Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan undgår du skovens farligste dyr

Skovflåterne klarede sig fint gennem vinterkulden. Men klarer de dig?

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De sidder i græsset og venter længselsfuldt på dine vinterhvide ben. Skovflåterne er sultne, og mens vinteren har været lang og hård for os mennesker, har de knappenålsstore, sorte bæster overlevet fint under den isolerende sne.

»Der er tonsvis af skovflåter derude lige nu. Det har været koldt, men de har overvintret langt bedre, end de ville have gjort i en vinter med bar frost«, siger naturvejleder for Skov- og Naturstyrelsen, Stella Blichfeldt.

Læs også artiklen:

Skovflåten suger blod fra både dyr og mennesker. Den hager sig fast, hvor kroppen er varm og huden tynd, typisk i knæhaserne, under armene, i lysken og bag ørerne, og i yderste konsekvens kan det have fatale følger at have snylteren siddende på kroppen. Som larve har den suget blod fra mus og andre dyr. Derfor kan den i sjældne tilfælde have borrelia-bakterier i maven, der i allerværste fald kan give lammelser og hjernehindebetændelse, hvis de overføres til mennesker.

»Hvis en skovflåt bliver fjernet inden for de første 24 timer, er risikoen for at blive smittet meget lille, så det vigtigste er at få flåten af kroppen så hurtigt som muligt«, siger Court Pedersen, der er speciallæge i infektionsmedicin.

Drop de gamle kneb
Han fraråder gamle kneb som sprit og vaseline og opfordrer i stedet til at bruge neglene eller en af de mange pincetter og tænger, man kan købe på apoteket til at få den blodsugende mide af kroppen.

»Har flåten kun siddet på huden i kort tid, kan den ofte fjernes med neglene. Har den derimod bidt sig godt fast, er det nok en god ide at ty til en pincet, hvis man vil være sikker på at få alt med. Og det er vigtigt, for borrelia-bakterierne kan sagtens kan sidde tilbage i munddelene«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

  Alt om Moderne kærlighed

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden