Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Indadvendt. 19-årige Sarah Staalhøj er er klassens stille pige - og hun er mange gange blevet bebrejdet sin facon.
Foto: JACOB Ehrbahn

Indadvendt. 19-årige Sarah Staalhøj er er klassens stille pige - og hun er mange gange blevet bebrejdet sin facon.

Familieliv

Indadvendte børn bliver overset i en 'X Factor'-tid

I dagens Danmark er der meget lidt plads til stille og indadvendte børn.

Familieliv

’X Factor’. MGP. ’Paradise Hotel’. ’Robinson Ekspeditionen’. ’Big Brother’. ’Voice’. ’Stjerne for en aften’. ’Popstars’.

Tidsånden flyder over med realityshow og konkurrencer, der belønner dem, som råber højest, svarer hurtigst og er bedst til at iscenesætte sig selv.

Det gør det sværere end nogensinde at være klassens stille pige eller dreng, vurderer familieterapeut og forfatter Pia Beck Rydahl, som har speciale i teenagere.

»Før i tiden kunne de indadvendte børn og unge nemmere være i deres eget indadvendte univers og fik fred til at nørde i deres egen verden«, siger Pia Beck Rydahl.

LÆS OGSÅ Hun er i daglig kontakt med børn og unge, som har store problemer i skolen og er socialt alene, fordi de er indadvendte og ikke råber højt. »Det er de udadvendte, som sætter dagsordenen: Man skal være på, man skal være sjov og underholdende, når man fremlægger i skolen, og man skal være hurtig. Men de indadvendte børn er ikke sådan«, siger Pia Beck Rydahl, som driver coaching- og kursusvirksomheden Hverdagens Helte. Intelligente børn Hun har skrevet en del bøger om teenagespørgsmål, blandt andet ’Teenpower’ fra Politikens Forlag, og afholder ’teenpower’-kurser og foredrag for unge over hele landet. Indadvendte børn fejler ikke spor, understreger hun. De er bare langsommere og tænker længere over tingene. »I virkeligheden er de ofte meget intelligente, men de kommer sjældent i spil, fordi det går langsommere for dem«, siger Pia Beck Rydahl.

Psykolog og familieforsker Per Schultz Jørgensen har samme vurdering.

»Vi lever i en tid, hvor børn er meget udadvendte, og der stilles også hele tiden krav om, at de skal være det. Så de børn, som er lidt mere tænksomme og skal have lidt mere tid, bliver let nogle, som falder uden for den dominerende trend«, siger Per Schultz Jørgensen.

Han frygter, at de stille børn og unge bliver de store tabere.»De råber ikke op i klassen og blandt kammeraterne, og de gør ikke meget ud af sig selv. De er ikke dem, der bliver valgt først, og derfor er de tit udenfor. Jeg tror, at de børn nemt kan blive tabere, fordi de bliver klemt i tidens store fremaddrivende trend, der handler om at blive set«, siger Per Schultz Jørgensen.

Indadvendthed behøver dog ikke altid være et problem. Det mener Maria Bergmann, som er formand for den frivillige organisation Ventilen, der driver mødesteder for stille og ensomme unge mellem 15 og 25 år i Danmark.

»Det er rigtig vigtigt, at man ikke kalder det et problem at være indadvendt«, siger Maria Bergmann.»De indadvendte børn er ofte mere tænksomme og klarer sig godt i skolen. Dem er der også nogle, der gerne vil være venner med. De sociale fællesskaber og redskaber kan du sagtens lære, hvis du er indadvendt, for der er også fællesskaber blandt de stille børn«, uddyber Maria Bergmann.

Hun er enig i, at klassens stille elev dog har en større risiko for at blive holdt uden for fællesskabet. Især i ungdomslivet.

»Hvis ikke man finder sin ståplads i gruppen, bliver det rigtig svært at gennemføre en ungdomsuddannelse, for faglighed og socialt fællesskab går hånd i hånd«, siger Maria Bergmann.Giv børnene fred

Forældre kan selv gøre meget for, at deres indadvendte barn trives, understreger eksperterne. For eksempel ved at være mindre optaget af, om barnet har en masse legeaftaler. »Nogle forældre er meget optaget af, at deres børn skal være sociale og have mange kammerater, og det pres stresser og udmatter barnet, som måske hellere vil have lov til at gå hjem og slappe af«, siger familieterapeut Pia Beck Rydahl. Samme budskab lyder fra familieforsker Per Schultz Jørgensen: »For nogle voksne giver det status, når deres barn har en overfyldt kalender, men forældre skal være opmærksomme på at give børnene tid og ro til fordybelse«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce