Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klar. Anne-Dorthe Sørensens fjerde barn kommer til at vokse op i en familie med hus, have, stabil indtægt, au pair-hjælp og overskud.
Foto: Peter Hove Olesen

Klar. Anne-Dorthe Sørensens fjerde barn kommer til at vokse op i en familie med hus, have, stabil indtægt, au pair-hjælp og overskud.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

42-årig gravid: »Så gamle er vi jo altså heller ikke«

Modne forældre er stabile, men sene graviditeter kan give fysiske problemer for barnet, siger eksperter.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først var der lige nogle fester, der skulle holdes, nogle rejser, der skulle opleves, en lang uddannelse, der skulle gøres færdig, og et godt job, der skulle i hus.

Derfor nåede Anne-Dorthe Sørensen at fylde 31, før hun og hendes jævnaldrende mand fik deres første søn. Siden er der kommet to til, og om to uger ankommer endnu en bror eller søster.

Med sin runde mave og ubesværede gang ligner Anne-Dorthe ikke ligefrem det, nogen ville kalde en gammel gravid. Men når barnet kommer til verden, vil det tilhøre de kun 3,4 procent af alle nyfødte, hvis mor er over 40 år. Det er der ikke de store problemer i, mener moderen selv.

LÆS OGSÅ Mere afslappet med årene»Vi har aldrig været i tvivl om, at vi vil kunne klare det og have nok energi. Og så gamle er vi jo altså heller ikke! Det er jo noget andet at være 42 i dag end i min mors generation. Vi føler os i hvert fald slet ikke gamle, og jeg synes egentlig, vi har et stort overskud«, siger Anne-Dorthe, som er overbevist om, at hun kan spille fodbold med sin yngste, også om ti år. »Men man laver da lige den der kalkule: Hvor gammel er jeg så, når barnet begynder i skole, og åh nej, jeg håber ikke, der er nogen, der tror, jeg er mormoren«, siger hun og slår en latter op ved tanken. Hun har aldrig haft hverken ønsker eller planer om at få børn tidligt, selv om hun mødte sin mand allerede i begyndelsen af tyverne, for der var så meget i livet, der skulle gøres først. Til gengæld vokser hendes børn nu op i en familie med dejligt hus og have i Brønshøj og to selvrealiserede forældre med faste job. Anne-Dorthe Sørensen synes, hun er blevet en mere afslappet mor med årene. »Man bliver mere tykhudet i forhold til alle de mange råd om, hvordan man skal være mor. Man ved, at det går nok, for det gjorde det jo sidste gang«, siger hun. Kromosomfejl og abort Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen mener også, at den voksende gruppe af modne forældre har potentiale til at blive nogle dejligt stabile forældre. »De har tit en bedre økonomi end en yngre, nystartet familie. De har bedre boligforhold og har ofte bil, så de slipper for lange køretider med bus og tog. Og så har de noget livserfaring, der gør, at de nemmere kan sige pyt til nogle ting. Barnet får nogle forældre, som på mange måder er faldet til ro«, siger hun. Men hun og andre peger også på ulemper ved at få børn i en høj alder. Margrethe Brun Hansen har erfaring for, at især førstegangsforældre over 40 kan have svært ved at gøre ordentlig plads til barnet i deres liv. »De har vænnet sig til et arbejdsliv, hvor de står til rådighed til klokken seks-syv om aftenen, og når der så kommer et barn, kan det være svært at vænne sig til en ny livsstil. Nogle har svært ved at indtænke barnets behov for nærvær og varme. Til gengæld har de ofte råd til hjælp fra en au pair eller barnepige«, siger hun. Der er også fysiske risici ved at blive gravid og få børn, når man er ældre.Overlæge og professor ved gynækologisk klinik på Rigshospitalet Øjvind Lidegaard oplyser, at der er øget risiko for blandt andet svangerskabsforgiftning og kromosomafvigelser som Downs Syndrom. Desuden ender mere end hver anden graviditet i spontan abort, hvis kvinden er over 40 år, mens det kun sker for hver fjerde 25-årige.

Men professoren er næsten mest betænkelig ved den sociale risiko for, at barnet tidligt i livet mister sine forældre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Det er særligt alvorligt, når forældrene er enlige. Det er en ting, som vi helst ikke snakker om, men set fra barnets synspunkt er det en risiko, vi ikke kan negligere. Fødsel af børn sent i ens liv har en pris, som skal holdes op mod kvindernes eller parrenes bevæggrunde for at udskyde tidspunktet for første barns fødsel«, siger Øjvind Lidegaard.

Ud over tendensen til, at flere 40-årige får børn, betyder udviklingen inden for kunstig befrugtning, at stadig ældre kvinder kan blive gravide. På Rigshospitalet ser de af og til fødende kvinder på over 60 år. De er blevet kunstigt befrugtet i lande som Tjekkiet, Spanien og Finland, hvor der ikke er nogen aldersgrænse.

Margrethe Brun Hansen mener, at man skal tænke sig grundigt om, inden man får børn i en sen alder, selv om nutidens 40-årige er »sunde, mentalt veludrustede og har udsigt til at leve længe«.

Stærke og velovervejede forældre

»Man skal altid overveje, hvor længe man vil kunne være der for barnet. En god tommelfingerregel er, at så længe jeg er i stand til at blive gravid, så kan min krop nok også holde til det. Men man skal jo helst ikke sidde på plejehjem, når barnet skal konfirmeres«, siger hun. Vores børn har brug for os langt op i tyverne og også senere i livet, mener Margrethe Brun Hansen. Men der er ingen etiske problemer i at hjælpe folk til at få børn, selv om de biologisk set er ved at nå ud over den fertile alder, siger professor Svend Lindenberg, leder af Danmarks største fertilitetsklinik, Copenhagen Fertility Center: »En kvinde midt i fyrrerne kan forvente at blive mindst 30 år mere. Det er ikke rimeligt at sige, at man ikke skal have børn, når man er mellem 40 og 45 år, fordi man dør snart. Det gør man ikke statistisk set«. Svend Lindenberg mener, at ønsket om hjælp til en sen graviditet oftest er helt legitimt, fordi samfundets krav om uddannelse og karriere også er med til at udskyde forældreskabet.LÆS OGSÅ »Mange af disse kvinder, vi møder, er ressourcestærke og har orden på alting. De er velovervejede og ved, hvad de gør. Det er en gruppe patienter, jeg ikke har det mindste problem med at behandle«, siger han. For Anne-Dorthe og hendes mand skete den sene graviditet nu helt naturligt, og de glæder sig til snart at møde det kommende familiemedlem. Men de har også måttet indse, at de formentlig kommer til at have børn boende i huset, indtil de selv bliver over 60. »Vores venner, der fik børn samtidig med vores første, er begyndt at kunne tage på storbyferier med dem, og børnene begynder at få et selvstændigt liv. De synes jo, at vi er i gang med at slå os selv hjem i Ludo. Tilbage til start«, griner Anne-Dorthe. Og forsikrer, at sådan ser hun ikke selv på det: »Vi rejser bare på en lidt anden måde«. FACEBOOK

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden