Behandling: "Der er ingen grund til at fryse flåten eller smøre den med margarine". Charlotte Sværke Jørgensen, Statens Srum Institut.

Behandling: "Der er ingen grund til at fryse flåten eller smøre den med margarine". Charlotte Sværke Jørgensen, Statens Srum Institut.

Familieliv

Sådan undgår du at blive syg af skovflåter

Det er højsæson for de små blodsugere, der bider sig fast i armhulen, knæhasen eller lysken.

Familieliv

Generelt bugner de danske skove ikke af farlige dyr, men danskere med hang til friluftsliv bør holde øje med en lille, men seriøs trussel: skovflåten.

Nu er det højsæson for de små blodsugere, der på mennesker typisk bider sig fast i armhule, knæhase eller lyske. Og selv om et skovflåtbid for de fleste ikke betyder andet end en bagatel, kan konsekvenserne være alvorlige.

Har lokalbedøvende stoffer
Nogle skovflåter bærer nemlig bakterier og vira i sig, der kan medføre alvorlige sygdomme som kramper og hjernebetændelse.

LÆS GUIDE

Uheldigvis mærker værten normalt ikke, at skovflåten bider sig fast, fordi den i sit spyt har lokalbedøvende stoffer. Derfor er det en god ide at undersøge sig selv grundigt, hvis man har været ude i højt fugtigt græs eller løvskov.

Der er ingen grund til panik, hvis du finder en flåt på dig selv, dine børn eller kæledyr. For det er ikke sikkert, at man bliver syg, fordi man er blevet bidt af en flåt. Højst 20 procent af flåterne har sygdomme i deres tarmflora, og skulle uheldet være ude, tager det i de fleste tilfælde lidt tid, inden et flåtbid bliver farligt.

»Hver dag er der rigtig, rigtig mange mennesker, der bliver bidt af en flåt. Så fjerner man den igen, og så sker der ikke mere ved det, hvis man fjerner den i tide«, siger Charlotte Sværke Jørgensen, der er leder af serologisk laboratorium på Statens Serum Institut.

LÆS ARTKEL

For sygdommen neuroborreliose, der fremkaldes af borreliabakterier overført fra hjorte eller mus, gælder det, at skovflåten skal sidde i en til to dage, før der er overført bakterier nok til, at smitten er fuldbyrdet.

Få den væk inden 24 timer
Derfor lyder tommelfingerreglen, at så længe flåten bliver pillet ud inden for 24 timer, er man stort set uden for farezonen. Stort set. Enkelte danskere rammes nemlig hvert år af den langt mere sjældne TBE-virus, der til gengæld smitter (se boksen

Ifølge Naturstyrelsen er antallet af flåtbid cirka femdoblet i Danmark siden 1965. Global opvarmning har begunstiget livsbetingelserne for de små snyltere, der kræver en gennemsnitstemperatur på 5 grader. Samtidig er bestanden af hjorte i støt fremgang i Danmark, og netop hjorte er flåternes foretrukne værtsdyr.

Ifølge Naturstyrelsens hjemmeside er der et direkte sammenfald: Flere hjorte betyder mere tilgængeligt blod og medfører derfor en stigning i antallet af flåter. I takt med at der bliver flere hjorte, søger nogle af dem stadig tættere på beboede områder, og på den måde bliver de små smittebærere transporteret tættere på mennesker og husdyr.

Også fugle kan transportere de små blodsugende mider vidt omkring, hvilket kan være med til at forklare, at sygdommen flåtbåren hjernebetændelse ikke længere udelukkende er konstateret på Bornholm, men også på Sjælland.

LÆS ARTIKEL

Et Googleopslag giver mange bud på, hvordan man nemmest, sikrest og mest smertefrit fjerner de små skadedyr. En vifte af produkter tilbyder at hive, vride, skrabe, oliere eller fryse flåten, så den giver op og giver slip.

Glem alt om margerine eller sprit
Dertil kommer en vifte af husråd om sprit, margarine og tandpasta. Så hvad skal man vælge? Ifølge Charlotte Sværke Jørgensen fra Statens Serum Institut behøver man ikke at lade sig forvirre.

»Der er ingen grund til at fryse flåten eller smøre den med margarine eller olie, som husrådet lød i gamle dage. En pincet er fin eller en af de specialtænger, man kan få. Og så skal man bare hive den ud, så hurtigt som muligt. Med en pincet maser du ikke flåten, men får mest muligt med ud«.

Får man ikke flåtens kæber, der er behæftede med modhager, med ud, er det ingen katastrofe, siger Charlotte Sværke Jørgensen.

»Det er selvfølgelig bedst at få det hele med, men det kan højst irritere huden lidt, hvis kæbedelen bliver siddende«.

Når man har hevet flåten ud, er det en god ide at vaske og desinficere huden omkring biddet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden