Hvis børn kommer tidligt i gang med motion kan rygsmerter undgås senere i livet. Arkivfoto.
Foto: JONAS PRYNER ANDERSEN

Hvis børn kommer tidligt i gang med motion kan rygsmerter undgås senere i livet. Arkivfoto.

Familieliv

Mangel på motion giver børn dårlig ryg

Fysisk aktive børn har langt større chance for at undgå rygsmerter end børn, der ikke bevæger sig så meget, viser dansk undersøgelse.

Familieliv

Mangel på motion kan være en vigtig forklaring på, at over halvdelen af danskerne har oplevet rygsmerter, allerede inden de er 20 år.

En ny dansk undersøgelse afslører, at børn, der ikke bevæger sig ret meget, har rundt regnet tre gange så stor risiko for at få rygsmerter som børn, der er meget fysisk aktive.

Det skriver Berlingske Tidende.

Motion letter smerter Samtidig ser det ud til, at børn med rygsmerter ligefrem kan reducere eller slippe af med smerterne, hvis de er fysisk meget aktive.

Baggrunden for undersøgelsen er den antagelse, at mangel på fysisk aktivitet svækker ryggen. Reduceret muskelstyrke, mindre knogler, ringe fleksibilitet og dårlig koordination af bevægelser kan være konsekvenser af for lidt motion, lyder den teoretiske baggrund.

Inaktiviteten giver rygproblemer
Forskerne har derfor haft en formodning om, at børn, der bruger tiden foran computeren og DVD'en frem for på motion, var i større risiko for at få rygproblemer.

Hidtil har forskerne dog manglet dokumentation for, hvilken form for indvirkning fysisk aktivitet i hverdagen har på ryggen. En af årsagerne kan være, at mange hidtidige undersøgelser bygger på, hvad personerne i undersøgelserne selv siger om deres fysiske aktivitet.

Til forskel fra rene interviewundersøgelser har overlæge, ph.d. Niels Wedderkopp og kolleger objektivt målt, hvor meget børn har bevæget sig ved hjælp af en avanceret skridttæller, et såkaldt accelerometer.

Omkring 300 ni-årige børn blev udstyret med motionsmålerne, og tre år senere vendte forskerne tilbage til børnene for at se, om der var en sammenhæng mellem bevægelsesmønster og rygproblemer.

Kan forebygge rygsmerter
Og ifølge Niels Wedderkopp var resultaterne temmelig overbevisende, skriver Berlingske Tidende.

De mest aktive havde markant mindre bøvl med ryggen end dem, der ikke bevægede sig så meget. Nu skal en meget omfattende kontrolleret undersøgelse afsløre, om den ny viden målbevidst kan bruges til at forebygge rygsmerter.

»Vi vil se på, om en væsentlig forøgelse i antallet af idrætstimer kan forebygge rygsmerter og andre helbredsproblemer. Undersøgelsen omfatter 1.500 elever fra 0. til 4. klasse. Heraf får 750 elever antallet af idrætstimer forøget til seks om ugen, mens en kontrolgruppe fortsætter med de normale to timer. Undersøgelsen foregår på ti skoler i Svendborg fra næste skoleår, og de første resultater venter vi et års tid senere,« siger Niels Wedderkopp.

Tidlig forebyggelse

Undersøgelsen er et eksempel på en indsats over for børn og unges rygproblemer, som professor på Syddansk Universitet Jan Hartvigsen efterlyser.

Han mener, at fokus hidtil i for høj grad har været rettet mod arbejdsmiljøet.

»Vi har forsøgt at forebygge arbejdsbetingede rygskader i mange år, uden at der er kommet så meget ud af det. Nu må vi fokusere noget mere på børn og teenagerne. For rygsmerter opstår allerede i en tidlig alder, og når de unge nærmer sig de 20 år, er rygsmerterne næsten lige så hyppige som på arbejdsmarkedet,« siger Jan Hartvigsen ifølge Berlingske Tidende.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce