Alt for få danskere ved, hvad de skal stille op,. hvis der akut bliver brug for førstehjælp som hjertemassage og kunstigt åndedræt.
Foto: MARTIN LEHMANN

Alt for få danskere ved, hvad de skal stille op,. hvis der akut bliver brug for førstehjælp som hjertemassage og kunstigt åndedræt.

Familieliv

For få danskere kan redde liv

Otte ud af ti danskere vil sige ja tak til et førstehjælpskursus på deres arbejdsplads. Nye erfaringer fra Bornholm viser, at det redder liv.

Familieliv

Hvad vil du gøre, hvis én omkring dig falder om med et hjertestop eller er ved at blive kvalt?

De fleste danskere mener, at de vil kunne assistere i en kritisk situation, men kun hver fjerde har et opdateret kursus i førstehjælp.

Det viser en ny spørgeundersøgelse, som Capacent har lavet for Dansk Røde Kors.

»Det er slet ikke nok«, siger Jutta Helles, førstehjælpschef i Dansk Røde Kors.

Hver anden bør på kursus
»Hver anden dansker bør have et opdateret kursus. Kun med en sådan udbredelse af førstehjælp kan vi regne med, at nogen kan hjælpe, hvis ulykken er ude i hjemmet, på gaden og på arbejdet«, fortsætter Jutta Helles.

Herhjemme er der de seneste år taget flere skridt til at øge kendskabet til og kundskaberne i førstehjælp. I 2006 blev kurser obligatoriske i forbindelse med kørekortuddannelsen, og året før blev førstehjælp skrevet ind i emnet færdselslære i Folkeskolen.

Fokus har været rettet mod de unge danskere, men der er behov for også at uddanne børnefamilierne og de ældre. Det mener organisationerne, der tilbyder de livsforlængende kurser, samt eksperter i førstehjælp.

De ældre halter efter
»Den ældre del af befolkningen halter efter, og hvis kendskabet til førstehjælp virkelig skal udbredes, lader det til, at arbejdspladsen spiller en afgørende rolle«, siger læge Bo Løfgren fra Aarhus Universitetshospital, som igennem en lang årrække har arbejdet med førstehjælp og hjertestopbehandling.

At kurserne er vitale, viser flere undersøgelser. Chancen for at overleve et hjertestop kan fordobles til tredobles, hvis en person træder til med hjertemassage og kunstigt åndedræt, refererer Bo Løfgren.

3.500 hjertestop årligt
I Danmark er der omkring 3.500 hjertestop uden for hospitalerne hvert år, og kun en ud af 15 overlever.

Dansk Hjertestopregisters seneste opgørelse viser, at vidner i kun 31 procent af tilfældene giver hjerte-lunge-redning. I Sverige er den tilsvarende andel 55 procent, viser en aktuel rapport fra Center for Folkesundhed.

Bornholmere redder liv
Siden september sidste år har Trygfonden sammen med Region Hovedstaden og TV 2 Bornholm gennemført et projekt, der via de lokale virksomheder skal udbrede førstehjælpsegenskaberne på Bornholm.

Baggrunden er, at der i 2003 og 2004 ikke var en eneste bornholmer, som overlevede hjertestop uden for hospitalet.

Som følge af indsatsen har 7.000 bornholmere på otte måneder gennemført et kursus i hjerte-lunge-redning, og 1.700 er indført i at bruge en hjertestarter.

Overvældende resultater
Resultaterne har været overvældende. Hvor der før kun var 20 procent af bornholmerne, der sprang til med førstehjælp ved hjertestop, sker det i dag i over 50 procent af tilfældene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og sidste torsdag blev det første liv reddet, fordi en tidligere kursist greb ind i den kritiske situation.

»Før var der på Bornholm ikke store chancer for at overleve et hjertestop. I dag tyder erfaringerne på, at chancerne er blevet gode, fordi bornholmerne har lært hjerte-lunge-redning og ikke tøver med at træde til«, siger læge Anne Møller Nielsen fra Rigshospitalets Anæstesiklinik, der skriver ph.d.-afhandling om projektet.

80 procent siger ja til kursus
Otte ud af ti af de adspurgte i undersøgelsen fra Capacent siger, at de vil tage imod tilbuddet om et førstehjælpskursus på deres arbejdsplads.

På den baggrund finder Dansk Røde Kors, Hjerteforeningen og Trygfonden det oplagt at stille krav til landets virksomheder om at gennemføre førstehjælpskurser for de ansatte.

»På arbejdspladsen vil flere tage et kursus, og det vil både øge trygheden i virksomhederne og i hjemmene, ligesom der er en gevinst i form af teambuilding«, siger Trygfondens kommunikationschef Trine Heidemann.

Virksomheder vil selv vurdere
Dansk Erhverv bryder sig ikke om et egentligt krav om, at alle virksomheder skal tilbyde førstehjælpskurser. Virksomhederne kan bedst selv vurdere, hvornår et kursus er relevant, lyder det.

»Men vi er meget positive over for at sætte førstehjælp yderligere på dagsordenen, for det giver mening både socialt og på bundlinjen. Hvis ens kolleger er klædt på til at håndtere en akut situation, skaber det klart en følelse af tryghed«, siger Dansk Erhvervs chef for offentlig-privat samarbejde, Stinne Hjorth-Andersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce