Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN

Venskabspagt. De tre hovedpersoner fra Pagten er blevet voksne og vil gerne hjælpe børn, der bliver mobbet. Fra venstre Mathias Toftegård Andersen (Rune), Benjamin Engell (Malthe) og Filip Søskov Davidovski (Emil).

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drengene fra 'Pagten': Forældre og lærere ser ikke, hvor dårligt deres børn har det i skolen

Børns virkelighed er barskere end forældre og lærere tror, pointerer de tre unge.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er snart fem år siden, at DR-julekalenderen Pagten blev optaget.

I mellemtiden er de tre drenge Malte, Rune og Emil blevet voksne unge mænd med et tæt venskab og med en lyst til at gøre en forskel, når det kommer til mobning blandt børn.

Mobning og drillerier er nemlig en stor del af mange skolebørns hverdag, kan de bekræfte fra deres egen skoletid. Og ofte har mobningen et endnu mere forkrampet og gustent udtryk end de konflikter, som børnene i Pagten roder sig ind og ud af igen, og som er så voldsomme, at det har fået forældre til at klage til DR.

»Pagten er ikke virkeligheden. Virkeligheden er meget værre«, siger Mathias Toftegård Andersen, som spiller den hårde dreng Rune.

LÆS OGSÅ

Det værste er, at mobningen foregår uden de voksnes opmærksomhed, påpeger de tre unge mænd i enighed.

»Forældre og lærere har en meget stor uvidenhed om børnenes hverdag, og de forstår ikke nok til at gå ind i børnenes forhold. Det er ligesom inspektøren i Pagten, som kun vil se glansbilledet af barnet«, siger Filip Søskov Davidovski, som i serien har rollen som medløberen Emil.

Forældrenes opmærksomhed er essentielt for børn uanset børnenes placering i mobbehierarkiet, mener de unge mænd.

For eksempel er den hårde dreng Rune selv offer for de mislyde, der er mellem hans forældre, fortæller Mathias Toftegård Andersen, når han skal drage paralleller til handlingen i Pagten:

»Rune får en masse materielle goder og hans forældre kalder ham en 'møgforkælet unge', men der er ingen kærlighed i familien, og det gør Rune til en hård dreng. Ens forældre er hele grundlaget for, hvordan man bliver som menneske«, siger Mathias Toftegård Andersen.

Lærerne ser intet

Også lærerne er generelt alt for dårlige til at opdage, hvad der faktisk foregår mellem eleverne i klassen, er de tre unge mænd enige om.

»Man er nødt til at have lærere med særlig kompetence til at håndtere mobning. Lærerne tror, at de godt kan se, hvad der foregår, men det kan de tit ikke. Bare fordi man er færdiguddannet på læreruddannelsen, er det ikke ensbetydende med, at man er kompetent til at arbejde med hårde mobbere«, siger Benjamin Engell.

Han har rollen som Malte, der er offer for Runes ondskabsfuldheder. I den virkelige verden har han ikke prøvet at blive mobbet, men han kender godt til det at være medløber.

»Jeg tror de fleste af os har prøvet at være medløbere i mobning. Det ligger til os, at vi er bange for at sige nej. Vi tør ikke stå imod og er meget optaget af, hvad andre tænker«, siger Benjamin Engell.

Filip Søskov Davidovski er enig og supplerer:

»Du er bange for at blive den næste, som er udenfor. Men der skal bare være én, som tør sige fra, så kommer de andre med«, lyder hans opfordring.

De tre venner glæder sig over, at Pagten er med til at sætte fokus på mobning af børn, og håber, at forældre vil tale med deres børn i stedet for at slukke for fjernsynet.

Skriv på Facebook

Børn er også velkomne til at skrive til de tre drenge på deres Facebook-fansider.

»Skriv til os. Vi er rigtig taknemmelige for at kunne hjælpe andre. Og alle får svar«, siger Filip Søskov Davidovski.

Facebook-fansiderne findes i deres tre respektive navne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden