Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN

Dårligt for huden eller uskadelig creme?

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Selvbruner er ikke værre end andre cremer

Eksperternes panderynker er til at overskue, når det handler om selvbrunerprodukter.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hylderne i supermarkeder og hos materialister bugner af selvbrunerprodukter i alle prisklasser, og danskerne forsyner sig i stigende grad med den nemme vej til en solbrun kulør.

Men er det egentlig en god ide at lade kemi erstatte solarium for at få brun hud?

Selvbrunerprodukter har været anvendt siden 1970’erne, og det aktive stof, der giver huden den brune farve, dihydroxyacetone (DHA), bliver løbende testet.

Med den viden man har om stoffet på nuværende tidspunkt, er eksperterne enige: DHA i selvbrunerprodukter er uskadeligt.

»Videnskabeligt set er der ikke nogen skadelige virkninger forbundet med det stof, der anvendes i selvbrunerprodukter«, lyder meldingen fra Marie Lodén, der er farmaceut, ph.d. og lektor i eksperimental dermatologi ved Uppsala Universitet.

LÆS ARTIKEL

Bettina Ørsnes, biolog i Miljøstyrelsen, bakker op.

»Den videnskabelige komité for forbrugerprodukter i EU har i 2010 vurderet, om DHA kan udgøre en risiko for forbrugerne, når stoffet anvendes i selvbrunerprodukter. Komiteen konkluderede, at stoffet ikke udgør en risiko for forbrugerne«, siger hun.

Selvbruner virker ved, at DHA reagerer med aminosyrerne i det øverste lag af huden. Farven forsvinder i løbet af nogle dage, når de døde hudceller fjernes, for eksempel i forbindelse med badning.

»Selvbrunerprodukterne må betragtes som et udmærket alternativ til solariet, hvis man gerne vil være brun«, siger Bettina Ørsnes.

Testkoordinator hos Informationscenter for Miljø og Sundhed Rikke Bille forklarer, at DHA i bund og grund er en slags sukkerstof.

»DHA er som sådan uproblematisk i forhold til huden, og det bruner bare det yderste lag«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Alligevel ønsker Informationscenter for Miljø og Sundhed ikke at anbefale selvbruner til forbrugerne, for cremerne har typisk de samme skavanker som mange andre cremer.

»DHA lugter grimt, når det kommer i kontakt med huden. Derfor vælger producenterne at tilsætte parfume, og parfume er en hyppig årsag til allergi«, siger Rikke Bille.

Flere af selvbrunerne er også tilsat stoffer, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende, samt såkaldte CMR-stoffer, som er under mistanke for at kunne påvirke reproduktion samt udvikle kræft.

Hos Kræftens Bekæmpelse anbefaler projektleder Line Rasmussen, at danskerne affinder sig med den hudfarve, de har fra naturens hånd. Ønsker man solbrun hud, anbefaler hun, at man er tålmodig og stiller sig tilfreds med en langsom bruning uden rødmen undervejs. Et selvbrunerprodukt er dog klart at foretrække frem for solariet, siger hun.

»Vil man have en særlig brun kulør, kan man bruge en selvbruner. Solarier giver en meget intensiv UV-bestråling, og det er den samlede mængde UV-stråling gennem et helt liv og antallet af solskoldninger, der er afgørende i forhold til risikoen for at udvikle kræft i huden«, siger hun.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden