Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Moderne kærlighed

Alternativ familie. »Vi ligner jo en ægte hr. og fru Danmark-familie. Det har jeg aldrig prøvet før«, fortæller Lisbeth Borg, som her spiller billedlotteri med Jesper Brynaa og hans to børn, 4-årige Sif og 6-årige Arn, hjemme i deres fælles stue i Herlev. De to voksne bor sammen som bofæller og ikke som kærester. Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

Alternativ familie. »Vi ligner jo en ægte hr. og fru Danmark-familie. Det har jeg aldrig prøvet før«, fortæller Lisbeth Borg, som her spiller billedlotteri med Jesper Brynaa og hans to børn, 4-årige Sif og 6-årige Arn, hjemme i deres fælles stue i Herlev. De to voksne bor sammen som bofæller og ikke som kærester. Foto: Astrid Dalum

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jesper og Lisbeth deler hus - men ikke seng

Jesper Brynaa deler alt i sit hus med Lisbeth Borg - undtagen sengen.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De har kun boet sammen i tre måneder. Men er allerede nu klar over, at et bofællesskab med en god ven er den ideelle måde at leve på. »Der skal rigtig meget til nu, før jeg flytter sammen med en kæreste, for her har jeg en lille familie. Jeg kan vende alt med Jesper, og vi tager os af hinanden uden at have en masse følelser i klemme. Da jeg var syg, hentede Jesper penicillin til mig, og da jeg blev mormor, fik jeg blomster af Jesper, som nu er blevet pseudo-morfar«, fortæller Lisbeth Borg. Hun er 47 år, arbejder med udviklingshæmmede og flyttede ind i Jesper Brynaas lille rækkehus i Herlev 1. juni.

LÆS ARTIKLEN:

De mødte hinanden til et arrangement via dating.dk.

Rart med én derhjemme
Følelsen af at have nogen at komme hjem til betyder meget for dem begge.

»Hvis man bare skal sidde og glo ud i luften, når børnene sover, så er aftenen altså lang. Nu har jeg selskab og en, som jeg kan dele alle oplevelser med. En som er ’livsvidende’, som vi kalder det, fordi vi er hinandens fortrolige og ikke behøver at forklare alt«, siger Jesper Brynaa, 41 år og freelance it-konsulent.

Han blev skilt for to og et halvt år siden, og har sine børn, Arn på 6 år og Sif på 4 år, 5 ud af 14 dage. Også de trives godt med ordningen.

»Børnene har det rigtig fint med Lisbeth, og de spørger efter hende, når hun ikke er hjemme«, fortæller han.

Minder om hr. og fru. Danmark
Lisbeth Borg har to voksne børn på 24 og 28 år, så hun nyder at være sammen med småbørn igen. Det er så længe siden, hun har levet sammen med en mand, at hendes børn stadig har svært ved at tro deres egne øjne, når de er på besøg.

»De morer sig meget over mit liv, som ligner et hr. og fru Danmark-liv, for sådan har de aldrig set mig«, fortæller Lisbeth Borg og griner.

De pointerer dog begge, at bofællesskabet primært skal dække de voksnes behov for socialt samvær.

»Jeg er jo en mand, så hygge er ikke min spidskompetence, men jeg kan jo godt lide det. Med Lisbeth får jeg det kvindelige selskab uden alt det fnadder med en kæreste. Jeg har stadig min frihed, for vi har ingen forventninger til hinanden om mad eller selskab. Vi er sammen af lyst, og vi følger med i hinandens liv, men holder ikke hinanden i snor. Vi har alle de positive ting«, siger Jesper Brynaa.

Den evige misforståelse
Lisbeth Borg supplerer:

»Da mit yngste barn flyttede hjemmefra for fem år siden, kom jeg til at bo alene for første gang i mit liv! Jeg blev aldrig god til det. For første gang sad jeg alene og gloede ind i væggen, og det var jeg ved at få knald i låget af«.

Trods gode venner og arbejde kan ensomheden godt snige sig ind under huden.

»Selv om jeg har en stor vennekreds og laver mange ting, følte jeg mig tit ensom ved at bo alene. Problemet er, at man skal ud ad døren for at være sammen med andre. Det problem har man ikke, når man bor sammen med en anden«, fortæller Lisbeth Borg.

Svært for andre at forstå konceptet
Er der slet ingen ulemper?

»Jo, at man bliver misforstået af andre. Når jeg siger ’hende, jeg bor sammen med’, skal den lige forklares, og folk har tit svært ved at tro på, at vi ikke har et seksuelt forhold, men bare bor sammen som venner«, siger Jesper Brynaa.

Det intime liv kan også være en udfordring, tilføjer Lisbeth Borg: »Jeg ville jo ikke have det fedt med at tage en fyr med hjem og have sex hele natten, for det kan jo høres. Men det er en lillebitte ting«.

Kan I altid enes om oprydning og rengøring?

»Ja. Jeg rydder op, og Jesper roder«, svarer Lisbeth Borg og griner.

»Jeg er blevet lidt bedre til at rydde op, for Lisbeth pisker mig. Men det er aldrig noget, vi skændes over. Faktisk har vi ikke været uvenner endnu«, siger Jesper Brynaa.

Legerum og swimmingpool

Han vil gerne bo sammen med endnu flere mennesker. Både voksne og børn. Singler som par. Derfor er han i fuld gang med at etablere et stort bofællesskab i Herlev. Huset er fundet. Med otte soveværelser, stor fælles stue og stor udestue, køkken og bad, et kæmpe legerum, kælder og swimmingpool. Der skal være masser af børn. »Der findes meget få familiekollektiver. Dels er udskiftningen i de eksisterende kollektiver meget lav, dels er det meget svært at finde huse, der egner sig til det«, siger Jesper Brynaa. Han og en ejendomsmægler er i gang med at kigge på forskellige finansieringsmuligheder, som skal gøre det muligt også for enlige forældre at være med. Ud fra en føler, som Jesper Brynaa har lagt ud på portalen Singleplus.dk, er interessen stor. Omkring 20 personer har allerede meldt sig. Hjælper på økonomien Foruden det sociale fællesskab er der også god økonomi i at bo mange under samme tag. I dag betaler Jesper Brynaa 8.000 kroner om måneden for husleje, forsikring, tv-licens og avis. I det nye bofællesskab bliver den månedlige udgift 5.000 kroner for hele pakken.
Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det bliver meget billigere og meget større«, som Jesper Brynaa konstaterer.

Jesper Brynaa indsamler erfaringer med og ønsker til at leve i bofællesskab. Send en mail på adressen BoSammen@gmail.com

NYHEDSBREV: Få tjeks daglige nyhedsbrev i din mailboks.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden