Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Moderne kærlighed

Tro. Børnene i Kollektivhuset Bella tvivler ikke på, at julemanden snart kigger forbi igen. Her er det Nicklas, Anna og Ella
Foto: Katinka Hustad

Tro. Børnene i Kollektivhuset Bella tvivler ikke på, at julemanden snart kigger forbi igen. Her er det Nicklas, Anna og Ella

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor er julens hvide løgne gode for børn

Julemænd og nisser bidrager til børns udvikling – også når illusionerne brister.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert år, når vi når første december, rykker nissen ind i Kollektivhuset Bella i Brønshøj, København. Han putter salt i sukkerskålen, vikler toiletpapir om stolene og roder generelt en hel del.

Og selv om børnene aldrig har set børnehavens nisse i virkeligheden, står det ikke til diskussion, at han findes, og at han inden længe atter gør sit indtog.

LÆS ARTIKEL

»Nisserne er børn til julemanden, men det er moren, børnene kommer fra«, fortæller William på fem – næsten seks – år.

Både julemanden og nisserne er klædt ud. De har rødt tøj på, bor på Grønland og elsker risengrød. Og ikke nok med, at nissen driller i børnehaven, han tager også med hjem nogle gange, fortæller Bastian på fem år.

»Jeg ligger altid vågen om aftenen og glæder mig til, at nissen kommer. Jeg vil gerne prøve at se ham, men han prøver sikkert at gøre sig usynlig. En dag var jeg vågen, helt til min mor og far gik i seng og en time længere, men han kom ikke. Men jeg hørte nogen, der gik ude på gangen«, siger han.

»Skete der så noget?«, spørger William.

»Ja, næste morgen lå alle mine bøger nede på gulvet«, siger Bastian.

Sundt med løgne
Julemåneden er fyldt med traditioner, ritualer og små hvide løgne, og de mange historier og fantasier er spændende for børnene, mener Else Guldager, der er sundhedsplejerske, redaktør af sundhedsplejersken.dk og har en ph.d. i sundhedsvidenskab.

»Det er både historie- og generationsfortælling. Det kan forårsage mange spørgsmålstegn, og det er udviklende for børnenes arbejde med fantasi og virkelighed«, siger hun. Derfor må man som voksen gerne spille med og finde på historier, der kan give børnene lidt at tænke over i julemåneden.

Netop det gør pædagogerne i Brønshøj, som har opdigtet historien om drillenissen. Hver morgen er børnene spændte på, hvad nissen har fundet på af narrestreger, fortæller pædagog i institutionen Karin Dyhr Kristensen.

»Nissen kan være med til at skabe legeuniverser for dem. Hvis han for eksempel har spredt glimmer ud over det hele, kan det være med til at sætte gang i lege med glimmer«, siger hun. Plads til troen

På den måde kan nissen være et hyggeligt supplement til hverdagen. En gang imellem snakker børnene om, at nissen ikke findes, og at det i virkeligheden er mor og far, der køber julegaverne. »Men så kommer de i konflikt, for pludselig taber de noget. De taber troen på noget, som de egentlig synes er spændende«, siger Pia Gilsgaard Nordstrøm, der er leder af institutionen. Hverken hun eller Karin Dyhr Kristensen har oplevet, at det har skabt konflikt mellem børnene, at nogle har en stærkere tro på nissen end andre.LÆS OGSÅ »Så snakker vi i stedet om, hvad man tror på. At nogle tror på nissen, og at andre ikke gør, ligsom at nogle tror på Gud og andre på Allah. Det kan de godt forstå, og så er der plads til alle, uden at det skaber konflikt«, siger Karin Dyhr Kristensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er dog ikke nogen grund til at være bange for, at børnenes illusion om mirakelmanden en dag brister, mener Else Guldager, for den proces kan også være udviklende for børnene.

»Det pirrer også forestillingsevnen. De begynder at stille en anden type spørgsmål og tænke over, om det nu også kan passe, det de voksne siger om julemanden. Det er en længerevarende proces, som også er udviklende«, siger hun.

Hvis nogen udfordrer troen, er det bedste, man kan gøre, at være tilstrækkelig hemmelighedsfuld, mener hun.»Man kan sagtens holde en dør åben og sige: Hvem ved? Måske finder du ud af det, når du bliver lidt ældre?«, foreslår hun.

Tilbage i Kollektivhuset Bella er der ikke nogen, der har lyst til at punktere fantasierne om julemanden og nissen. Børnene virker meget overbeviste i deres tro, og det er ikke kun Bastian, der har oplevet at få besøg af nissen om natten, mens han sov.

»Hvis jeg ikke husker helt forkert, så var der rifter i alle mine reoler derhjemme sidste jul. Dem havde nissen lavet«, fortæller William med en eftertænksom finger på hagen.

»Ja, han laver narrestreger, for nogle gange putter han også puder ned i min gavesæk«, supplerer Bastian. Ingen af de to drenge er bange for julemanden. Så længe man husker at give ham risengrød, er han sød og rar og meget velkommen.

»Jeg glæder mig til at se, om der er fejl på mit værelse igen i år«, siger Bastian.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden