FOTO: Per Marquard Otzen

FOTO: Per Marquard Otzen

Familieliv

Sådan taler du med dit barn om skilsmissen

Børn reagerer meget forskelligt, når de synes, skilsmissen er svær at håndtere.

Familieliv

Østersbarnet: Kan reagere ved at blive tavst og lukke sig ind i sig selv. Bliver ofte mødt med reaktionen: Hvor klarer hun/han det flot, fra de voksne. Det kræver følsomhed, tid og ro at høre, hvad østersbarnet tænker og føler.

Afsæt god tid ved puttetid eller hyggestunder, og lad være med at bombardere med spørgsmål. Sæt dig i barnets situation, og sig for eksempel: Det må svært at skulle undvære far, når du er her hos mig. Gør det legalt, at barnet også kan være ked af det, selv om mange ting fungerer godt.

LÆS ARTIKEL

Linedanserbarnet: Kan reagere ved at undgå temaer, som kan øge konflikten mellem far og mor. Taler positivt om den forælder, barnet har været hos, og undgår at tale om, hvis der har været problemer.

Undgå at reagere med vrede over for den anden forælder. Rum i stedet barnets bekymringer, og tal om, hvordan problemet kan løses. Hvad vil barnet gerne have, der skal ske?

Mæglerbarnet: Kan reagere ved at beskytte sin far eller mor over for den anden. For eksempel forklare mor, hvorfor far kommer for sent, eller far, hvorfor mor er bekymret. Mæglerbarnet kan miste sin selvfølelse, for det står over for en kæmpe opgave, der oftest mislykkes: at få far og mor til at enes.

Forældre skal lade være med at tro, at det, der er bedst for dem selv, også er bedst for barnet. Se det som et faresignal, hvis barnet føler, det skal beskytte dig og den anden forælder. Prøv at lytte til barnet og dets behov, og sæt dine egne til side.

Kaktusbarnet: Kan reagere ved at udtrykke vrede meget direkte, skabe konflikter, gøre opmærksom på sig selv. Får ofte meget skældud og ses som et barn, der er problemet, i stedet for et barn, der har problemer.

Se vreden og konflikterne som en invitation fra et barn, der har svært ved at sætte ord på, hvorfor det har det svært. Mød provokationerne med visdom og omsorg. Prøv at sætte ord på, hvad du tror, barnet er ked af.

LÆS ARTIKELAfstandtageren: Kan reagere ved at skabe afstand mellem sig selv og forældrene og give udtryk for, at de ikke vil blandes ind i konflikten. Kan virke sur, tavs, hård eller indelukket.

Hvis barnet trækker sig på den måde, så læg mærke til, om de voksne er for optagede af deres eget nye liv med nye kærester og/eller tristhed og vrede. Sørg for at skabe plads til barnet, og vis det, at I kan have et godt liv sammen på den anden side af skilsmissen.

LÆS ARTIKEL

Partifællen: Kan reagere ved at alliere sig med den ene forælder, forsøge at undgå kontakt med den anden og i alle sammenhænge tage den enes parti.

De voksne er nødt til at tage ansvaret på sig og rumme barnets følelser, selv om den fravalgte bliver såret og den anden kan blive 'flatteret' over at blive valgt. Det er vigtigt, at begge ved, at barnet stadig har brug for begge sine forældre. Det vil sige, at den fravalgte skal blive ved med at være der for barnet. Den foretrukne forælder skal tale pænt om den anden og forsøge at bevare kontakten.

Kilde: Far, mor og skilsmissen, souschef ved Center for Familieudvikling, Ruth Juul

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce