Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JAN GRARUP
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fortrydelsespiller bliver ofte spist for sent

Fortrydelsespillens virkning falder som tiden går efter en runde usikker sex.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fortrydelsespillerne forhindrer 96-98 procent af potentielle graviditeter, hvis de bare bliver taget på det rigtige tidspunkt.

Men det gør langtfra alle unge, og dermed bliver de såkaldte fortrydelsespiller en knap så sikker måde at undgå uønsket graviditet på, skriver metroXpress.

Overraskende højt tal
En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at 17 procent af de 15-24-årige, som får foretaget en abort på landets hospitaler, rent faktisk havde taget en fortrydelsespille i forbindelse med, at de blev gravide.

Tallet er overraskende højt, mener Niels Sandø, akademisk medarbejder hos Sundhedsstyrelsen.

»Det her tal burde ikke være så højt, og det viser, at mange provokerede aborter kunne være undgået, hvis bare fortrydelsespillerne blev taget korrekt,« siger Niels Sandø.

Så tidligt som muligt
Han mener, at mange af de unge kvinder ikke er klar over, hvor vigtigt det rent faktisk er, at fortrydelsespillerne bliver taget hurtigst muligt.

»Mange tror nok, at bare pillerne bliver taget inden for 72 timer, så er de sikre. Men tages pillen først efter tre døgn, forhindrer den kun 79 procent af graviditeterne,« siger Niels Sandø.

Pillernes bivirkninger kan også have indflydelse på de uønskede graviditeter, siger Charlotte Wilken, overlæge og gynækolog på Roskilde Sygehus.

»Fortrydelsespiller kan jo give kvalme og ubehag, og kaster man op inden for fire timer efter, man har taget pillen, skal man huske at tage en ny,« siger Charlotte Wilken.

Unge piger får flere aborter
Andre tal fra Sundhedsstyrelsen viser ifølge Jyllands-Posten, at mere end hver tredje kvinde mellem 20 og 24 år, som får afbrudt en graviditet, er genganger og har tidligere fået en abort.

»Det har overrasket os temmelig meget, at der er så mange gengangere, og det understreger et behov for stærkere rådgivning,« siger overlæge Charlotte Wilken-Jensen, der

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden