Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Katinka Hustad
Foto: Katinka Hustad

Bordskik. Aftenen havde festtema og indbygget lynkursus i gæstebud.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Far på kokkekursus: Nu er det sgu slut med Knorr-lasagne

Da kursusdeltagerne mødes fjerde gang, står den på treretters festmenu.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

High five hilsener, knus og håndtryk i skønsom blanding viser, at der er forskel på alder og temperamenter, men ellers er der fælles fodslag fra første færd, da deltagere og undervisere mødes i skolekøkkenet på Pilehaveskolen i Vallensbæk. De ifører sig navneskilte og røde, lilla, orange, blå og sorte hold-forklæder, der som sportstrøjer på skift vaskes af familierne.

»Skal vi have sedler i dag?«, spørger en dreng, og kok Jonas Vigkilde forsikrer ham om, at de også i dag får udleveret opskrifter til deres mappe, så de også kan lave retterne hjemme.

Inden det går løs, er der tid til et par hurtige spørgsmål til kursisterne.

Niårige Mathias, der er her med sin bedstefar, fortæller, at hans mor spurgte, om han havde lyst til kurset. Det havde han. Før havde han kun prøvet at lave mad hjemme med meget hjælp.

LÆS OGSÅ

I en anden familie kom initiativet fra datteren Cille. Hendes far Danny laver så godt som aldrig mad – dels er hans kone uddannet i køkken, dels betyder hans pædagogarbejde, at han sjældent er hjemme om aftenen.

»Men det her tilbud er en dejlig overskuelig måde at lave noget sammen med sit barn på. Fem gange på et halvt år er realistisk, når man har tre børn, der går til fritidsaktiviteter«, siger han.

Martin følges med sønnen Markus på otte år, fortæller, at det var hans familierådgiver, der anbefalede kurset, som han nyder, fordi det både er hyggeligt og lærerrigt.

»Jeg plejede at laver frikadeller, bøf, sovs, kartofler og Knorr lasagne, som man godt kan blive træt af. Nu bruger vi rigtige grøntsager – det har jeg sgu aldrig gjort før, bortset fra kartofler og miks fra frostpose – men nu køber vi grove grøntsager og laver mad sammen. Det er sgu stort«.

Oldemor fra kirkegården
»I dag skal vi nå meget, så det er vigtigt, at I er ekstra gode til at lytte til, hvad far siger. I skal lave tre retter og vi skal også snakke om, hvordan man er en god tjener og kok«, indleder Jonas Vigkilde.

Hans undervisningspartner Mette Bøgebjerg Jørgensen gennemgår børnenes første opgave. De skal lave ovnbagte rodfrugter af deres gode gamle ven hr. gulerod, søde kartofler samt knoldselleri, der præsenterets som en tvilling til bladselleri, der allerede har været på programmet. Kursisterne introduceres i alt for cirka 50 stykker frugt og grønt.

»Hvad er det her? Tror I, jeg har været på kirkegården og gravet min oldemor op?«

Hjemme i familien havde det nok været svært at fange børns interesse for rodfrugten, men her i det fælles forum bliver den så interessant, at kokken må slå ivrige fingre væk, da han viser, hvordan fædrene skal skære det yderste af, inden de laver skiver, som børnene skal skære i tern. De vil smage, men får undtagelsesvis besked på at vente, til grøntsagen er tilberedt. Den rå udgave vækker næppe begejstring.



»Duft og send videre. Det her er det tætteste, vi kommer på vores elskede bearnaisesauce«, siger kokken og sender estragon rundt. Krydderiet skal sammen med salt, peber, olie og rodfrugter puttes i en pose, som lukkes, inden børnene masserer sagerne rundt, så smagsstofferne fordeles. Et af dagens trick.

I køkkenpauserne før fremstilling af hovedret, dessert og forret stiller de to undervisere hele tiden spørgsmål, så børnene engageres. Kommer kødet (svinemørbrad) mon fra en kobraslange? Hvad kalder man det hvide på kødet, som skal pudses væk? Roller vendes på hovedet


»Far, du skal vaske fingre«, formaner Mathilde sin far, uagtet det vist er sket.

Køkkenrutiner indlæres blandt andet ved at lade børnene lære fra sig, ligesom der er et skjult budskab til forældrene, når børnene får at vide, det er meget vigtigt, at de roser deres far, også hvis han kommer til at gøre noget lidt forkert.

Mens Mathilde, der går i 2. klasse, skærer gulerødder, fortæller hun, at det faktisk er sjovere at lave mad sammen end at spise den, men at det alligevel ikke sker så tit derhjemme, for det er svært at nå, hvis man kommer sent hjem efter skole og klub.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce



»Og når man kommer til at have for travlt, er det ikke lige så rart«, fastslår hun.

Dilemmaet er velkendt for hendes far Thomas. I hjemmet konkurrerer forældrene med fjernsyn, lektier og venner, når de forsøger at inddrage børnene i madlavningen.

»Her synes børnene, det er megasjovt at lave mad, hjemme er entusiasmen som regel mindre. Det ændrer dog ikke på, at vi får gode fælles oplevelser, som gør børnene mere tilbøjelige til for alvor at tage madlavning op, når de bliver større«, siger Thomas.

Nye retter får status


I modsatte ende af skolekøkkenet går Mika i gang med at pudse mørbrad af.

»Mon jeg kan finde ud af det her. Jeg har ikke prøvet før, det plejer at være konen, der gør det«, betror han Søren, der også kun sjældent står for madlavningen i hjemmet.

Søren: »Kurset er selvfølgelig mest lagt an på børnene, men man lærer jo lidt selv, hvilket er alle tiders, og så er det en god måde at være sammen med ungerne på«.

»Ja, det er supersjovt«, supplerer sønnen Mikkel, som indtil videre mest har hjulpet til, når der bages kage hjemme.



Morten er også stærkt tilfreds med kurset. Blandt andet fordi børnene er stolte over at lave mad og får en større madhorisont.

»Tidligere fik vi ikke svar, når vi spurgte, hvad han havde lyst til, men nu kan han pludselig huske retter«, siger han.

Allan er enig. En ret får status, når børnene har lavet den i køkkenskolen.

»Det er den ultimative betaling for at gå her! Tidligere spiste Tobias aldrig fisk eller fiskefrikadeller, men efter efter at vi lavede fiskefrikadeller fra bunden her, er de kommet på menuen derhjemme. Desuden kommer vi ind på hinanden på en helt anden måde. Det er vores, det her«, fortæller Allan. Gæstebud og kokkehuer

Da rodfrugterne er i ovnen og mørbradbøfferne forberedt, samles flokken igen midt i skolekøkkenet til et oplæg om næste ret. Desserten er softice lavet i blender af skyr, jordbær, banan, vaniljesukker og lime. Børnene opfordres til at lægge mærke til balancen mellem surt og sødt, når de smager med teske, ikke grydeske! »Vi vælger skyr i stedet for cremefraiche, og vi fortæller om grøntsager, som børnene måske ikke kender, så de får et forhold til dem, men vi går ikke rundt med løftede sundhedspegefingre«, fastslår kokken, mens hans kollega fortæller børnene, hvordan de portionsanretter den bløde is og pynter med et blad mynte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Teamet afslører, at man kan pimpe madpandekager sorte, grønne, røde og stærkt gule med blæk fra en blæksprutte, frosne ærter, tomatkoncentrat og safran, inden forretten som sidste ret håndteres. Lige før aftenens gæster begynder at indfinde sig, får børnene et lynkursus i, hvordan man er en god tjener og en god vært. De udstyres med kokkehue, og hvert barn udfylder et kort med velkomst og præsentation af aftenens menu med gæstenavn. Hvad kan man sige for at få sin gæst til at føle sig godt tilpas? Hvordan kan man vise, at man er glade for, at de er kommet? Hvad kan man gøre, hvis gæsten så tørstig ud? Svarene lokkes frem med spørgsmål – et pædagogisk trick, forældre kan være tilbøjelig til at glemme. Og så står den ellers på ’fars grønne pandekager med ørredmousse’, ’fars bøf med ovnbagte rodfrugter og hurtig sauce’ samt ’fars blød-is med knaldtud’. Se mere i Fars videokogebog, som er målrettet alle fædre, der gerne vil lave mad sammen med deres børn:





Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden