FORSKEL. Veninder kan ikke høre forskellen - men det kan en sprogforsker. Teenagere, der senere flytter væk, taler anderledes end deres kammerater, viser ny forskning.
Foto: MIE BRINKMANN

FORSKEL. Veninder kan ikke høre forskellen - men det kan en sprogforsker. Teenagere, der senere flytter væk, taler anderledes end deres kammerater, viser ny forskning.

Familieliv

Teenageres sprog afslører deres fremtid

Teenagere, der senere i livet flytter væk, taler anderledes end deres venner.

Familieliv

Vennerne eller veninderne kan med garanti ikke høre forskel. Men det kan en sprogforsker.

Og den lille forskel i en dialekt hos unge i 8. og 9. klasse har indflydelse på, om de unge senere i livet kommer til at flytte væk fra lokalområdet.

Det viser en ny ph.d.-afhandling lavet af Malene Monka fra Afdelingen for Dialektforskning ved Københavns Universitet, skriver dr.dk.

Malene Monka interviewede tilbage i årene 1978-1989 23 personer fra byerne Tinglev i Sønderjylland, Vinderup i Vestjylland og Odder i Østjylland.

I perioden 2005-2010 geninterviewede forskeren så deltagerne i forsøget, hvorefter hun analyserede de gamle og nye optagelser og optalte dialekttræk hos deltagerne.

Herefter sammenlignede hun dialekttrækkene hos de personer, der er flyttet til en større by med dem, der er blevet boende.

Blandt de 23 var kun en enkelt mand og kvinde fra hver af de tre byer flyttet væk, mens de resterende 17 var blevet boende i området.

»Man kan allerede da høre på deres sprog, at de mentalt er på vej væk«, siger Malene Monka til dr.dk.

Men man skal have opmærksomme ører, for hverken personerne selv eller deres nærmeste kan høre, at de taler anderledes end dem omkring dem.

Det gælder blandt andet en sønderjysk mand i undersøgelsen, der allerede i sit første interview blev noteret for færre dialekttræk end sine kammerater.

»Men han er ikke et øjeblik i tvivl om, at det var ægte sønderjysk, og at han i dag også kan skifte til ægte sønderjysk. Så jeg har arbejdet med sprogforskerens syn på det og sprogbrugerens, og det kan være lidt forskelligt«, forklarer Malene Monka til dr.dk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce