KIRKEGANG. Vi går mest til begravelser.
Foto: MAGNUS HOLM

KIRKEGANG. Vi går mest til begravelser.

Familieliv

Begravelser får os til at gå i kirke

31 procent besøgte sidst en kirke til en begravelse. Kun få går til højmesse.

Familieliv

Begravelser kan få danskerne i kirke. Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort meningsmåling fra YouGov, der har spurgt danskerne, hvornår de sidst har besøgt en kirke, skriver Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ

Det hyppigste svar er begravelsen med 31 procent. Nummer to på listen er dåb med 18 procent. Herefter kommer højtider med 12 procent, mens bryllup og konfirmation har hver 10 procent.

Kun få går til højmesse
Højmesser tegner sig for 7 procent. Lektor Hans Raun Iversen fra Center for Kirkeforskning står bag undersøgelsen. Han lavede samme undersøgelse i 1973, og her var gudstjenesten vinder med 35 procent, mens begravelsen lå på 23.

Tilslutningen til højmesserne er faldet dramatisk på 40 år.

»Tallene peger på, at det er de kirkelige handlinger, der står stærkere og stærkere. Før i tiden sagde præsterne stort set, at de kirkelige handlinger bare skulle overstås. Men det er foragt for folket. Tværtom burde de sætte flere ressourcer af til de kirkelige handlinger«, siger han.

Ulla Morre Bidstrup er lektor ved Pastoralseminariet i Aarhus og har blandt andet forsket i ritualer. Hun er ikke overrasket:

»Hvor kirkelige vielser falder betragteligt, så er begravelserne stort set uantastede, og der kan jo snildt dukke 200 personer op«.

Sætter rammer i tilværelsen

Bedemand og antropolog med speciale i begravelseskultur Naja May siger, at resultatet viser, at de fleste i den situation har behov for at læne sig op ad traditionen.

»Begravelser kræver flere ressourcer end andre kirkelige handlinger, og her har folkekirken både rum, rammer og ritualer«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Tine Lindhardt, biskop i Fyens Stift, forklarer tallet på en anden måde.

»Jeg tror, at begravelser har så relativt mange besøgende, fordi her smelter personhistorien og evangeliet sammen. Det er her, det konkrete liv ses i lyset af evangeliet. Det sætter rammer i tilværelsen og eksistensen, hvor man ser sit liv i lyset af noget mere«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce