Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: FRANDSEN FINN
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan gør du livet surt for ladcykeltyven

Husk at sikre din ladcykel mod tyveri. Christiania Smedie og Nihola Cykler giver dig her gode råd til hvordan.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas godt på din ladcykel.

TV2-programmet Station 2 viste mandag aften, hvor ladcykel-tyvene arbejder. Programmet viste via en gps-sender, at en ladcykel blev smidt op i varevogn og kørt på et værksted, hvor låsen blev skåret af og cyklen forsynet med falsk stelnummer.

Herefter blev der indrykket en annonce i Den Blå Avis og kort efter ville en intetanende kunde købe den stjålne cykel. For almindelige mennesker er det umuligt at sikre sig - også fordi bagmændene laver falske regninger, så alt ser tilforladeligt ud.

Men du kan selv gøre meget for at undgå, at din ladcykel bliver den næste i rækken af stjålne cykler.

Her er otte gode råd fra Christianias Smedie og Nihola Cykler om hvordan du mindsker risiko for at du cykel bliver stjålet samt hvilke forbehold du bør gøre dig.

Smeden Morten Bigum fra Christianias Smedie giver først fire gode råd til hvorledes du kan gøre dit mod at din ladcykel bliver stjålet.

1. Køb to låse Køb en kraftig kædelås. Motorcykelkæden City Chain 1060 fra Abus råder Christiana Smedien deres kunder til at købe. Den er både forsikringsgodkendt samt godkendt af Dansk Varefakta Nævn (DVN). Den er lavet af et stærkt materiale, der ikke kan klippes over.

Du bør også anskaffe dig en almindelig lås og få den fastmonteret ved baghjulet.

2. Lås altid cyklen fast
Du skal så vidt muligt altid låse din cykel fast til en stolpe. Uanset om du parkerer den i gården, på gaden eller et sted i byen er det vigtigt at sikre cyklen. Hvis ikke dette er muligt, så lad kæden låse stellet til fordækket.

3. Stil cyklen synligt
Om muligt stil din cykel et sted hvor mennesker passerer og trafikken ruller forbi. Det gør det mere omstændeligt for en tyv at stjæle din cykel ubemærket.

4. Giv din cykel særpræg
De fleste cykeltyve går efter et standard look. Prikkede og ternede cykler er mindre attraktive at stjæle. Derfor, personliggør gerne din nyindkøbte cykel ved hjælp af påmalede farver og flotte mønstre.

Indehaver af Nihola Cykler Nils Holme Larsen giver her yderlige fire råd til hvilke forbehold du bør tage dig ved køb af din cykel.

5. Gem papirerne
Gem dine papirer! Hav check på dem. De er vigtige at have hvis din cykel skulle gå hen og blive stjålet eller hvis du en dag vil sælge den videre til tredje part.

6. Tag et billed
Få en til at tage et foto af dig når du sidder på cyklen og tag selv et foto af dit stelnummer. Det er godt at have den liggende i dit arkiv der hjemme.

7. Se identifikation
Hvis du køber din cykel brugt, så se indentifikation på sælgeren. Så ved du at det et en ærlig sælger, der ikke prøver at sælge dig en stjålet cykel.

8. Undersøg stellet
Undersøg stelnummeret nøje. Brug eventuelt forstørrelsesglas for at se om nummeret på cykelstellet ikke er blevet rettet i.

Hvis skaden sker
Hvis uheldet er ude og familiens dyre ladcykel er stjålet, stiller forsikringsselskaberne nogle krav, som skal være opfyldt for at du kan få erstatning.

For det første skal du have cyklens låsebevis, der er din dokumentation for, at cyklen har været forsynet med en godkendt lås. Ofte fremgår cyklens stelnummer også af låsebeviset - forsikringsselskabet kræver også, at du kan oplyse stelnummeret på cyklen.

Chefkonsulent Christian Skødt fra Forsikringsoplysningen siger til tjek.dk, at forsikringsselskaberne ikke stiller krav om, at ladcyklen skal fastlåses til noget - eksempelvis et nedløbsrør eller et cykelstativ. Men det rådet lyder, at man bør fastlåse cyklen til noget, hvis den står parkeret på en åben vej.

På den måde skal tyve bruge længere tid og arbejde på at få cyklen med sig - og tid er det eneste, som tyven ikke har.

Udvidet dækning
De fleste større forsikringsselskaber har en sumbegræsning på omkring 12.500 kroner. Hvis din cykel er dyrere, bør du derfor tegne en udvidet dækning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Prisen for den udvidede dækning svinger fra selskab til selskab, men den ligger typisk på 500 kroner i de dyreste områder som København og Århus og ned til et par hundrede kroner i de mindre byer i provinsen, hvor risikoen for at cyklen bliver stjålet er mindre.

Cykler, der bliver stjålet i deres første 'leveår' bliver dækket 100 procent. Først når cyklen er ældre end 12 måneder bliver erstatningen nedskrevet. Typisk får du 90 procent af cyklens nypris, hvis den stjålne cykel er mellem 12 og 24 måneder gammel. Er cyklen mellem 24 og 36 måneder gammel, kan du regne med at få omkring 80 procent af cyklens nyværdi udbetalt.

Grænsen går ved fire år

Det betyder samtidig, det ikke længere kan betale sig at have en udvidet dækning, når cyklen er ældre end fire år. For så vil værdi være nedskrevet så meget, at erstatningen kommer under den normale sumbegræsning i forsikringen.

Christian Skødt understreger, at mange fejlagtigt tror, at forsikringsselskabet tager udgangspunkt i den pris, som du gav for cyklen. Men det er forkert.

»Hvis du har købt en cykel på tilbud - og den bliver stjålet inden for et år - så får du en helt ny cykel – også selv om cyklen ikke mere kan købes på tilbud«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden