TUMLELEG. Hundefamilier forbløffes, når de finder ud af, at deres hvalpe er ulovligt importerede og i værste tilfælde må aflives(arkivfoto).
Foto: Torben Stroyer

TUMLELEG. Hundefamilier forbløffes, når de finder ud af, at deres hvalpe er ulovligt importerede og i værste tilfælde må aflives(arkivfoto).

Familieliv

Danskere snydes, når de køber modehunde

Hundekøbere snydes til at købe ulovligt importerede hvalpe, som i værste fald skal aflives.

Familieliv

Ole fra Sønderborg troede, at han fik en danskfødt hvalp, da han sidste år købte en fransk bulldog i et helt almindeligt parcelhus i Horsens. Han skulle snart at opdage, at der var noget galt.

»Alting virkede harmløst, og der var oven i købet en voksen tæve, som vi troede var hvalpenes mor. Da vi kom hjem med den, viste det sig, at hvalpen havde kennelhoste. Og det var pludselig helt umuligt at få fat i den kvinde, som havde solgt os hvalpen for 6.000 kroner«, siger Ole, der ikke ønsker sit efternavn i avisen.

Kort tid efter kunne han læse i pressen, at politiet havde fundet 12 hvalpe i parcelhusets møgbeskidte kælder.

Hundene ankom i varevogne fra Polen eller Rumænien og var taget fra deres mødre alt for tidligt. De var illegalt importeret, konkluderede politiet og forbød hundehandleren at sælge flere hunde fremover.

Store udgifter og sorg Ligesom Oles familie bliver mange andre danske familier snydt, når hundehandlere transporterer populære racehunde eller det, der ligner, ind over de danske grænser. Det oplever Den Danske Dyrlægeforening, Dansk Kennel Klub og myndighederne, som vil iværksætte en advarselskampagne. »Folk tror, at de har købt en dansk opdrættet hvalp, og bliver forbløffet, når jeg fortæller dem, at den kommer fra et andet land og er ulovligt indført i landet. Det ender ofte med udgifter til behandling eller i værste tilfælde med en stor sorg, fordi dyret må aflives«, siger Karina Ryborg, der er formand for hunde-, katte- og smådyrsektionen i Den Danske Dyrlægeforening.

Hun har to gange måttet sende hvalpe til aflivning inden for de seneste to år.

Chip afslører nationalitet
Importen af hvalpe er ulovlig, hvis de ikke er vaccineret mod rabies, og det kan først ske, når de er 12 uger gamle. Bliver de opdaget, skal de enten i karantæne i 120 dage eller aflives.

Svindelen med hvalpens nationalitet afsløres blandt andet via den lovpligtige chip, den skal have i kroppen, samt af de papirer, den skal sælges med.

Baggrunden for den ulovlige handel er, at visse typer hvalpe er moderne. Det giver lange ventetider og høje priser, hvis man vil købe dem fra en dansk kennel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I 2009 var det chihuahuaen, der toppede i stambogsregistret, mens det er nu er fransk bulldog og coton de tulear, den allergivenlige ’bomuldshund’, der er meget populære. Ser man i Den Blå Avis i dag, går bomuldshunden til priser på 10.000-12.000, mens fransk bulldog-hvalpe kan koste op til 13.000 kroner.

Ofte mishandlede
De importerede hvalpe er i mange tilfælde udsat for misrøgt. 8. februar i år stoppede tysk politi en lastbil med 92 småhvalpe lastet i bure oven på hinanden. Hvalpene var taget fra deres mor allerede efter tre uger, selv om man anbefaler minimum otte uger hos moderen, og fik ikke mad eller vand under transporten.

Som dyrlæge nær grænsen til Tyskland bliver Karina Ryborg kaldt ud til lignende sager, for eksempel da en lastbilchauffør i 2010 blev stoppet med 30 hundehvalpe stuvet sammen i lastrummet.

»Han havde hundepas på 100 hunde liggende i bilen, så han har sikkert været frem og tilbage adskillige gange«, siger Karina Ryborg.

Der står jo ikke ’polsk hund’ i annoncen på nettet

Usynlig puppy trafficking
Men stikprøvekontrollerne er sjældne, og tilfældene bliver ikke registreret af myndighederne. Derfor ved ingen, hvor mange hvalpe, der transporteres rundt i Europa. Myndighed på området er Fødevarestyrelsen, som også har veterinærsager under sig.

»Det er ligesom at lede efter en nål i en høstak, og når vi fanger nogen i stikprøvekontrollerne, er det med stor sandsynlighed kun toppen af isbjerget«, siger dyrlæge i styrelsen Annette Junker Karpinski.

På europæisk plan kaldes fænomenet ’puppy trafficking’, oplyser præsident i det europæiske hunderegister, Torben Elmedal, som også er hundesagkyndig i Dyrenes Beskyttelse.

»Vi hører det fra dyrlæger i hele Vesteuropa. Hundene dukker op hos dem og er syge og uvaccinerede«, siger han.

Syge og forstyrrede hunde

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men hundekøberne opdager sjældent, at den lille nuttede hvalp, de er ved at købe, muligvis er ulovlig. »Der står jo ikke ’polsk hund’ i annoncen på nettet, og hundehandlerne er jo drevne. De leder ikke folk hen til et sted, hvor alle 30 hvalpe er, men hen til private hjem. Og så har de en masse gode historier klar«, siger Karina Ryborg.

Sælgerne vil typisk fortælle, at moderen lige er død, eller at de tog en ekstra hvalp med hjem til naboen, som vedkommende alligevel ikke kan beholde. »Det er rigtig synd for dyrene, men også for de nye ejere, der ender med dyre dyrlægeregninger og en hund med problemadfærd, fordi den ikke er ordentligt præget. En hunds prægningsperiode er meget kort og varer kun, indtil den er 16 uger gammel. Har hunden ikke socialiseret med andre hunde og mennesker inden da, så er det for sent«. Oles hvalp klarede skærene. »Vi var bange for, at han ville dø, men han blev tjekket igennem, fik tre penicillinkure, vaccinationer og ormekur. Og han er faldet godt til i familien sammen med vores gamle hund. Det kunne være gået meget mere galt«. FACEBOOK
Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce