Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løfter om stamceller er groft vildledende

Firmaet Stemcares markedføring er noget vrøvl, fastslår eksperter.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Ved du, hvad stamceller kan gøre for dit barn ...«.

Sådan lyder overskriften i en aktuel annonce fra firmaet Stemcare i magasinet Vores Børn.

Koster op til 32.000 kroner
På klinikker, i babyudstyrsbutikker, i magasiner og på diverse hjemmesider henvender Stemcare sig til gravide og tilbyder dem at gemme stamcellerne fra navlesnoren ved barnets fødsel.

Navlesnorsblodet fryses ned og kan blive taget frem igen ved en alvorlig sygdom.

LÆS ARTIKEL Prisen for opsamling og nedfrysning af navlesnorsblodet i 18 år løber op imellem 23.000 og 32.000 kroner, alt efter betalingsform. Men det er »en investering i fremtiden«, og »man får kun én chance«, lyder det på Stemcares hjemmeside. 100 forskellige sygdomme Firmaet fremhæver stamcellernes store betydning i behandlingen i dag og det endnu større potentiale i fremtiden:

»I dag bruges stamceller til behandling af cirka 70 sygdomme, herunder en række genetiske sygdomme samt forskellige kræftformer«, lyder det i annoncen.

I den gratis informationsfolder lyder det, at »stamceller anvendes i forbindelse med behandling af blandt andet leukæmi på alle større sygehuse«. Og i firmaets telefonrådgivning forsikrer kundeservicechefen, at dit barns navlesnorsblod kan bruges til behandling af 100 sygdomme:

»Der er Parkinsons, Alzheimers, sklerose – rigtig mange sygdomme, som man kender herhjemme, og er hyppige – sågar blodpropper ...«.

5.000 har købt produktet
Det lyder som en glimrende ’investering i fremtiden’, og næsten 5.000 danskere har købt produktet. Problemet er imidlertid, at Stemcare fifler med den nuværende viden om forskning og behandling med stamceller.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Vi har præsenteret postulaterne fra markedsføringen og rådgivningen for flere eksperter i stamceller og Forbrugerrådet. Herfra lyder det, at Stemcare manipulerer:

Upræcise og vildledende oplysninger
»Oplysningerne er upræcise og vildledende. Man får indtryk af, at denne type stamceller kan bruges ved en lang række sygdomme i dag. Men den type stamceller, man bruger i behandlinger, er ikke den type, der opbevares af det her firma«, siger Thomas G. Jensen, professor i medicinsk genetik ved Aarhus Universitet og medlem af Det Etiske Råd.

Andres celler anvendes
Samme pointe kommer fra overlæge Ebbe Dickmeiss, leder af stamcellesektionen på Rigshospitalets blodbank – det eneste sted i landet, hvor man i dag benytter stamceller i behandlingen.

»Problemet ved markedsføringen er generelt, at firmaet bruger succesen fra behandlinger med andre personers navlesnorsblod til at argumentere for, at man kan bruge egne stamceller i den samme situation. Og det kan man altså ikke«, siger Ebbe Dickmeiss.

Folks eget blod er ubrugeligt
I dag bruger man ganske vist navlesnorsblod, indhentet fra udenlandske stamcellebanker, til at behandle genetiske defekter eller forskellige typer af leukæmi.

Men ved transplantationerne kan man logisk nok ikke bruge patientens egne stamceller, forklarer overlægen:

»I de behandlinger, hvor man bruger navlesnorstransplantationer, er det af fundamental betydning, at stamcellerne kommer fra andre end patienten selv. Man kan ikke bruge den syge persons egne stamceller, for de har jo sygdomsdispositionen i sig«, siger Ebbe Dickmeiss.

Stemcare anmeldes
Forbrugerrådet og Det Etiske Råd anmeldte for tre år siden Stemcare til Sundhedsstyrelsen for ulovlig markedsføring. Et centralt kritikpunkt var netop, at firmaet ikke skelner mellem de forskellige typer stamceller.

»Der skal være rum for at anprise et produkt. Men ifølge loven må oplysningerne ikke være vildledende eller urimeligt mangelfulde. Vi fandt nogle ting hos Stemcare, som ikke var i orden. Det indskærpede vi over for firmaet, og det imødekom de dengang«, siger jurist i Sundhedsstyrelsens tilsynsenhed Henrik Kristensen, der med kort varsel ikke kan forholde sig til firmaets nuværende markedsføring.

Over grænsen
Forbrugerrådet er forarget over de eksempler fra Stemcares markedsføring, som Lørdagsliv lægger frem.

»Stemcare går hele tiden til grænsen og lidt over. I markedsføringen spiller de på frygt og siger indirekte, at du er en dårlig forælder, hvis du ikke gør det her. Som almindeligt menneske er det fuldstændig umuligt at gennemskue de her oplysninger om stamceller. Det er udspekuleret og ikke i orden«, siger sundhedspolitisk ordfører Sine Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Beder Sundhedsstyrelsen slå i bordet
Hun beder nu Sundhedsstyrelsen om igen at slå i bordet.

I Stemcare medgiver direktør Lisbeth Juhl Christensen, at ikke alle de nævnte sygdomme i salgsmaterialet kan behandles af en persons egne nedfrosne stamceller fra navlesnoren.

»Vi siger, at der er 80-100 sygdomme, som i dag kan behandles med stamceller fra navlestrengsblod. Du kan så have ret i, at det ikke er alle, der er til autolog anvendelse (med egne stamceller, red.)«.

Sygehushetz
Hun mener dog ikke, at markedsføringen og rådgivningen er vildledende, eftersom Stemcare har skrevet disse forbehold ind et sted på hjemmesiden og i informationsbrochuren.

»Vi har været i løbende dialog med Sundhedsstyrelsen og taget ting af og lagt ting på vores hjemmeside. Det er kun i vores interesse at formidle de her forholdsvis komplekse ting på en lødig måde«, siger Lisbeth Juhl Christensen.

Hun mener, at Stemcare er offer for en hetz fra det offentlige sygehusvæsen. En hetz, der bunder i en skepsis over for erhvervslivets initiativer samt en konservativ holdning til fremtidens muligheder inden for behandling med stamceller fra patientens egen navlesnor.

Fremtiden kan ikke spåes

Ingen kan spå om fremtiden, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. Derfor vil landets øverste sundhedsmyndighed hverken kalde det rigtigt eller forkert at købe Stemcares ydelser. Men da det er vigtigt at skelne mellem stamceller nedfrosset til brug for andre og brug for sig selv, lyder rådet: »Med den viden, vi har i dag, vil ens barn kun i utroligt sjældne tilfælde få brug for sine egne stamceller fra navlesnorsblodet. Vi vil ikke sige, at man skal lade være med at købe det her produkt, for Sundhedsstyrelsen kender heller ikke fremtiden. Men vi vil godt sige, at man i hvert fald ikke bør have samvittighedskvaler over at lade være«, siger afdelingslæge Peter Saugmann-Jensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden