Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Jens Dresling(Arkiv)
Foto: Jens Dresling(Arkiv)

Forældrekurser. Med fokus på forebyggelse af sociale problemer ønsker Anette Vilhelmsen (SF), social-, integrations- og børneminister, at forberede kommende forældre om graviditet, familiedynamik og økonomi.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister vil give fædre og mødre forældrekørekort

Den ny socialminister vil have større fokus på forebyggelse af sociale problemer blandt børn og unge.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle førstegangsgravide og deres partnere ville have godt af at komme på kursus i at blive forældre.

Det ville forebygge sociale problemer og dyre skilsmisser – og derfor gavne både børn og samfundsøkonomien.

LÆS OGSÅ

Det mener den nye social-, integrations- og børneminister, Annette Vilhelmsen, der i dag i forbindelse med SF’s sommergruppemøde peger på forebyggelse som et kodeord for den socialpolitik, hun vil føre.

Forebygger sociale problemer
Ministeren vil i løbet af efteråret præsentere et samlet forebyggelsesudspil, som skal beskrive eksisterende og præsentere nye initiativer, der styrker den tidlige indsats. Hun bebuder allerede nu, at intentionen er, at der på finansloven tilføres nye midler til forebyggelse af sociale problemer blandt børn og unge – uden at hun dog vil være mere konkret.

»Jo tidligere vi sætter ind, jo bedre kan vi afbøde problemer, som senere vokser sig store og også dyrere«, siger Annette Vilhelmsen, der mener, at inddragelse af forældrene er afgørende.

Som eksempel på en succesfuld forebyggende indsats nævner hun de såkaldte gratis forældrekurser, hvor kommende forældre mødes i mindre grupper og lærer om temaer som graviditet, familiedynamik og økonomi.

Forebyggelse er kodeordet, fordi man ved at styrke forældrene og familien forebygger skilsmisser og sociale problemer.

På tværs af sociale skel
Holstebro Kommune er foregangskommune for forældrekurserne, der kører som et treårigt pilotforsøg, men erfaringerne efter det første halvandet års tid er gode, forklarer Ole Elbæk, chef for Rådgivningen i Børn og Unge i kommunen. 91 procent af de kommende førstegangsforældre tilmelder sig, og kun 10 procent falder fra undervejs.

»Vi var bekymrede for, om vi fik alle med, også dem, der kunne have særlig brug for det, men det viser sig, at der er en bred deltagelse. Måske fordi grupperne udelukkende er sammensat efter terminen, og de er derfor bredt sammensat socialt og geografisk«.

Det kræver ikke kørekort at få børn, men det kræver noget at få børn, og når vi med en støttende indsats kan forebygge, at børn og familier får sociale problemer, har vi som samfund et stort ansvar

Kommunen har undersøgt, hvem der ikke deltager i kurset, og det er ikke entydigt de dårligst socialt stillede. Oftest er folks arbejde årsagen til, at forældre ikke melder sig til eller falder fra.

Konceptet for kurset, som kommunen har udviklet i et partnerskab med Center for Socialt Ansvar, har svensk forbillede.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her har kurserne kørt siden midt i 1990’erne med stor succes. Interessen herhjemme er også stor. I hvert fald 25 kommuner arbejder allerede med lignende tiltag, fortæller Erik Thorsted, direktør i Center for Socialt Ansvar, som er et netværk af sociale organisationer.

På lang sigt en besparelse
Erik Thorsted mener, at besparelserne vil komme, fordi færre par vil gå fra hinanden, ligesom forældre med alvorlige sociale problemer som misbrug og kriminalitet ikke kun ser kommunen som en modstander, men som et sted, hvor man kan søge hjælp.

»Beregninger viser, at det begynder at løbe rundt allerede efter det første år, og efter 10 år vil der være voldsomme besparelser. Men vi er udfordret af, at kommunerne skal indføre det, samtidig med at de skal skære ned«, siger Erik Thorsted.

LÆS OGSÅ

Socialminister Annette Vilhelmsen glæder sig over, at så mange har glæde af kurserne, og hun er ikke bange for, at det er formynderisk, at man nu skal på kursus for at blive en god forælder.

»Det kræver ikke kørekort at få børn, men det kræver noget at få børn, og når vi med en støttende indsats kan forebygge, at børn og familier får sociale problemer, har vi som samfund et stort ansvar«, siger Annette Vilhelmsen, som dog ikke vil kræve, at kommunerne indfører forældrekurser, kun anbefale det.

Efterlyser konkrete krav

Formand for Børns Vilkår Peter Albæk synes, at det er godt, at ministeren har fokus på forebyggelse, og han er positiv over for Holstebros forsøg med forældrekurser. Han så dog gerne mere håndfaste krav til kommunerne. »Jeg kunne godt ønske, at hun var lidt mere ambitiøs på kommunernes vegne, eksempelvis ved at kræve, at kommunerne skal dokumentere, at de håndterer og løfter den forebyggende indsats på børne- og ungeområdet«, siger Peter Albæk. Han mener, at ministeren kan styrke forebyggelsen ved at sørge for, at der i enhver daginstitution er mindst en pædagog, som er uddannet til at spotte og håndtere børn med særlige behov.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden