Foto: SARA GALBIATI
Familieliv

Billig flyverdragt slår mærkevarer

Du kan sagtens få en vandtæt og holdbar flyverdragt til 500 kroner i supermarkedet. De dyreste mærker er ikke bedst.

Familieliv

Kun tre ud af otte flyverdragter kan holde dit barn 100 procent tørt på legepladsen i de kommende måneder.

Og det er ikke de dyreste dragter på markedet, der imponerer ved at være bedst til at holde vandet ude.

Det viser en omfattende test af otte mærker i størrelse 104 - det svarer til cirka 4 år - som det uafhængige Forbrugerlaboratoriet har udført for Tjek.dk.

For eksempel slår supermarkedsdragten Friends fra Coop til 500 kroner den dobbelt så dyre mærkevare Helly Hansen med flere længder.

Våd bagi »I flere af dragterne trænger der rigtig meget vand igennem, så barnet bliver vådt indenunder. Og i fireårsalderen sidder børn stadig i vand, når de er på legepladsen, klatrer på træstammer eller kører ned ad rutsjebanen«, siger laboratoriechef Bente Foged, der har stået for testen.

De tre helt vandtætte flyverdragter, som uden problemer holder numsen tør efter en halv times ophold i en vandpyt, er henholdsvis Friends fra Coop, Entry-dragten fra Bilka til 299 kroner samt Reima, der koster 999 kroner.

Resten af dragterne blev helt eller pletvis våde.

Sjuskede systuer
Forklaringen på utætheden er, at der opstår små huller i stoffet, hvor det syes sammen. Her kan vandet løbe ind.

Derfor ’taper’ man bagefter sømmene for at gøre dem vandtætte.

Men denne tapening er ofte for dårligt lavet, konstaterer Bente Foged.

»Testen viser, at alle dragter klarer slid og riv helt fantastisk - tekstilerne er altså gode nok. Men det nytter ikke noget, hvis dragterne så ikke bliver syet ordentligt på systuerne«, påpeger hun.

Dragten skal være behagelig
Vandtætheden vægter 20 procent i Forbrugerlaboratoriets samlede karakter af de enkelte flyverdragter. Men der indgår også en lang række andre parametre.

For eksempel er der set på dragtens holdbarhed i vask og på, hvor nemt det er at få dragten af og på. Endelig er slidstyrken og evnen til at afvise vand vurderet.

Ingen af de otte dragter undgår at blive våde på ydersiden, for eksempel når det regner. Det gør dragten tung at have på.

Problemet kunne løses ved at sy flyverdragten i stof med plastikoverflade, men det er producenterne gået væk fra. Kroppen kan nemlig ikke ånde i den type materiale.

»Det er jo en afvejning. I Danmark er en flyverdragt barnets dagligtøj i lange perioder, så den skal være rar at have på«, siger Bente Foged.

Supermarkedsdragt er bedste køb

Testens konklusion er, at der ikke er sammenhæng mellem pris og kvalitet.

I den samlede vurdering deler tre dragter førstepladsen, nemlig Friends, Mikk-Line og Reima. Du gør det bedste køb til prisen ved at vælge Friends-flyverdragten til 500 kroner, mens Mikk-Line koster 750 kroner og Reima-dragten fås for en tusse.

Mikk-Line er også testens letteste dragt, mens Reima udmærker sig ved at holde sig pænest i vask.

I bunden af feltet finder man henholdsvis Name It-dragten fra Bestseller til 630 kroner og Helly Hansens flyverdragt, der koster 1.000 kroner.

Ingen af dragterne kan holde barnet tørt, og samtidig er syningen sjusket og holdbarheden ringe, lyder dommen.

Læs meget mere om hver enkelt dragt ved at klikke på den i skemaet herunder. Få overblikket ved at trykke på 'se stort skema'.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce