Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Kim Nielsen
Foto: Kim Nielsen
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fostre bliver lagt på facebook

Fødslen sættes i scene med 3D-scanninger af fostret. Men der kan være en risiko

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inden for de seneste år der brugen af 3D-scanninger på private jordemoderklinikker nærmest eksploderet. Her kan kommende forældre for omkring 1.000 kroner købe sig til film og digitale billeder, der viser det ufødte barns ansigt og krop i detaljer.

Det skriver avisen 24timer.

LÆS ARTIKEL

Ifølge kulturforsker Charlotte Kroløkke fra Syddansk Universitet, der har forsket i brugen af 3D-scanninger for gravide, hænger tendensen tæt sammen med vores stigende behov for selviscenesættelse.

Fostre har en facebookprofil Således er det ikke unormalt, at fostre scannes hyppigt gennem graviditeten, og at de ufødte børn får facebookprofiler og egne hjemmesider.

»Barnet er berømt allerede inden fødslen. For nogen kan det forekomme underligt, men for dem, der vokser op med Facebook og Twitter, er det helt naturligt at være på. Teknologien giver os ganske enkelt mulighed for at vise andre den glæde og forventning, som man selv oplever i forbindelse med graviditet«, siger hun til 24timer.

LÆS ARTIKEL

Jordemoderklinikken Zilstorff & Bjerregaard, der som de første i Danmark startede med at tilbyde 3D-scanninger, bekræfter, at efterspørgslen er støt voksende.

»Der er kommet rigtig mange klinikker på markedet. Jeg tror nu nok, at det med selviscenesættelsen er en sidegevinst. Kommende forældre kommer først og fremmest for at vide, at barnet er raskt, men når de så ser barnet på film og billeder, bliver de jo stolte og får lyst til at vise det til hele verden«, siger medejer Pia Zilstorff.

USA fraråder scanninger
I USA og Canada fraråder myndighederne 3D-scanninger af gravide.

Og i 2007 advarede Den Europæiske Komite for Medicinsk Ultralyds Sikkerhed om, at der endnu var for lidt sikker viden om effekten af ultralyd på fostre, og at risikoen for påvirkning af fosterets hjerne ikke kan udelukkes.

LÆS ARTIKEL

Siden 2007 har den danske sundhedsstyrelse også haft sagkyndige på sagen, men mener ikke, at er grund til at advare mod de private 3D-scanninger.

Jordemoderforening: Tag billeder med måde

Jordemoderforeningens formand, Lillian Bondo, mener, at holdningen til at udbyde scanning er blevet for lemfældig:

»Jordemoderscanningsklinikker gør helt sikkert et godt stykke arbejde. Men det gode arbejde består for mig også i at vise mådehold. Hyppige scanningstilbud er ikke i orden. Graviditet handler også om at vente, og der er mange andre måder at komme tættere på sit barn, end blot at se på billeder af det«, siger hun.

GUIDE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden