Når regnen falder skal regntøjet virke, men hvad skal man se efter?
Foto: JENS DRESLING

Når regnen falder skal regntøjet virke, men hvad skal man se efter?

Familieliv

Regntøjs åndbarhed er bare et salgsfif

De mærkelige tal for åndbarhed, som fabrikanterne skriver på mærkerne, er ikke vejen til godt regntøj.

Familieliv

3.000g/m2/24 hours BREATHABILITY. Sådan står der for eksempel i et regnsættet Asevik, som Tjek.dk har fået testet af det uafhængige ForbrugerLab.

Det lyder jo godt, og vups - så ligger regntøjet nede i indkøbskurven.

Men John Hansen, som er ekspert i tekstiler på Teknologisk Institut, giver ikke meget for de høje tal og ord, som nogle producenter skriver i mærkerne på regntøjet:

»Hvis man bare får et tal på 3.000 slynget i hovedet, kan almindelige forbrugere slet ikke forholde sig til det. Når man ikke ved, hvad der er godt og skidt, kan man ikke bruge det til noget som helst«, siger han.

Forbrugeren er lost Han mener, at mange firmaer bare skriver et eller andet, der lyder godt. Men hvis kunden ikke ved, hvordan de oplyste tal ligger på en skala, så er man lige vidt, når man vil vælge et sæt regntøj, der holder en tør.

I stedet kan du selv tjekke, hvor vandtæt det vil være i en regnskylle, ved at kigge på et par ting, før du køber regntøj:

Det skal du tjekke
»I almindelighed er det ikke stoffets vandgennemtrængelighed, der er det store problem ved regntøj. Hvis man vil holde sig tør, skal man sikre sig, at der er lagt noget plast på indersiden af sømmene. Hvis der ikke er det, så er det ikke tæt, og det kan forbrugeren let se«, siger han.

Det kræver dog, at jakken og bukserne er uden for, ellers er det umuligt at se sømmene.

Du kan også se efter, om syningerne er lavet ordentligt. Hvis der hænger løse tråde, som der gør på mange af de sæt, som , vil sømmene nemt gå op, og der kan trænge vand igennem tøjet.

Åndbart regntøj er mindre vandtæt
Hvis du ikke kun går efter en tør oplevelse, men også regntøj, hvor huden kan ånde, kan der opstå et dilemma. For det er tit det mest regntætte tøj, der gør dig mest svedig på cykelturen.

Tjek.dk’s testperson Kirsten Skylv følte, at hendes hud åndede bedst i et af de mindst regntætte sæt:

»Jeg var overrasket over, at det billigste sæt var det, jeg følte mig mindst klam og svedig i efter en cykeltur i regnvejr«, siger hun om sættet Units til 200 kroner, som testen viste, var et de mindst regntætte.

Derimod følte hun sig fugtig og klam i det mest regntætte og dyre sæt fra Helly Hansen til 1.300 kroner.

Træf et valg

Men det er ikke så underligt, mener John Hansen fra Teknologisk Institut. For jo mere regntæt tøjet er, jo sværere er det også at komme af med sveden:

»Hvis det ikke er helt tæt, så kan man komme bedre af med sveden. Det er et valg: Vil man helst komme af med sved, eller vil man være tør«, siger han.

Men du kan også få regntøj, der både beskytter mod dråberne og gør dig mindre klam. Du kan for eksempel tjekke, om der er ventilationsåbninger i regntøjet, som gør at din hud bedre kan ånde, uden at regnvandet nødvendigvis trænger igennem.

Frem for alt skal du passe på med at have tillid til løfter i regntøjets mærker med mindre producenten skriver, hvad tallet eller ordene betyder på en skala. Eller i forhold til, hvad der er mest regntæt eller mindst regntæt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce