Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere ældre flytter i bofællesskaber

Antallet af seniorbofællesskaber er steget voldsomt gennem de seneste 30 år.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Interessen blandt danskere over 50 år for at flytte sammen i forpligtende bofællesskaber, hvor man samtidig har sin egen bolig, er konstant stigende.

Det melder seniorkonsulent i Ældre Sagen, cand.jur. Margrethe Kähler, som har fulgt udviklingen i næsten 30 år.

LÆS ARTIKEL »I slutningen af 1980’erne kunne man tælle seniorbofællesskaberne på to hænder. I dag er der mindst 350 af slagsen, så interessen er absolut stigende«, siger Margrethe Kähler, som har skrevet flere bøger om bofællesskaber for ældre. Populariteten har flere forklaringer. Dels er der i dag på grund af skilsmisser betydelig flere enlige end tidligere. Dels har mange ældre danskere i deres ungdom selv boet i kollektiver eller bofællesskaber, hvilket betyder, at tanken ikke ligger dem fjernt. Og nok så væsentligt, så stiller ældre i dag langt flere krav til tilværelsen som seniorer, end sofaen kan dække, forklarer Margrethe Kähler: »Når folk begynder at nærme sig det tidspunkt, hvor de skal forlade arbejdsmarkedet og ikke længere har børn til at skabe liv i huset, tænker mange over, hvad de nu skal lave, og hvordan de kan skabe indhold i deres liv. I et bofællesskab kan du slippe ud af ensomhedens forbandelse og samtidig bevare din integritet, din økonomi og dit privatliv«, siger hun. Naboskab giver tryghed Boligselskabet Lejerbo har cirka 20 seniorbofællesskaber i landet, og de er populære, fortæller boligselskabets direktør: »Vi har meget nemt ved at udleje boligerne, og de er meget velfungerende, kan vi se fra de undersøgelser, vi laver blandt nogle af vores seniorbofællesskaber. Beboerne oplever, at det gode naboskab giver dem tryghed, nærvær og sammenhold i en spirende alderdom«, siger Lejerbos direktør, Palle Adamsen.

Den kollektive boligform kan sågar mærkes hos den kommunale ældrepleje, oplyser Palle Adamsen:

»Nogle kommuner melder, at behovet for omsorg bliver mindre i områder med seniorbofællesskaber, blandt andet hos folk med nedsat mobilitet. Hvor de før ville sidde passivt i egne boliger, er de nu med i fællesskabet og i de forskellige aktiviteter. Folk hjælper hinanden både indenfor i boligen, men også med indkøb og med at komme rundt. Man bliver simpelthen mere aktiv af at bo sammen med andre«, siger Lejerbos direktør, Palle Adamsen.

Selv om boligerne er eftertragtede, skal man ikke opgive på forhånd. For som direktøren udtrykker det, er der en vis naturlig udskiftning på grund af beboernes alder.

LÆS BREVKASSE

Boformen er populær blandt både enlige og par, melder Ældre Sagen. Faktisk er der flere og flere (ægte)par, som viser interesse for at indgå i bofællesskaber sammen med andre voksne. Dels fordi det er en måde at sikre på, at den længstlevende partner har et trygt og rart sted at bo. Dels fordi det giver ny energi til parforholdet at involvere sig i nye mennesker og aktiviteter:

»Det giver jo noget inspiration, når man kan komme hjem og fortælle hinanden noget om sine aktiviteter. Så bliver man interessant for hinanden, og det styrker ens selvværd at have noget at fortælle. Også til børn og børnebørn«, siger Margrethe Kähler.

Flyt, mens du er i job

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ældre Sagen anbefaler, at man realiserer drømmen, mens man stadig er forholdsvis ung og aktiv og har energi på at møde andre og gå aktivt ind i fællesskabet. »Så man undgår at blive en sofakartoffel«, som seniorkonsulent Margrethe Kähler udtrykker det og forklarer: »Det er som regel nemmere at tage det store spring og skifte både bolig og livsstil, mens man stadig har et højt energiniveau, så vi råder folk til at rykke, mens de stadig er på arbejdsmarkedet. Når man arbejder, er man vant til, at andre har forventninger til én, man har en masse kontakter, man er vant til at lære nye mennesker at kende, og man har en bedre økonomi«.Margrethe Kähler rådgiver daglig ældre borgere omkring boligforhold og kan se en tendens til, at folk, som går hjemme, bliver mere forsigtige: » Vi ser mange være vilde med tanken, men som får kolde fødder undervejs, fordi de har så god tid til at tænke over det. Så kommer alle betænkeligheder og bekymringer«, siger Margrethe Kähler. Hendes bedste råd lyder kort og godt: »Stol på al fryd, stol på alt det nye og sats på at blive 100 år«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden