dialog. Michael Tsokungolu med sønnen Nicklas, som han over årene ofte har krydset klinger med i diskussioner om regler for alkohol.
Foto: Ditte Valente

dialog. Michael Tsokungolu med sønnen Nicklas, som han over årene ofte har krydset klinger med i diskussioner om regler for alkohol.

Familieliv

Børn med forbud hjemmefra drikker langt mindre

Teenagere i Danmark fulder sig mest i Europa, og nogle af dem begynder tidligt.

Familieliv

Teenagere i Danmark er dem, der fulder sig oftest og mest i Europa, og nogle af dem begynder tidligt. For eksempel har 4 procent af de 11-årige drenge prøvet at drikke mindst fem genstande på én dag inden for den seneste måned.

Tidlig debut og stort forbrug øger risikoen for ulykker og dårlige oplevelser, men modsat det, mange forældre tror, har fædre og mødre faktisk stor indflydelse på deres børns alkoholvaner.

»Både deres adfærd og holdning har afgørende betydning for, hvor meget børn drikker. Børn, hvis forældre synes, det er okay, at de drikker, indtager op til ti gange så meget alkohol som børn, hvis forældre er klart imod«, siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm med henvisning til en amerikansk undersøgelse.

LÆS ARTIKEL Flere hjemlige undersøgelser peger i samme retning, blandt andet ’Unge, fester og alkohol’ af Peter Gundelach og Margaretha Järvinen fra 2006, der beskriver, at aftaler mellem forældre og børn virker effektivt på både debut og omfang. »Så drikker de måske tre i stedet for syv genstande, mens de – hvis de får et par alkoholsodavand eller øl med hjemmefra til en fest – typisk oplever, at disse genstande ikke tæller«, siger Kit Broholm.

Ny forskning bakker op om regler Bange for at blande sig for meget

LÆS ARTIKEL

Vender det blinde øje til

Endelig kan de sidde i tillidsfælden. TIllid er meget vigtigt for danske forældre, men tillid udvikler sig let til bevidst naivitet. Nogle forældre vender aktivt det blinde øje til, for hvis de konfronteres med konkrete ting i børnenes alkoholkultur, bliver de nødt til at justere på den vigtige tillid. »Dermed accepterer de ikke bare alkohol, men også fuldskab«, siger Jakob Demant og anbefaler forældre at have konkrete retningslinjer. Kit Broholm fra Sundhedsstyrelsen opfordrer forældre til at basere reglerne på dialog frem for ren autoritet, for så virker det bedre. De kan forklare, hvorfor de mener, at alkohol/fuldskab er skadeligt, hvad det gør ved krop og hjerne, og hvordan gruppepres kan tackles. Og de skal lytte til, hvorfor den unge synes, det er vigtigt at drikke, og hvad den enkelte får ud af at blive fuld.Pjecer med fakta og gode råd til forældre: ’Dit barns festkultur’ og ’Hjælp din teenager’ kan downloades eller bestilles fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce