Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kæledyrsejere eferlyser især bortløbne katte, fortæller Dyrenes Beskyttelse. Men også ildere og skildpadden »Tulle« efterlyses gennem organisationen (arkivfoto).
Foto: OLESEN PETER HOVE/POLNATURE

Kæledyrsejere eferlyser især bortløbne katte, fortæller Dyrenes Beskyttelse. Men også ildere og skildpadden »Tulle« efterlyses gennem organisationen (arkivfoto).

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da landskildpadden »Tulle« kravlede halvanden kilometer væk fra sin ejer

Hver dag modtager Dyrenes Beskyttelse efterlysninger på bortløbne kæledyr.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pist væk. Borte. Forsvundet.

Det tænker en stribe kæledyrsejere lige nu. Hver eneste dag stikker danske kæledyr af hjemmefra. Og det kan mærkes hos Dyrenes Beskyttelse, hvor ejerne kan sætte efterlysninger i gang på organisationens hjemmeside.

LÆS OGSÅ

Især katte bevæger sig ud på de vilde vover.

»Siden 2007 har vi haft 10.000 efterlysninger alene på katte«, siger dyrlæge og projektleder på familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse, Lotte Brink.

Hun fortæller videre, at for hver gang én hund efterlyses på hjemmesiden, så er det samme tilfældet med 10 katte.

En af de mange katteejere, der har sat en efterlysning i værk, er Liselotte Jensen fra Sandved på Sjælland. Da Politikens forbrugersite Tjek tager kontakt, er det ikke mere end et kvarter siden, at hun efterlyste hankatten »Scoopy«.

Fredag morgen lukkende Liselotte Jensen den to og et halvt år gamle hankat ud. Siden har hun ikke set skyggen af Scooby.

»Og det er lidt mystisk«, siger Liselotte Jensen

»Vi er kede af, at den er blevet væk, for vi holder jo af den. Den er en del af familien. Hvad kan man ellers sige?«.

Skildpadde kravlede halvanden kilometer
Selv om katte og dernæst hunde altså topper listen over mest efterlyste dyr, i hvert fald hos Dyrenes Beskyttelse, er blandt andet nogle få ildere, undulater og en dværgvædder også repræsenteret på hjemmesiden over efterlyste kæledyr.

Det samme er den over 30 år gamle russiske landskildpadde »Tulle« fra Slagelse. I slutningen af juni sidste år gravede den sig ud af sin udendørs indhegning, og er ikke set siden.

Episoden sidste sommer er ikke enestående, fortæller Tulles ejer Gitte Olsen.

Første gang Tulle forsvandt, blev han fundet halvanden kilometer fra Gitte Olsens bopæl.

»Han (Tulle, red.) var simpelthen gået gennem en mark, og blev fundet i Lille Valby af nogle lokale naboer«, fortæller hun.

»De efterlyste så Tulles ejere, altså os, over lokalradioen Radio SLR i Slagelse. Det hørte nogle af vores naboer, og på den måde fik vi ham tilbage«.

Selv om Gitte Olsen for nogle få dage siden forlængede sin efterlysning hos Dyrenes Beskyttelse, så regner hun ikke længere med at se Tulle i øjnene igen.

»Han er sådan en lille udbryderkonge, men denne gang tror jeg desværre, at han er væk for livstid«, siger Gitte Olsen.

Mere styr på hund end kat
Dyrlæge og projektleder Lotte Brink fra Dyrenes Beskyttelse undrer sig ikke over, at katte topper organisationens hitliste over efterlyste kæledyr.

»Det hænger godt sammen med den måde, som vi holder hund og kat på i Danmark«, siger hun.

»Generelt har man mere styr på sin hund. For eksempel lukker man den ikke bare ud og tænker, »så kommer den nok hjem igen«. Men det gør man jo med katte«.

Lotte Brink fortæller videre, at nogle af de mange efterlysninger på katte kan skyldes velmenende mennesker frem for kattens nysgerrige og selvstændige natur.

»Man kan godt forestille sig, at nogle af de efterlyste er blevet samlet op af folk i god tro. Når det sker, så forhindrer man katten i selv at gå hjem, selv om den måske bare var ude for at gå en tur og godt selv kan finde hjem«, siger hun.

Efterlys så bredt som muligt

Er hunden, katten eller et andet kæledyr forsvundet som dug for solen, så gælder det om at efterlyse dyret så bredt som muligt, lyder rådet fra Lotte Brink.

Hun anbefaler, at man for eksempel kontakter sin dyrlæge, Falck og politi. Opslag på lygtepæle og i den lokale brugs er også en god ide, mener hun:

»Og generelt er billeder af dyret rigtig godt. Dels synes folk, at det er sjovt at læse opslaget, når der er billede på, og desuden giver det bedre mulighed for at genkende dyret«.

NYHEDSBREV: Få tjeks daglige nyhedsbrev i din mailboks

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden