Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

SARA GALBIATI
Foto: SARA GALBIATI

Når børnene bliver målt og vejet hos lægen eller sundhedsplejersken, bliver en stor del af de overvægtige børn overset. BMI-metoden, som skal afsløre overvægt, duer ikke, viser en undersøgelse, som speciallæge Niels Wedderkopp har gennemført. ARKIV-

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fede børn bliver overset af lægerne

Læge: Vi tester børn forkert og derfor får hvert tredje fede barn ikke hjælp

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sukkersyge, hjertekarsygdomme og mobning truer børn, der har for meget fedt på kroppen.

Men selv om læger og sundhedsplejersker screener børn for overvægt, overser de i realiteten en stor gruppe børn med vægtproblemer. Det slår professor ved Institut for Regional Sundhedsforskning og overlæge ved Sygehus Lillebælt, Niels Wedderkopp, fast, efter at han har undersøgt 720 børn.

Normalt, når man skal vurdere om et barn er overvægtigt, måler man barnets BMI, som populært sagt er vægt i forhold til højde. Men Niels Wedderkopp brugte i stedet en dexa-scanner, der viser fordelingen af fedt, muskler og knogler i kroppen.

»Blandt de børn, som havde alt for meget fedt og for lidt muskelmasse i kroppen, ville BMI-målingen ikke have opfanget en tredjedel«, siger Niels Wedderkopp.

LÆS ARTIKEL

Han frygter, at man dermed svigter en stor gruppe børn, som risikerer alvorlige følgesygdomme fra overvægt senere i livet.

BMI-test er meget usikker

De børn, som BMI-testen ikke fanger, er typisk de 'tyndfede' børn, som ikke ser så overvægtige ud, men som bevæger sig alt for lidt.

Derfor består en stor del af deres krop af fedt i stedet for muskler.

»Man har altid vidst, at BMI-tallet viser kilo per kvadratmeter, men ikke kan sige noget om, hvordan kroppen er sammensat af fedt og muskler. Det gør metoden ubrugelig«, siger Niels Wedderkopp.

LÆS ARTIKEL

BMI bliver brugt som målemetode både af læger og af sundhedsrådgivere på nettet samt i bøger og blade. Men Niels Wedderkopp kan ikke sige, om metoden er lige så usikker på voksne, som den er på børn.

»Men der er den samme problematik, når det gælder voksne. Man ved jo, at det er sundere at være overvægtig og i god fysisk form, end det er at være normalvægtig og i dårlig form«.

Test børnene i idrætstimerne
I stedet forelår Niels Wedderkopp, at man tester børnene i skolens idrætstimer.

»Jeg vil påtage mig på en halv time at lære en idrætslærer at gennemføre en test med børnene, som viser, hvilke børn, der er i for dårlig form. Testen kan laves helt nede fra børnehaveklassen«.

GUIDE

I forbindelse med testen løber børnene 15 sekunder, pauser 15 sekunder, løber igen 15 sekunder, pauser og bliver sådan ved i 15 minutter.

»Ved at måle, hvor langt barnet kommer, får man et ret præcist mål for, hvor god form barnet er i«, siger Niels Wedderkopp.

LÆS ARTIKEL

Det er netop vigtigt at få fat i børnene mellem børnehaveklassen og tredje klasse. I den periode ved man fra andre undersøgelser, at fede børn begynder at udvikle forstadier til type 2 diabetes (sukkersyge) og hjertekar-problemer.

Sundhedsstyrelsen: Børn får hjælp for sent
På 30 år er der blevet tre gange så mange fede børn i Danmark. Og Sundhedsstyrelsen siger til Fyens Stiftstidende, at der er grund til bekymring, hvis børns vægtprroblemer opdages for sent.

»Det er et problem, når børnene ikke opdages i tide, fordi de så ikke får hjælp til at komme ud af den onde spiral, som overvægt kan være«, siger Tatjana Hejgaard, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

GUIDE

Hvert femte danske barn overvægtigt, og 70 procent af dem, der er overvægtige som børn, er det også som voksne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden