Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Producenterne vil ikke levere kabler, der kan klare det danske vintervejr, for så sælger de ikke så mange, fortæller en dansk cykelproducent.
Foto: LARS HANSEN

Producenterne vil ikke levere kabler, der kan klare det danske vintervejr, for så sælger de ikke så mange, fortæller en dansk cykelproducent.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulden fryser cykelkablerne til is

Cykelsmed: Ingen producerer kabler, der kan klare frost, længere.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Langt de fleste cyklister oplever det næsten hver dag i kulden: Kablerne fryser til, så gear sætter sig fast, og bremser blir uvirksomme eller blokerer.

»Og det er et problem, der ikke kan løses, sålænge producenterne ikke leverer kabler, der kan klare frost«, siger cykelsmed Kjeld Degn, der har værksted og butik på Jydeholmen i Vanløse.

»Det er faktisk livsfarligt, for ofte fryser et bremsekabel til, når man har kørt på cyklen et stykke tid - måske efter at man har taget cyklen ud af en varm kælder«, siger Kjeld Degn.

Han fortæller, at det heller ikke hjælper at montere nye kabler på en cykel, for ofte fryser de lige så hurtigt fast som de gamle.

LÆS ARTIKEL

Men det er der vel råd for. Kan man ikke bare anskaffe sig en anden type kabler?

»Næ det kan man ikke«, lyder det opgivende fra cykelsmeden, som har mere end 30 år på bagen og godt kan huske, da kablerne til håndbremsen var så rummelige, at det ikke var noget problem at dryppe olie ned mellem kablet og wiren.

»Sådan er det ikke idag. Idag laver de kablerne alt for stramme, og det er helt umuligt at undgå, at de fryser til med jævne mellemrum, når vi har frost som nu«, siger Kjeld Degn.

LÆS ARTIKEL

»Jeg har selvfølgelig også prøvet at smøre dem med nær sagt alt, også de specialmidler, som nogle måske forsøger at sælge netop til det formål, og jeg har endnu ikke oplevet noget, der virker. Det er et spørgsmål om, at kablerne er for stramme«, siger Kjeld Degn.

Cykelsmeden har mange gange forsøgt at få et svar fra grossisterne på hvorfor, men det har han ikke fået endnu.

Men noget må man da kunne gøre?

LÆS ARTIKEL

»Ja man skal tage sin cykel ind i varmen, så vil kablet hutigt komme til sig selv igen. Så skal man prøve, om man kan få noget kølervæske, låsespray eller andet tyndt smørende ned i kablet, og man skal være tålmodig og prøve længe, mens man lader kablet vandre frem og tilbage«, lyder anbefalingen.

»Og lad for alt i verden være med at forsøge at optø et frossent kabel med varmt vand. Så har du bare problemet senere, når vandet er kommet ind i kablet og fryser til is, så snart du er ude i kulden igen«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Men selv om man får tvunget noget smøremiddel ned i kablet er det meget sandsynligt, at kablet fryser til en dag eller to senere, så faktisk skal man ifølge cykelsmeden være over kablerne konstant, hvis man vil sikre sig, at cyklen fungerer hele vejen til arbejde hver morgen.

Hos Dan Bike i Randers, der producerer såvel Centurion og Winther cykler, kan man godt forstå frustrationen hos cykelsmeden i Vanløse og giver ham ret i, at det er de stramme kabler, der er årsag til miseren.

LÆS ARTIKEL

»Vi ville gerne kunne montere nogle kvalitetskabler på vores cykler, som var rummelige nok til, at de ikke frøs om vinteren, men Shimano, som er det firma, der leverer de bedste kabler, fører ikke den slags, og det er jo logisk nok fordi de så sælger nogle flere af dem, siger koordinator hos Dan Bike, Andreas Jensen.

Det er da frækt at udnytte kunderne på den måde, for de fleste cykelsmede vil nok bare sige til kunderne, at de skal have et nyt sæt kabler, selv om det ikke løser problemet?

»Ja, det er helt vildt frækt, og som sagt ville vi gerne sælge et produkt, der kunne klare det danske vejr, men det er ikke på markedet«, siger Andreas Jensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden