0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Moderne kærlighed

Vrede forældre klager over mobning i 'Pagten'

Forældre opfordres til at tale med børnene frem for at lukke af for virkeligheden.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PR
Foto: PR

Pagten. Julekalenderen 'Pagten' italesætter mobning og opfordrer forældre til at snakke med deres børn om det virkelighedsnære emne

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Er det julehygge, når den 12-årige Malte hænger med hovedet ud ad vinduet fra 4. sal på skolen? Eller når hans spegepølsemad bliver besudlet af en spytklat eller han bliver sparket af de andre drenge i skolegården efter skole?

En del vrede forældre mener nej, og har klaget til DR over årets julekalender ’Pagten’, hvor hovedpersonen, Malte, bliver mobbet på det groveste af en gruppe drenge i klassen.

LÆS ARTIKEL

»Hvis denne grove mobning fortsætter, så har jeg ikke lyst til at se mere af ’Pagten’. En julekalender skal være hyggelig og bygge op til en lykkelig juleafslutning«, lyder en af de mange kommentarer på ’Pagten’s facebookside.

En anden far skriver:

»Jeg var helt rystet, da jeg havde set afsnittet i går, og mine børn sad og kiggede på måbende«.

Børns Vilkår forstår godt, at nogle forældre finder serien barsk. Men mobning er desværre en del af mange børns hverdag, og derfor bør forældrene tale med børnene frem for at slukke for fjernsynet, pointerer organisationen.

»Børn kan godt klare de barske historier, hvis de voksne vil tale om det. Vores budskab er, at man kan bruge Malthe til at spørge ind til, om børnene selv har oplevet at blive mobbet eller har set andre børn blive mobbet«, siger Bente Boserup, som er chef for BørneTelefonen i Børns Vilkår.

Venskaber er det vigtigste
Mange af de grusomme ting, Malthe oplever, er faktisk noget, som mange børn vil genkende fra deres egen hverdag, vurderer organisationen.

Således er mobning og drillerier det emne, flest børn henvender sig om til BørneTelefonen, der sidste år havde mere end 30.000 samtaler med børn og unge. Børnenes beretninger er, i lighed med Malthes situation, ikke for sarte sjæle.

En bliver tvunget til at stjæle, en anden får dyppet hovedet i toilettet, en tredje bliver skubbet ud foran en bil. En fjerde får hevet bukserne af, og en gruppe piger tager et billede af hans tissemand og sender det rundt til alle i klassen, viser en gennemlæsning af 900 samtaler om mobning.

»Det skærer i hjertet, når Malthe bliver ydmyget og truet på skærmen, men det er ingenting i forhold til virkelighedens mange børn, som lægger barneliv til ydmygelserne«, lyder det fra Børns Vilkår.Forfatteren Maya Ilsøe glæder sig over Børns Vilkårs opfordring om at sætte mobning på dagsordenen hjemme i børnefamilierne.

»Der er ikke noget, jeg kunne ønske mig mere, end at forældrene taler med deres børn, når de ser serien, for mobning er jo til stede i børnenes virkelighed, og det er vanvittig vigtigt, at vi voksne er opmærksomme«, siger Maya Ilsøe.

I sit arbejde med manuskriptet var hun rundt på en række skoler for at vejre, hvad der optager børn mest.

»Lige meget hvem jeg talte med, og hvilken alder børnene havde, så var fællesskaber og venskaber det allervigtigste for dem. Mange af børnene talte om at være udenfor og om ensomhed. Jeg tror ikke, der er Malthemobning i alle klasser, men den ligger på lur, og der kan hurtigt opstå en gruppedynamik, som er vanvittig usund«, siger Maya Ilsøe. Skamfuldt at blive mobbet

’Pagten’ blev vist første gang i 2010. Dengang modtog Maya Ilsøe breve fra børnepsykologer, som fortalte, at mobning trives alt for godt i det skjulte. »Mange børn finder det skamfuldt at blive mobbet og siger det ikke til nogen, så voksne har et kæmpe ansvar for at se og håndtere det«, siger Maya Ilsøe. Hvad siger du til de forældre, som synes, at ’Pagten’ ødelægger julehyggen? »Det er de velkommen til. Hvis julehyggen skal have en dyb bundklang, skal den handle om noget, der er vigtigt, synes jeg. Og essensen af julebudskaberne er næstekærlighed og kærlighed«, siger Maya Ilsøe.

LÆS OGSÅ Det er da heller ikke alle forældre, der får julehyggen spoleret, når de tænder for fjernsynet klokken 19.30. »Man bliver nødt til at skildre den grove mobning, som den jo kan være, og hvor skjult den kan være, for at belyse dette utrolig vigtige emne«, skriver en mor på facebooksiden.Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter