Foto: JACOB EHRBAHN
Familieliv

Forbud mod nøgenhed vinder frem i børnehaverne

Nye normer for nøgenhed og frygt for seksuelle krænkelser får landets børnehaver til at indføre regler for påklædning og ’frække’ lege.

Familieliv

Måske er det snart slut med soppebassin og vandkamp, når sommersolen gør det hedt at være børnehavebarn.

I hvert fald hvis legen indebærer bare kroppe, for et stigende antal institutioner indfører regler eller retningslinjer for børnehavebørns påklædning og seksuelt betonede lege.

»60 procent af landets børnehaver har indført en eller anden form for regler for leg og adfærd, der involverer nøgenhed og/eller doktorlege«, siger journalist Anna Louise Stevnhøj, som sammen med cand.pæd.pæd. og konsulent i Udviklingsforum Søren Gundelach står bag undersøgelsen ’Doktorleg i børnehaven’.

LÆS ARTIKEL

Ifølge undersøgelsen, som baserer sig på svar fra 20 procent af landets børnehaveledere, har hver anden børnehave en regel om, at børnene mindst skal have underbukser på. Hver tiende har indført forbud mod, at børnene kysser hinanden på munden, og mere end hver sjette (18 procent) har forbudt numselege.

Rammer for alle
»Verden er en anden i dag end for ti år siden, og det påvirker normerne for nøgenhed – ikke kun i forhold til børn, der bliver for eksempel også færre topløse kvinder. Vi forsøger at skabe nogle rammer, der gør det muligt at rumme alle børn og gøre alle forældre trygge ved at aflevere dem«, siger pædagogisk leder Sisse Skovboel fra børnehaven Småland i Ørestad.


Børnehaven er en af de få, der ikke blot har udformet retningslinjer for børn og seksualitet, men som også offentliggør dem på deres hjemmeside. Her betones det, at nysgerrig undersøgelse af kroppe er en naturlig del af børnenes udvikling, men at personalet holder øje med, at legen skal være frivillig, spontan og foregå mellem ligebyrdige jævnaldrende børn uden skæve magtforhold.

»Vi tror, retningslinjerne gør det lettere for især førstegangsforældre at tage emnet op, hvis de føler trang til det«, siger Sisse Skovboel og bekræfter, at institutionen også har en bevidst politik, for at børnene ikke skal føle deres intimsfære krænket i forbindelse med toiletbesøg, badning eller andet, der intet har at gøre med seksuelle lege.

Reglerne siger for eksempel, at børnene altid skal bade med badetøj på om sommeren, og at de umiddelbart efter skal skifte til almindeligt tøj. Om de skifter i flokken eller går for sig selv, bestemmer de selv.

Forbud, skam og skader
Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen billiger, at institutioner har nogle pædagogiske færdselsregler og lærer børnene visse grundregler for intim udforskning af sig selv og hinanden. Men hun har ingen forståelse for de forbud imod doktorlege, nøgenhed og for eksempel at kysse på munden, som vinder frem.

»At forbyde de hemmelighedsfulde første kys er efter min mening at gøre nogle af de smukkeste oplevelser i livet til noget skamfuldt«, siger hun og fortsætter:

»Hvis legene forbydes, lærer børnene ikke at passe på sig selv. Så foregår de bare i skjul, og det øger risikoen for dårlige oplevelser. Når noget forbydes, siger man jo, det er forkert, og gør man det så alligevel, så føler man skam og skyld, hvilket kan føre til et meget forkvaklet forhold til glæden ved sin krop senere i livet«.

Børnepsykologen anbefaler, at børnene får at vide, at de gerne må lege doktor, hvis de har lyst, men at de altid skal spørge, om de andre vil, altid skal sige stop, hvis de ikke gider mere, og at de aldrig må putte noget op i hinanden, for det kan skade. På den måde trænes de i at mærke deres grænser, ligesom de skal føle efter, hvor højt de tør kravle op i klatrestativet.
Stol på pædagogerne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udforskningen er slet ikke så forskellig. »Folk skal huske, at børnenes naturlige nysgerrighed efter at undersøge egne og andres kønsorganer som regel går over i løbet af få måneder, men på grund af en stor uvidenhed om børns seksualitet er forældres og i nogle tilfælde også pædagogers i øvrigt forståelige ængstelse ofte stærkt overdreven«, siger Margrethe Brun Hansen.

Det er familievejleder Lola Jensen, som har omfattende kontakt med både forældre og institutioner, enig i: »Forældrenes bekymring er enorm, men de må have tillid til, at pædagogerne er opmærksomme, og snakke stille og roligt med dem, hvis noget bekymrer dem. Jeg er dybt overrasket over reglernes omfang og forstår slet ikke den tilgang. Forbud øger jo risikoen for, at børnene tier om deres leg, så ingen voksne opdager det, hvis deres grænser faktisk overskrides«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce