Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hvis børn kommer tidligt i gang med motion kan rygsmerter undgås senere i livet. Arkivfoto.
Foto: JONAS PRYNER ANDERSEN

Hvis børn kommer tidligt i gang med motion kan rygsmerter undgås senere i livet. Arkivfoto.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mangel på motion giver børn dårlig ryg

Fysisk aktive børn har langt større chance for at undgå rygsmerter end børn, der ikke bevæger sig så meget, viser dansk undersøgelse.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mangel på motion kan være en vigtig forklaring på, at over halvdelen af danskerne har oplevet rygsmerter, allerede inden de er 20 år.

En ny dansk undersøgelse afslører, at børn, der ikke bevæger sig ret meget, har rundt regnet tre gange så stor risiko for at få rygsmerter som børn, der er meget fysisk aktive.

Det skriver Berlingske Tidende.

Motion letter smerter Samtidig ser det ud til, at børn med rygsmerter ligefrem kan reducere eller slippe af med smerterne, hvis de er fysisk meget aktive.

Baggrunden for undersøgelsen er den antagelse, at mangel på fysisk aktivitet svækker ryggen. Reduceret muskelstyrke, mindre knogler, ringe fleksibilitet og dårlig koordination af bevægelser kan være konsekvenser af for lidt motion, lyder den teoretiske baggrund.

Inaktiviteten giver rygproblemer
Forskerne har derfor haft en formodning om, at børn, der bruger tiden foran computeren og DVD'en frem for på motion, var i større risiko for at få rygproblemer.

Hidtil har forskerne dog manglet dokumentation for, hvilken form for indvirkning fysisk aktivitet i hverdagen har på ryggen. En af årsagerne kan være, at mange hidtidige undersøgelser bygger på, hvad personerne i undersøgelserne selv siger om deres fysiske aktivitet.

Til forskel fra rene interviewundersøgelser har overlæge, ph.d. Niels Wedderkopp og kolleger objektivt målt, hvor meget børn har bevæget sig ved hjælp af en avanceret skridttæller, et såkaldt accelerometer.

Omkring 300 ni-årige børn blev udstyret med motionsmålerne, og tre år senere vendte forskerne tilbage til børnene for at se, om der var en sammenhæng mellem bevægelsesmønster og rygproblemer.

Kan forebygge rygsmerter
Og ifølge Niels Wedderkopp var resultaterne temmelig overbevisende, skriver Berlingske Tidende.

De mest aktive havde markant mindre bøvl med ryggen end dem, der ikke bevægede sig så meget. Nu skal en meget omfattende kontrolleret undersøgelse afsløre, om den ny viden målbevidst kan bruges til at forebygge rygsmerter.

»Vi vil se på, om en væsentlig forøgelse i antallet af idrætstimer kan forebygge rygsmerter og andre helbredsproblemer. Undersøgelsen omfatter 1.500 elever fra 0. til 4. klasse. Heraf får 750 elever antallet af idrætstimer forøget til seks om ugen, mens en kontrolgruppe fortsætter med de normale to timer. Undersøgelsen foregår på ti skoler i Svendborg fra næste skoleår, og de første resultater venter vi et års tid senere,« siger Niels Wedderkopp.

Tidlig forebyggelse

Undersøgelsen er et eksempel på en indsats over for børn og unges rygproblemer, som professor på Syddansk Universitet Jan Hartvigsen efterlyser.

Han mener, at fokus hidtil i for høj grad har været rettet mod arbejdsmiljøet.

»Vi har forsøgt at forebygge arbejdsbetingede rygskader i mange år, uden at der er kommet så meget ud af det. Nu må vi fokusere noget mere på børn og teenagerne. For rygsmerter opstår allerede i en tidlig alder, og når de unge nærmer sig de 20 år, er rygsmerterne næsten lige så hyppige som på arbejdsmarkedet,« siger Jan Hartvigsen ifølge Berlingske Tidende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden