Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Pinligt. De fleste børn er sikkert nervøse 1. skoledag, men det bliver ikke bedre, hvis forældrene opfører sig helt håbløst. Alle tegninger: Jørn Villumsen

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide til overstadige forældre: Sådan skal du IKKE opføre dig på 1. skoledag

Få skolelærerens tips til korrekt opførsel i klassen - for forældre.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Første skoledag, første skoledag, vågn op far. Vågn nu op far«, råber den stribede klovnfisk Nemo, mens han hopper oven på sin fars mave inde i den orange søanemone.

Mange forældre vil nok de kommende dage opleve en lignende scene, morgenen inden deres små poder for første gang skal gøre deres entré i skolegården.

Men det er ikke kun børnene, der kan være helt overstadige på første skoledag. Det kan mange forældre uden tvivl også, fortæller børnehaveklasselærerinde på Grydemoseskolen i Espergærde, Pia Mønsted Andersen.

»Det er en helt ny verden for både forældrene og børnene. Deres børn bliver mere selvstændige, og forældrene kan ikke længere følge dem 100 procent. Forældrene er vant til at få beskederne, og de kan ikke lide, at det pludselig er børnene, der skal give dem beskeder«, forklarer hun.

57-årige Pia Mønsted Andersen har været lærer i 28 år, så hun har god erfaring med børn og ikke mindst deres forældre.

Sammen med tjek.dk har hun fundet frem til de seks af de mest typiske forældretyper på første skoledag. Se om du kan genkende dig selv, eller nogle du kender.

Du kan også stemme på den mest irriterende forældretype i boksen her til højre:

Familiemennesket

En del forældre slæber halvdelen af familien med til barnets første skoledag - både søskende og bedsteforældre. Men de mange mennesker fylder godt op i klassen, og små søskende kan larme og forstyrre.

»Det er meget populært at tage mange med fra hver familie, jeg oplever et par stykker hvert år, der gør det. Men som jeg ser det, så er det BARNETS første skoledag. Og det må være nok bare at have forældrene med«.

Den japanske turist

Der er forældre, der tager billeder hele tiden som en turist ved Den Lille Havfrue. Børnene skal både stille sig op foran tavlen, sammen med læreren, på sin plads og foran skolen. Blitzen kører konstant.

»Når vi kommer ind i klassen, så er de her typer i fuld gang med at tage billeder, men så siger jeg altid, at det tager vi til sidst. Når vi er færdige med dagens program, så kan I tage alle de billeder, I vil«.

Pralhalsen

Nogle forældre kan prale af deres børns kunnen i et væk. »Min søn scorede flest mål på fodboldholdet i år«, »Min datter kan allerede læse« og så videre.

Den forældretype sørger for at gøre læreren opmærksom på det ofte.

»Denne type oplever jeg tit. Det er måske ikke så meget på første skoledag, men så kommer det senere hen. Så skal de lige hive mig til side og fortælle, hvor dygtig deres barn nu er«.

Organisatoren

Vedkommende vil helst nedsætte forældregruppe, lave kageliste, telefonliste og alt muligt andet, der kan sætte tingene i system - og det kan kun gå for langsomt. Og personen blander sig gerne i lærerens arbejde.

»På vores skole deler vi ikke børnene i klasser før efter noget tid. Og der er rigtigt mange forældre, der gerne vil blande sig i klassesammensætningen. Så kommer de og siger, »min lille Ida vil gerne gå i klasse med Clara, som hun kender fra børnehaven«. Men det er altså vores beslutning«.

Midtpunktet

Forælderen, der taler så højt, at alle kan høre det, og glædeligt deler ud af sine erfaringer fra sin egen første skoledag - for 30 år siden! De har svært ved at lade være med at tale – både om sig selv, men også i det hele taget.

»Sådan var det også, da jeg gik i skole, hører jeg tit. Men det er jo noget pjat. Skolen er helt anderledes i dag end for 30 år siden. Forældrene bør stille sig tilbage i klassen og holde lav profil«.

Den beskyttende

Forælderen, der har travlt med at fortælle barnet alle de ting, det skal huske.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Husk at tage jakke på, når du går ud, så du ikke bliver syg. Og spis nu hele madpakken. Og husk at vaske hænder, når du har været på toilettet«.

Og som har svært ved at komme ud af døren.

»Så nu går mor. Jeg er nødt til at gå, det ved du. Men det skal nok gå. Nu må du ikke græde lille skat«.

»Og sådan bliver de ellers ved, til barnet rent faktisk græder. I virkeligheden er det dem selv, der har svært ved at gå, og det er faktisk det største problem. I skolen er der ikke noget med, at så skal du vinke i det vindue, og så det vindue. Når klokken ringer, så er det børnenes tid, og så skal forældrene ud af klassen«.

Hold lav profil!

Pia Mønsted Andersen, der selv skal sige goddag til en række nye børn og forældre på torsdag, anbefaler forældrene at holde lav profil.

»De skal holde sig lidt i baggrunden på første skoledag - det er børnenes store dag. De har selvfølgelig et ansvar for, at barnet ikke farer rundt i starten. Men når vi så kalder dem til samling, så er vi der for ungerne, også for dem der har svært ved det. Så skal forældrene træde i baggrunden. De skal være bedre til at give slip«, råder hun.

På den måde undgår de at blive en af de seks irriterende forældretyper på første skoledag.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden