sammen med Region Hovedstaden og TV 2 Bornholm gennemført et projekt, der via de lokale virksomheder skal udbrede førstehjælpsegenskaberne på Bornholm.

Baggrunden er, at der i 2003 og 2004 ikke var en eneste bornholmer, som overlevede hjertestop uden for hospitalet.

Som følge af indsatsen har 7.000 bornholmere på otte måneder gennemført et kursus i hjerte-lunge-redning, og 1.700 er indført i at bruge en hjertestarter.

Overvældende resultater
Resultaterne har været overvældende. Hvor der før kun var 20 procent af bornholmerne, der sprang til med førstehjælp ved hjertestop, sker det i dag i over 50 procent af tilfældene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og sidste torsdag blev det første liv reddet, fordi en tidligere kursist greb ind i den kritiske situation.

»Før var der på Bornholm ikke store chancer for at overleve et hjertestop. I dag tyder erfaringerne på, at chancerne er blevet gode, fordi bornholmerne har lært hjerte-lunge-redning og ikke tøver med at træde til«, siger læge Anne Møller Nielsen fra Rigshospitalets Anæstesiklinik, der skriver ph.d.-afhandling om projektet.

80 procent siger ja til kursus
Otte ud af ti af de adspurgte i undersøgelsen fra Capacent siger, at de vil tage imod tilbuddet om et førstehjælpskursus på deres arbejdsplads.

På den baggrund finder Dansk Røde Kors, Hjerteforeningen og Trygfonden det oplagt at stille krav til landets virksomheder om at gennemføre førstehjælpskurser for de ansatte.

»På arbejdspladsen vil flere tage et kursus, og det vil både øge trygheden i virksomhederne og i hjemmene, ligesom der er en gevinst i form af teambuilding«, siger Trygfondens kommunikationschef Trine Heidemann.

Virksomheder vil selv vurdere
Dansk Erhverv bryder sig ikke om et egentligt krav om, at alle virksomheder skal tilbyde førstehjælpskurser. Virksomhederne kan bedst selv vurdere, hvornår et kursus er relevant, lyder det.

»Men vi er meget positive over for at sætte førstehjælp yderligere på dagsordenen, for det giver mening både socialt og på bundlinjen. Hvis ens kolleger er klædt på til at håndtere en akut situation, skaber det klart en følelse af tryghed«, siger Dansk Erhvervs chef for offentlig-privat samarbejde, Stinne Hjorth-Andersen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden