To af hinanden uafhængige test viser indhold af stofferne ftalater og bisphenol A i sutter langt over det tilladte. Arkiv
Foto: THOMAS BORBERG

To af hinanden uafhængige test viser indhold af stofferne ftalater og bisphenol A i sutter langt over det tilladte. Arkiv

Familieliv

Test påviser skadelige stoffer i sutter

En test har vist indhold af skadelige stoffer, men laboratoriet sætter nu spørgsmålstegn ved resultatet.

Familieliv

Sut-producenter holder ikke, hvad de lover. Og flere sutter ligger langt over grænseværdierne for tilladte giftstoffer.

Det skriver Søndagsavisen på baggrund af en test fra laboratoriet Eurofins.

Natursutten, som er en af de testede sutter i en undersøgelse i laboratoriet Eurofins, er populær blandt forældre, fordi producenterne påstår, at den er helt uden de hormonforstyrrende stoffer bisphenol A og ftalater.

Natursutten har dog efter artiklen kom på gaden påvist, at laboratoriet allerede i fredags trak sine resultater tilbage.

LÆS ARTIKEL

Ifølge Søndagsavisen skulle testen fra Eurofins vise, at den såkaldte Natursutten indeholder det blødgørende ftalat DEHP.

I et første testresultat fra analysen viste prøverne et indhold på op til 2.200 mg per kilo af det blødgørende ftalat DEHP.

Det er mere end det dobbelte af grænseværdien, som ligger på 1.000 mg per kilo.

Men det resultat har laboratoriet nu skabt tvivl om. Det er trukket tilbage og Eurofins meddeler, at det blot er konstateret, at der er et indhold af DEHP i sutten.

Nye testresultater i morgen

Eurofins har lovet at offentliggøre nye resultater af testen i morgen tirsdag.

Samtidig har den tyske producent bestilt en analyse gennem det tyske test laboratorie Bureau Veritas, som fortæller, at der slet ikke er ftalater i sutten, fortæller den danske importør Anne-Dorthe Schrøder til Politikens forbrugersite Tjek.

LÆS ARTIKEL

»Sutten er lavet af ren naturgummi og har slet ikke brug for blødgørere. Det indgår simpelthen ikke i 'opskriften', og sutten har fået meget fine resultater i forskellige undersøgelser. Det er en sag, vi tager meget, meget alvorligt«, siger Anne-Dorthe Schrøder til Søndagsavisen.

Den danske importør har nu trukket ialt 800 sutter med det samme produktionsnummer tilbage - 356 fra lagre og 443 enten ude i butikkerne eller ude i hjemmene.

LÆS ARTIKEL

Miljøstyrelsen har også fået undersøgt en række sutter, og Søndagsavisen har søgt aktindsigt i resultaterne.

I en af sutterne, BIBS Babyserie, er der fundet 1.600 mg per kilo af ftalatet DINP - langt over grænseværdien på 1.000 mg per kilo.

Kemikalieinspektionen under Miljøstyrelsen har dog ikke krævet BIBS-sutterne væk fra hylderne, fordi den ikke mener, at overskridelsen er så stor, at der er tale om en sundhedsrisiko for børnene.

LÆS ARTIKEL

Inspektionen mener, at der formentlig er tale om en ubetydelig urenhed fra produktionen, og ftalaterne er således ikke tilsat.

Og hverken når det gælder ftalater eller bisphenol A, er der ifølge styrelsens kemikalieinspektion grund til at gå i panik.

Det er nemlig ikke blevet påvist, at stofferne kan vandre fra sutten til barnet, når barnet bruger sutten.

LÆS ARTIKEL

Artiklen er rettet tirsdag den 9. marts 2010 efter nye oplysninger fra Eurofins laboratoriet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce