Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Skærmtræt? Jo ældre børn er, jo mere af deres tid sluger de digitale medier.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn bruger syv timer daglig foran en skærm

Ekspert forventer, at forbruget vil stige endnu mere, end det allerede har gjort.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn og unge bruger mange timer foran en skærm hver uge. Faktisk så mange, at det i gennemsnit svarer til en voksens arbejdsuge. 41 timer og 30 minutter bliver det til, hvis man lægger det sammen.

TNS Gallup har lavet en særkørsel for Lørdagsliv over de 5-16-åriges tidsforbrug på fjernsyn, dvd, konsol- og computerspil, onlinespil og aktivitet på internettet. Og på skoledage er gennemsnittet 5 timer og 23 minutter, i weekenden 7 timer og 17 minutter.

Medier er hovedunderholdning Jo ældre børnene er, jo mere tid sluger medierne. De yngste fra 5-7 år bruger på hverdage 3 timer og 12 minutter og lige godt 5 timer på weekenddage. De ældste fra 14-16 år bruger 7 timer og 26 minutter på skoledage og 9 timer og et kvarter lørdage og søndage. »Tallene bekræfter, at medierne i dag er børns hovedunderholdning. Nogle er spejdere, mange går op i sport og musik, men stort set alle – uanset bopæl og socialgruppe – interesserer sig for medier«, siger dr.phil., professor ved Syddansk Universitet Kirsten Drotner.De sociale medier fylder meget
En anden forskel er, at forældrene voksede op med tv og simple computerspil og derfor ofte mangler en klar fornemmelse af det høje element af kommunikation, som præger skærmmedier i dag, og som er med til at forklare det høje timetal.

»De sociale mediers indtog på pc og konsoller betyder meget. Onlinespil har i mange år været en stor ting, især hos drenge, men siden det er blevet udbredt at kombinere det med chat, er der kommet et stort element af kommunikation og dermed social interaktion ind over«, siger Kirsten Drotner.Undersøgelsen ’Unges medie- og museumsbrug’ fra 2011, som hun stod i spidsen for, bekræfter, at børn fra 13 år og op daglig bruger digitale medier til både kommunikation, information og oplevelse/underholdning, og at de store børn også bruger gammeldags analoge medier.

Især stigning i weekender

Sammenlignes Gallups 2011-tal med tilsvarende fra 2007, er det samlede tidsforbrug på hverdage ’kun’ vokset med 1,5 procent, mens skærmmedier på weekenddage er gået fra at sluge 6 timer og 48 minutter til 7 timer og 17 minutter – en stigning på 7,1 procent. Forklaringen er, at underholdningselementet fylder mere. Til grund ligger i hvert fald mere tv-kiggeri, mere onlinespil og ikke mindst mere af den uspecificerede kategori ’at være på internettet’. »Internettet er målet for de unges opmærksomhed, og sociale medier som f.eks. Facebook bruges både som underholdning og kontaktfunktion til f.eks. sports- og fritidsaktiviteter«, siger senior research executive Jens Agertoft fra Gallup.LÆS OGSÅ Han forventer yderligere stigning i årene fremover, fordi streaming og sites som YouTube øger mulighederne for selv at bestemme, hvornår og hvad der skal bruges tid på. I forhold til børn over 13 år, som Kirsten Drotner især har beskæftiget sig med, fremkalder endnu mere skærmtid og endnu mere ’selvstyre’ pga. flere smartphones og tablets ikke i sig selv panderynker. »Jeg synes ikke, man som forældre skal stirre sig blind på, at der kommer ti minutter ekstra på. Man skal se mere på, hvad børnene bruger de minutter til«, siger hun, med henvisning til at danske forældre generelt har meget få regler for deres børns medieforbrug.Når de findes, drejer de sig typisk om tid og penge. Altså hvor længe børnene må spiller computerspil, eller hvad deres telefonabonnement må koste. I andre lande ses især blandt middelklassens forældre en langt større interesse for at gå ind i dialog med børnene om, hvad de bruger medierne til.

»Det gør vi ikke særlig meget i herhjemme. Forældre forklarer det med, at de har tiltro til deres børn, men faktisk siger børnene, at de nogle gange godt kunne ønske, at deres forældre viste lidt mere interesse for det, de laver«, siger Kirsten Drotner.

Så lang tid bruger børn hver dag på at...

Hverdag

5-7 år

8-10 år

11- 13 år

14-16 år

Alle

... se tv

1 time 16 min.

1 time 30 min

1 time 51 min

2 timer 2 min

1 time 40 min

... se video/DVD

26 min.

21 min

20 min

21 min

22 min

... være på internettet

26 min

53 min

1 time 30 min

2 timer 36 min

1 time 23 min

. .. spille computerspil

1 time og 4 min

1 time 45 min

2 timer 32 min

2 timer 27 min

1 time 58 min

samlet tidsforbrug

3 timer 12 min

4 timer 29 min

6 timer 13 min

7 timer 26 min

5 timer 23 min

Lørdag og søndag

... se tv

2 timer 1 min

2 timer 21 min

2 timer 28 min

2 timer 44 min

2 timer 24 min

... se video/DVD

51 min

46 min

41 min

47 min

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

46 min

... være på internettet

36 min

1 time 5 min

1 time 54 min

2 timer 48 min

1 timer 38 min

... spille computerspil

1 time 34 min

2 timer 20 min

3 timer 2 min

2 timer 56 min

2 timer 29 min

samlet tidsforbrug

5 timer 2 min

6 timer 32 min

8 timer 5 min

9 timer 15 min

7 timer 17 min

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden