For at forebygge og mindske antallet af trafikulykker i den mørke tid etablerer Børneulykkesfonden og Codan Forsikring nu Årets Refleksdag, som hvert år vil finde sted den sidste torsdag, inden uret stilles om til vintertid.
Det skete første gang i torsdags, hvor initiativtagerne bl.a. uddelte 15.000 reflekser i København, Odense, Aarhus, og Aalborg.
LÆS ARTIKEL Aftagere skulle der være nok af. En YouGov-undersøgelse viser, at to ud af tre voksne færdes i trafikken uden refleks. Til trods for at reflekser gør en stor og i nogle tilfælde afgørende forskel, når det gælder om at være synlig og blive set tidsnok i det dunkle trafikbillede.
Fokus på synlighed i trafikken
Ifølge Sikker Trafik har cyklister med refleks 70 procent lavere risiko for at blive overset i trafikken, og cirka 25 procent af alle cyklistuheld sker i mørke.
Tal fra Norge viser, at en bil med nærlys vil spotte en person med refleks på 140 meters afstand, mens et menneske uden refleks først ses på 25-30 meters afstand.
Siden der i Norge blev indført en årlig refleksdag i 2005, er andelen af refleksbrugere steget fra cirka 14 til 24 procent.
LÆS ARTIKEL
»Med Årets Refleksdag starter vi en ny tradition, der skal sætte fokus på vigtigheden af at være synlig i trafikken. Vi håber, at vores initiativ vil bidrage til at gøre refleksbrikker til en naturlig del af udstyret, når vi bevæger os ud i mørket«, siger formand i Børneulykkesfonden Jeanette Fangel Løgstrup.
Årets refleks er designet af bObles, der er kendt for farverige tumlemøbler til børn. Den kan købes for 15 kroner i Rema 1000, OK Benzin, Applus synshaller eller Kære Børn. Overskuddet går til Børneulykkesfondens videre arbejde.