Kærlighed. Når partneren er dement, er det så i orden at finde en ny kæreste, hvis man stadig er gift?
Foto: JACOB EHRBAHN

Kærlighed. Når partneren er dement, er det så i orden at finde en ny kæreste, hvis man stadig er gift?

Familieliv

Kvinde: Er jeg den eneste utro kone til en mand på plejehjem?

Utroskab blandt pårørende til demente er et tabubelagt emne.

Familieliv

Er det i orden at finde en kæreste, når ens livsledsager pludselig bliver en fremmed?

Det spørgsmål presser sig på for mange ældre, der lever med ægtefæller med demens, skriver Kristeligt Dagblad.

En af avisens læsere satte tidligere fokus på emnet i brevkassen "Spørg om Livet" - i et brev med overskriften »Er jeg den eneste utro kone til en mand på plejehjem?«.

Et relevant etisk dilemma
Siden har en række ældre meldt sig i debatten.

»Mit sociale liv ændrede sig i løbet af de år, min kones demens udviklede sig. Der blev færre ting, vi kunne foretage os sammen. Vores fælles venner, ja selv vores børn, holdt lidt diskret større afstand. Jeg tog mig i at tænke, at jeg selv havde tre alternativer: begå selvmord, blive skør eller blive skilt. Så skete der det forunderlige, at jeg ved et stort lykketræf kom i forbindelse med en gammel kæreste, som var blevet skilt og befandt sig i et følelsesmæssigt tomrum, ligesom jeg selv gjorde«, skriver en mand.

Psykolog og brevkassebestyrer Annette Due Madsen kalder overvejelsen for et relevant etisk dilemma:

»Brevene viser, at flere ikke har haft nogen at drøfte disse spørgsmål med. Med sit spørgsmål har kvinden påpeget nogle gråzoner. Den svære, men nødvendige samtale omkring de problemer, der knytter sig til at leve sammen med en ægtefælle med demens, vil blive aktualiseret mange gange i de kommende år, hvor flere lever længere med en demenssygdom«, siger Annette Due Madsen.

Pårørende betror sig
Demens er en folkesygdom, der overvejende rammer mennesker over 65 år. Hvert år konstateres der 15.000 nye tilfælde af demens, og sygdommen er i vækst.

Sundhedsstyrelsen venter, at der i 2020 vil være over 100.000 med en demenssygdom. Ægtefæller til den voksende gruppe demente er ofte fanget i en vanskelig etisk problemstilling. Det siger overlæge, dr. med. Gunhild Waldemar, der er centerleder for Nationalt Videnscenter for Demens ved Københavns Universitet.

»Når en dement ægtefælle kommer på plejehjem, vil den raske ægtefælle ofte have leveret mere, end man skulle og burde. Når den demente får en plejehjemsplads, får den pårørende et mere frit liv. Jeg synes, det er helt naturligt, at partneren går ind i et forhold til en anden og vil ikke kalde det utroskab«, siger Gunhild Waldemar.

Spørgsmål om kærlighed og troskab i forhold til demens er tabubelagt. Det mener Anne Knudsen, der er demensvejleder i Alzheimerforeningen og arbejder i foreningens telefonrådgivning.

»Jeg møder af og til pårørende, som betror sig om et forhold til en anden. Ofte vil de gerne høre mig sige, at jeg synes, det er helt i orden, men samtidig har de svært ved at tale om det«, siger Anne Knudsen.

Selvom demens er en folkesygdom, er der meget lidt fokus på, hvordan det er at være gift med en dement. Det siger psykolog Karen Skjøtt, der leder det private behandlingstilbud DemensKontakten i Helsinge, der samarbejder med en række kommuner i Nordsjælland.

»At en pårørende til en dement har et forhold til en anden, vil jeg ikke kalde utroskab. I mange tilfælde kan et sådant forhold være en nødvendighed, for der slides hårdt på de pårørende. Som ældre spiller sexlivet ikke den samme rolle, men savnet af nærhed og intimitet er stort hos mange pårørende til demente«, siger Karen Skjøtt.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce