Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Moderne kærlighed

Sådan ser fødderne på en 12-årig pige, som deltager i undersøgelsen, ud. Trange sko har trykket tæerne skæve.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smarte sko ødelægger børnenes fødder

Selv hos børn i 12-13-års alderen kan man se effekten af forkert fodtøj. Fodfolk vil have de fodformede sko tilbage.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For den viste begyndende fodskader hos cirka 90 pct. af en gruppe på 60 børn, hun har fulgt, siden de gik i børnehave i begyndelsen af årtusindet.

Børnene, som i dag er 12 år gamle, har i varierende grad fået ansats til alvorlige tåskader af at gå i forkert fodtøj. Og det skræmmende er, siger Dorthe Frellsen, at de ikke har gået i specielt billige sko:

Skoene er for smalle i tåen
»De kommer fra familier, der repræsenterer et bredt udsnit af den almindelige befolkning, og de har gået i kondisko, og hvad børn ellers går rundt i. Problemet er bare, at skoene typisk er alt for smalle ude ved tæerne, og det giver skader. Men at de begynder at viser sig allerede i 12-års alderen, var en overraskelse – og sådan vil billedet med al sandsynlighed være i resten af landet«, siger Dorte Frellsen.

Undersøgelsen vil blive præsenteret på en videnskabelig konference, som Foreningen for Fodsundhed i dag holder på Gentofte Hospital.

Skoene deformerer tæerne
»Det handler om at få danskerne til at vælge mere fodformede sko, hvor der er plads til tæerne. De smalle sko uden plads til tæerne – og sko med høje hæle – er skyld i enormt mange fodproblemer hos danskerne. Smalle sko har ganske enkelt den effekt, at de over tid deformerer tæerne ved at trykke dem sammen. Til sidst bøjes knoglerne, og så har man balladen: bl.a. med ganghæmmende knyster på storetæerne og såkaldte hammertæer. Det er det, børn grundlægger ved at gå i de forkerte sko«, siger Dorte Frellsen.

Hvor generende disse skader kan blive senere i livet, vil blive klart demonstreret på konferencen, når Finn Bojsen-Møller, der er dr.med. i fodfunktion ved Panum Instituttet i København, ruller sit talmateriale ud.

Her er der tale om en særkørsel af den såkaldte Østerbro-undersøgelse, der gennem flere årtier har fulgt helbredet hos omkring 20.000 københavnere.

Ønskes: Fodformet skorevolution
I de tidligere analyser af materialet fra Østerbro-undersøgelsen blev der ikke kigget specifikt på fodhelsen, men det er nu sket – og resultatet er ikke muntert:

»Vi har koncentreret os om aldersgruppen 50-59 år, og her viser det sig, at 22 procent af kvinderne og 11 procent af mændene siger, at de har så store fodproblemer, at det generer dem både på arbejdet og i fritiden. Det er meget markante tal, og den eneste forklaring er, at disse mennesker i de fleste tilfælde har gået i forkert fodtøj. At kvinderne døjer mest, skyldes formentlig, at de også i en vis udstrækning har gået i sko med høje hæle«, siger Finn Bojsen-Møller.

Lover ikke godt for fremtiden
Fodproblemerne hos de midaldrende lover ikke godt for fremtiden, understreger han.

»Skæve tæer fører tit til sår, og har man samtidig erhvervet sig en diabetes 2, er risikoen for koldbrand stor. Det koster amputation af mange tæer hvert eneste år – og følgeudgifterne er enorme, fordi folk tit bliver så bevægelseshæmmede, at de må forlade arbejdsmarkedet. Derfor er der virkelig brug for en fodformet skorevolution«, siger fodfunktionsspecialisten:

»Det er jo tankevækkende, at man har færrest problemer med skæve tæer og den slags fodgebrækkeligheder i lande, hvor folk overvejende går i sandaler«.

Kampagnetilbud: Prøv 1, 2 eller 3 måneder for 299,-

Lige nu kan du i bestille et abonnement, der passer til dine læservaner til en særlig pris.

Læs mere

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden