Foto: KIM AGERSTEN
Familieliv

Tips til takt og tone til konfirmationen

Se hvordan du holder traditionerne i hævd, når det gælder bordplan, sange og gaver til den store fest.

Familieliv

Efter den højtidelige konfirmation i kirken inviteres gæster hjem til konfirmanden til fejring i festligt lag.

Her er tips til takt, tone og traditioner.


1. Bordplanen
Konfirmanden placeres mellem forældrene, og så vidt muligt så han/hun kan se størstedelen af selskabet. Ved siden af forældrene har fadder eller gudmor/gudfar traditionelt plads, og til sidst sidder eventuelle ældre søskende. Bedsteforældre skal ligeledes sidde tæt ved dagens hovedperson.

2. Manerer Sæt dig først, når konfirmanden har sat sig, og husk at trække stolen ud for din borddame. Når du skal vælge bestik, så start udefra og arbejd dig ind mod tallerkenen - dessertbestik ligger øverst. Samme system gælder for glas. Læg servietten i dit skød - sæt den ikke i din krave eller kjolekant. Når du er forsynet, læg da bestikket parallelt på tallerkenen. Når der inviteres til skål, løft glasset og få øjenkontakt med alle ved bordet, inden du drikker af dit glas.


3. Taler/sange
Det er god skik, at forældrene til konfirmanden byder velkommen, når alle har sat sig til bords. Den ældste af fadderne eller eventuelt en gudmor/gudfar forventes dernæst at sige et par ord til dagens hovedperson. Så er der frit lejde for dem, der ønsker at lykønske dagens hovedperson.

Det er yderligere mere og mere set, at konfirmanden, efter maden er nydt, takker forældrene.


4. Gaver

Biblen/salmebogen, elektronik, smykker og ikke mindst pengegaver er populære gaver til konfirmanden. Især sidstnævnte er et sikkert hit. Læg den medbragte gave på gavebordet, så åbner konfirmanden dem efter middagen.

Kilde:'Politikens bog om skik og brug' af Elise Marie Kofod'Takt og nye toner' af Inge Correll

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce