Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Temperaturen på en bærbar computers underside kan komme op på 52 grader, og over længere tid vil huden tage skade af varmen, viser det sig.

Temperaturen på en bærbar computers underside kan komme op på 52 grader, og over længere tid vil huden tage skade af varmen, viser det sig.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger advarer mod laptop-eksem

En 12-årig fik permanente skader på lårene, da han havde sin bærbare på skødet.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger advarer nu mod at sidde i længere tid af gangen med en bærbar computer på skødet.

Adsvarslen kommer efter at en 12-årig schweizisk dreng har fået permanente skader i huden på sit ene lår efter at han har siddet med den bærbare i skødet dagligt og spillet computerspil.

Ifølge rapporten er tilstanden ikke opstået efter lang tids placering på lårene. Drengen spillede computerspil »nogle få timer« dagligt men i flere måneder.

Det skriver Press Association, der citerer det medicinske tidsskrift US journal Paediatrics.

LÆS ARTIKEL

Direkte oversat fra engelsk kaldes tilstanden for 'ristet hud syndrom', og er en usædvanligt udseende plettet hudlidelse, der er forårsaget af langvarig varme.

Tilstanden har ifølge Press Association været rapporteret ialt ti gange i de seneste seks år hos computerbrugere, der i et stykke tid af gangen og over længere perioder sidder med deres bærbare computer placeret på lårene.

»Drengen registrerede, at den bærbare var varm på den venstre side, men alligevel ændrede han ikke placering«, fortæller de schweiziske forskere i artiklen.

LÆS ARTIKEL

I et andet tilfælde viste tilstanden sig hos en ung jurastuderende fra Virgina, USA, som søgte behandling for et spættet mønster på sine lår, som ikke ville forsvinde.

Lægen, der undersøgte hende, kunne ikke finde en årsag, før hun fandt ud af, at kvinden plejede at arbejde med sin bærbare computer på benene i seks timer hver dag.

Temperaturen på computerens underside blev målt til 52 grader celcius.

LÆS ARTIKEL

Tilstanden kan også fremkaldes ved for eksempel overdreven brug af for varme varmepuder eller varmedunke, som oftest ikke er varme nok til at forårsage deciderede forbrændinger.

I sjældne tilfælde kan tilstanden dog føre til hudkræft, siger de schweiziske læger, Andreas Arnold og Peter Itin fra Universitetshospitalet i Basel.

De har ikke konstateret hudkræft direkte som følge af at have den bærbare på skødet i længere tid, men de råder til, at man for en sikkerheds skyld placerer noget mellem den bærbare og lårene, hvis man vil have den på skødet.

LÆS ARTIKEL

Hudlæge og professor Cato Mørk fra Akershus hudlægeafdeling i Oslo siger til det norske VG Nett, at han selv har haft patienter med tilsvarende problemer.

Han forklarer, at mærkerne i huden først er røde, men hvis man ikke er opmærksom og fjerner varmekilden, kan mærkerne blive brune og permanente.

LÆS ARTIKEL

»Man kan få en betændelsestilstand, så huden bliver permanent pigmenteret, siger Cato Mørk til VG Nett.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden