Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

HOP. Børn har godt af motion - også derhjemme.
Foto: MARTIN BUBANDT

HOP. Børn har godt af motion - også derhjemme.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad ungerne hoppe derhjemme

Nej, børn skal ikke sidde pænt og stille inden døre. En børnefysioterapeut, en indretningsarkitekt og to specialister fra Ikea har en række forslag til, hvordan man kan indrette hjemmet, så børnene kan bevæge sig mere og få udfordret og udviklet deres motorik.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vælg enkle ting, som passer til hjemmet Mille Fly, indretningsarkitekt, medindehaver af firmaet Fly + Helsted, aktuel med bogen Rum for rum, som viser eksempler på inspirerende indretning i familieboliger i forskellige størrelser: »Lad være med at proppe hjemmet med møbler og indretning. Sørg for, at der er plads til bevægelse og leg. Eller gør indretningen fleksibel, så der hurtigt kan blive det. En madras på gulvet kan både bruges til vilde hoppelege og som den rolige base, når der skal læses godnathistorier. Vil man ikke have den fremme hele tiden, kan man vælge en fold-sammen model, der ikke fylder så meget, når den ikke er i brug. Vælg de rigtige farver Ribber, klatresten eller tov med ringe, som er naglet solidt fast til væggen eller i en døråbning, kan også inspirere til aktivitet, men det er nok de færreste voksne, som har lyst til at bo i en stue, der ligner en offentlig legeplads med signalfarver på alle redskaberne. Men så kan man farvegive tingene, så de falder ind i den øvrige indretning, f.eks. male ribben eller indendørsgyngen i en farve, som passer til sofaen i stuen. En stak små skridsikre tæpper eller bademåtter er også super legeredskaber, som ungerne kan sprede ud og f.eks. bruge til en omgang ’jorden er giftig’, hvor det gælder om at hoppe fra tæppe til tæppe uden af røre selve gulvet. LÆS ARTIKEL:En hulahopring fylder heller ikke meget, når den ikke er i brug. Og så er der ballonen, som er sjov at lege med og ufarlig for møblementet at spille bold med. Og så ser den da poetisk ud, når den bare ligger på gulvet. Det handler i høj grad om at udvælge et par ting og ikke overstrø sit hjem med aktiverende grej – det kan hverken de voksne eller børnene holde ud«.

Lig mere på maven og husk de rolige stunder
Louise Hærvig, børnefysioterapeut, foredragsholder og tilknyttet firmaet Bobles, som laver
multifunktionelle børnemøbler:

»Jeg vil gerne opfordre til, at man indretter sig, så det er oplagt for børnene at ligge mere på maven. Det gælder ikke kun babyer, men i høj grad også større børn. Det styrker ryggens muskler at ligge på maven – jeg ser mange børn, som slet ikke har udholdenhed i deres ryg- og mavemuskler, fordi de sidder så meget i løbet af dagen.

Man behøver ikke at ligge helt fladt ned på maven, for det kan de færreste holde ud i længere tid ad gangen. Det er f.eks. helt fint at ligge med en stor pude under brystkassen eller ligge på maven i en sækkestol eller henover et armlæn og se tv. Den populære Fatboy er også oplagt at ligge på maven henover. Man kan også sagtens spille Playstation eller computerspil på en bærbar pc, mens man ligger på maven, f.eks. på et tæppe.

Husk at ligge ned
Så skab et oplagt liggemiljø og mind gerne børnene om at ligge ned i det daglige. Det er gratis og kræver ikke særligt udstyr. Man skal selvfølgelig ikke blive liggende i samme fastlåste stilling i timevis – rådet om hyppigt at skifte sidde- og liggestilling gælder stadig.

Den store træningsbold er en af mine favoritter – også til at ligge henover. Modsat mange andre ting målrettet til børn er den helt lydløs og kan bruges af alle aldre. Forældrene kan sidde på den med det helt lille barn og vippe lidt op og ned på en helt livmoderagtig måde. Man kan også holde fast i barnet og gynge det lidt på bolden, mens det ligger på maven eller ryggen. Senere kan bolden både bruges til at ligge og sidde på – den er også alle tiders som en ekstra voksenstol ved bordet. Vi har haft en træningsbold i stuen siden min datter på 10 var helt lille, og den er blevet brugt flittigt.

LÆS ARTIKEL:

En træningsbold eller en skammel er også gode at sidde på foran computeren, fordi de ikke har ryglæn. Så rejser man sig og holder en pause, når man bliver træt i ryggen, i stedet for at blive hængende og synke sammen op ad et ryglæn. Når mine egne børn bruger computeren opfordrer jeg dem til at holde en pause og drøne op og ned ad trapperne nu og da. Efterhånden har de hørt det så mange gange, at de nu gør det af sig selv.

Voksne skal gå i spidsen for de gode vaner
I øvrigt handler det i høj grad om at give gode vaner videre. Hvis de voksne hænger i sofaen i timevis, nytter det ikke at kommandere med ungerne for at de skal bevæge sig mere. De gør ikke det, du siger, men snarere det, du gør. I øvrigt er børn rigtig gode til selv at søge det, der er rart for kroppen. Man bør nærmest være bekymret, hvis de sidder for pænt for længe, for det kan de faktisk ikke.

Der er lavet fine versioner af klassiske designermøbler til børn, og de er lækre at se på, men der er ingen ræson i at bruge dem som børnemøbler, for de matcher ikke børnenes behov for bevægelse. Så hellere en voksenudgave af Ægget eller Svanen, som kan snurre rundt og stimulere de basale sanser. Det samme kan en kontorstol eller en gynge, som man hænger op, så det er muligt at snurre rundt. At snurre og rulle rundt og slå kolbøtter er super stimulerende for børnene.

Men husk også, at ingen kan holde ud at være i aktivitet hele tiden. Det er vigtigt også at skabe rum til ro og fordybelse. En madras på gulvet, et legetelt eller en hule under en højseng kan heldigvis bruges til begge dele.

Tumlemøblerne fra Bobles, som jeg selv er engageret i, kan også bruges til alt fra vilde lege til afslapning. Møblerne kan vokse med barnet – større børn kan stable dem oven på hinanden, så de passer«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Giv plads til legen
Tine Bisbo Steenberg, indretningschef i Ikea Danmark, og Christian Folke Jensen, produktansvarlig for Børnenes Ikea, som har et fuldt sortiment af Ikea-varer målrettet til børn, bortset fra planter og stearinlys. Ikea samarbejder med bl.a. ergoterapeuter, pædagoger, forældre og børn om udvikling af børnemøbler og indretningsløsninger til børnefamilier:

»Børn er de vigtigste mennesker og hjemmet den vigtigste legeplads. Men dermed ikke sagt, at det hele skal være en stor legeplads.

LÆS ARTIKEL:

Store mængder udstyr og legetøj kan ødelægge legen for børn. Som voksen skal man ikke diktere, hvad børnene skal lege, men give dem pladsen til det.

Det handler om at indrette sig, så der er plads til og mulighed for leg og bevægelse. Man kan enten lade være med at møblere overalt eller gøre det nemt og hurtigt at rydde op og skubbe større ting væk, så der er plads til udfoldelse.

Indret praktisk

Så sig f.eks. farvel til niks-pille-nips og sarte sofaer og sats i stedet på smarte opbevaringsløsninger og møbler med betræk, som kan vaskes eller skiftes ud. Stil de tunge møbler langs væggene, og sørg for at de ting, som står ude på gulvet, er lette at flytte. Tænk over, om hverdagen i hjemmet skal være fuld af formaninger, eller om der skal være plads til at tumle og et grundliggende signal om, at det er helt o.k. Det er selvfølgelig meget vigtigt at tænke over sikkerheden og sørge for, at børnene ikke kommer til skade, når de leger. Men børn skal ikke pakkes ind i vat. Prøv hellere forebygge risici med f.eks. skridsikre trin, afrundede bordhjørner og børnelås på skabe med indhold, der er forbudt for børn. LÆS ARTIKEL: Når vi indretter børneværelser i vores butikker, tager vi gerne udgangspunkt i, at tingene både opfylder en praktisk funktion og kan bruges til leg. Man kan f.eks. klatre på og hoppe fra reolen ’Trofast’, som består af tre store ’trappetrin’. Vores senge kan forvandles til huler, og der er sørget for lufthuller i skabslågerne og de store skuffer i opbevaringsbænken i ’Stuva’-serien, så møblerne også kan bruges til f.eks. gemmeleg. Hvis man savner mere konkret inspiration til indretning, der inviterer til leg og aktivitet, er man velkommen til at kontakte vores indretningskonsulenter i varehusene og få gratis rådgivning«.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden