Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Krise. I 2011 endte 40,2 procent af alle ægteskaber med, at parterne gik fra hinanden. Sidste år var tallet 42,7 procent.
Foto: MARTIN LEHMANN

Krise. I 2011 endte 40,2 procent af alle ægteskaber med, at parterne gik fra hinanden. Sidste år var tallet 42,7 procent.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ægteskaber i krise: Manglende sex driver par i terapi

Sidste år blev 37.576 ægtepar skilt. Dovne mænd får ofte skylden, siger terapeuter.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når vasketøjskurven bugner, og ungerne skriger, kan det være svært at få plads til romantikken i hverdagen.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik endte 42,7 procent af alle ægteskaber sidste år i skilsmisse. Beregningen er lavet for perioden 1980 til 2012.

Der hærger tilsyneladende en fireårskrise i danske parforhold. Det er nemlig i ægteskabets fjerde år, der er størst sandsynlighed for skilsmisse ifølge statistikkerne.

LÆS OGSÅ

Else Olesen, der er sexolog og parterapeut, oplever i stigende grad, at par der har været gift i 3-5 år kommer til hende med problemer. Hun forklarer, at det kommer bag på mange, hvor svært det kan være at få familieliv, huslige pligter og arbejde til at harmonere.

»Kvinderne synes ikke, mændene hjælper nok til derhjemme. Og mændene siger, at de da hjælper til med børnene. Men det tager kvinden som en selvfølge, for 'det er jo også hans børn'«, siger Else Olesen og tilføjer, at det tit er den slags mundhuggeri, der fylder hverdagen.

Manglende sex er et symptom
Mange par bliver først opmærksomme på problemerne, når det går op for dem, hvor sjældent de dyrker sex, siger Else Olesen.

»Hun synes, han er en idiot, fordi han ikke hjælper til. Og han synes, hun er dum, fordi hun ikke vil i seng med ham. Når sexlivet ikke fungerer, så fungerer parforholdet heller ikke«, forklarer Else Olesen, der kører rundt i landet og giver konsultationer.

»Manglende sex er et symptom på, at noget andet er galt«, siger hun.

»Køb-og-smid-væk-kultur«

Jane Bækgaard, der er psykolog og børnesafkyndig, forklarer, at det typisk er når der kommer børn ind i billedet, at ægteskabet udfordres.

»Begge forældre kommer med hver deres rygsæk med to opdragelseskulturer fra deres egen opvækst. De har høje forventninger til at skulle varetage opvæksten sammen, og det stemmer måske overhovedet ikke overens med den barske virkelighed«, siger Jane Bækgaard.

Samtidig forklarer hun, at de høje skilsmisseprocenter i høj grad har med samfundsudviklingen at gøre. Vi lever i en 'køb-og-smid-væk-kultur', siger hun.

»Ting skal fikses hurtigt. I dag er der en tendens til at arbejde for lidt for at få noget til at fungere«.

LÆS OGSÅ

Ifølge Jane Bækgaard bliver skilsmissen, som virker som den nemme løsning, ofte den sværeste.

»Man tror, man slipper for besværligheden, når man skiller sig af med den anden. Men man finder ud af bagefter, at man skal samarbejde for at få det til at fungere med børnene, og det er her man virkelig bliver sat på prøve«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden