Teenagere efterspørger klarere linier fra deres forældre, når det kommer til alkohol, lyder det fra eksperter, der arbejder med unges alkoholforbrug.
Foto: MARTIN ZAKORA

Teenagere efterspørger klarere linier fra deres forældre, når det kommer til alkohol, lyder det fra eksperter, der arbejder med unges alkoholforbrug.

Familieliv

Unge vil have alkoholgrænser fra mor og far

En ny kampagne få forældrene op af sofaen om fredagen, når deres børn går til fest.

Familieliv

Tag stilling, mor! Sæt grænser, far!

Forældre skal melde ud, hvornår deres børn er gamle nok til at drikke, og hvor mange breezere, der må ryge indenbords til festen. For selv om danske børn har verdensrekord i alkoholforbrug, vil de gerne have mor og far til at stoppe festen.

Sådan lyder budskabet i en ny film, 'Når vores børn drikker’, der med støtte fra Undervisningsministeriet skal få forældrene op af sofaen om fredagen, når deres børn går på druk.

Unge vil have klare regler
Og de unge teenagere efterspørger klarere linier fra deres forældre, når det kommer til alkohol, lyder det fra eksperter, der arbejder med unges alkoholforbrug.

»Mange unge er eksempelvis bekymrede for, at det går galt til festerne. Derfor vil de gerne have forældrene til at sætte regler for, hvor meget der må drikkes. De ved godt, at der kan følge nogle ubehagelige ting med, når de drikker sig i hegnet - såsom slagsmål, uønsket sex og forskellige konflikter,« siger forebyggelseskonsulent i Solrød Kommune Henrik Borggren til metroXpress.

Undersøgelser viser, at børn drikker mindre, når forældrene sætter grænser. Men det er langtfra alle forældre, der er i stand til at formulere konkrete krav i forhold til antal genstande og debutalderen, oplyser parterapeut og familierådgiver Martin Østergaard:

Forældre skal være alting på én gangn
»Mange forældre er i tvivl om deres rolle, når det handler om alkohol. De ved ikke, om de skal være politimanden, alkoholkonsulenten eller hyggeonkelen, der tillader alting. Pointen er, at man skal være lidt af det hele, men til syvende og sidst må børnene ikke være i tvivl om, hvor grænsen går.«

Det er SSP-konsulent Louise Hesner Brandstrup fra Viborg Kommune enig i. Hun siger til til metroXpress:

»Hver evig eneste dag står jeg i en 7.-8. klasse og spørger, om mor og far skal sætte grænser for at være gode forældre. Svaret er altid ja’, og der er ingen tøven. Hvis forældrene ikke sætter grænser, føler børnene, at de er ligeglade med dem.«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce