Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bofællesskab.
Foto: JENS DRESLING

Bofællesskab.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kønsforsker: Bofællesskaber gode for singleforældre

Single-forsørgere får masser af fordele ved at flytte sammen med ligesindede.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De nye bofællesskaber er en uhyre rigdom for børn og voksne, mener familie- og kønsforsker.

Hverdagen som enlig far eller mor kan godt opleves som ét langt maratonløb uden målstreg. Men sådan behøver det ikke være.

Enlige forældre vælger i stigende grad at flytte sammen med andre enlige forældre og deres børn og på den måde etablere et fællesskab, hvor man hjælper hinanden med pligterne og deler glæderne.

Landets største ejendomsmæglerkæde, Home, oplever en klart stigende interesse for boliger, som kan bruges til bofællesskaber.

LÆS ARTIKEL

»Det er helt sikkert min opfattelse, at folk er meget interesseret i den måde at bo på. Den største udfordring er at finde egnede boliger, for der er ikke så mange af dem, og der er mange restriktioner for, hvordan man deler en bolig op«, siger Catrina Kjeldsen fra Home i Søborg.

Går kernefamilielivet i stykker, er et bofællesskab en utrolig positiv måde at etablere sig på, mener blandt andre livsstilseksperten Anne Glad.

LÆS ARTIKEL

»Jeg tror, at den familieform bliver en stor succes, for man hjælper hinanden både socialt og økonomisk, og man får som enlig forælder meget nemmere ved at indrette sig i en god bolig, hvilket ellers kan være svært især i storbyerne, hvor boligerne er blevet dyre«, siger hun:

»Man vender jo nærmest tilbage til kollektivtankerne fra 70’erne, men renset for de politiske ideer, og derfor er det også en nemmere og enklere boform«, siger Anne Glad, der driver reklamebureauet Sunrise og har deltaget i DR-programmerne ’Kender du typen’.

Find bofællesskab på nettet
Potentiale for bofællesskaber for enlige forsørgere er til stede. Portalen Singleplus.dk, som er et socialt netværk for enlige forældre, oplever en stigende interesse for sociale boligformer blandt brugerne. Sitet har 5.500 brugere og har fokus på at danne sociale netværk, ikke dating.

En rundspørge blandt 934 brugere, som Singleplus.dk har foretaget for Lørdagsliv, viser, at 27 procent jævnligt overvejer at flytte i bofællesskab.

»Mange enlige forældre giver udtryk for, at de føler sig alene og ophængte og mangler nogen til at tage over engang imellem, for eksempel så de kan købe ind uden at tage ungerne med hver gang. I et bofællesskab hjælper man hinanden med de lavpraktiske ting, og det giver noget frihed og et socialt liv med andre voksne, som virker besnærende på mange af vores brugere«, siger Anders A. Pape, som har været med til at stifte Singleplus.dk.

Familiemønstre i opbrud
Selve holdningen til det at have en familie er i opløsning, vurderer livsstilsekspert Anne Glad, fordi det bliver mere og mere socialt acceptabelt at indrette sig på andre måder, hvis parforholdet ikke fungerer.

»Vi eksperimenterer med alle mulige forskellige familieformer, med og uden børn, så den borgerlige ægteskabskonstruktion står virkelig for skud«, siger Anne Glad.

LÆS ARTIKEL

Kønsforsker ved Roskilde Universitetscenter Karen Sjørup er også begejstret for nye boformer, der både giver enlige forældre mulighed for større og bedre boliger og også et praktisk og socialt fællesskab med andre voksne til glæde for både børn og voksne.

En nemmere tilværelse

»At have nogle voksne at lave mad sammen med og gå i biografen med, uden at man har et seksuelt forhold, er en utrolig god idé. Modsat parforholdet skal man ikke altid diskutere og slås for at få lov til at ses med veninderne, så måske er det en nemmere tilværelse«, siger Karen Sjørup. Også for børnene er der gevinst på alle hylder: »Børnene får et stabilt hjem, og det er en uhyre rigdom for børnene at have pseudo-søskende, for dem kan du stole på resten af livet«, siger familie- og kønsforsker Karen Sjørup.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Bofællesskaberne dækker ifølge Karen Sjørup stort set de samme behov som den traditionelle familie. Bortset altså fra seksualiteten. Og her er måske det svage led.

For når og hvis beboerne finder en ny partner, som de gerne vil leve sammen med, sker der endnu et brud for børnene. Men sådan er livet nu engang, pointerer Karen Sjørup:

»Jeg synes ikke, det skal afholde en fra at flytte i bofællesskab, for bofællesskabet er en super idé«.

NYHEDSBREV: Få tjeks daglige nyhedsbrev i din mailboks

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden